Kutlama törenleri Atatürk Anıtına çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının söylenmesi ile başlatıldı.

NESOB Başkanı Fahri Eker, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Vali vekili Hacı İbrahim Türkoğlu, günün anlam ve önemini belirtir konuşmalar ile katılımcılara hitap ettiler.

Niğde Vali Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu, Anadolu'ya ayak bastığımızda o günkü teşkilatın esas olarak, iki temele dayandığını belirterek; “Biri çiftçi ve ziraatçı, diğeri esnaf ve zanaatkârdı. Buradan esnaf ve zanaatkârlar teşkilatlı ve oldukça örgütlü ve ona ilişkin kuralları benimsemiş olduklarından, bu yapıya devlet teşkilatı da denebilir. Ki bu yapı esnaf teşkilatları üzerine oturtulmuştur” dedi.

Ahiliğin tarihten günümüze kadar da prensiplerini, örgütlenme şeklini ve ilkelerini kaybetmeden bugünlere geldiğini vurgulayan Vali vekili Türkoğlu; “Özellikle Ahilik ve Lonca Teşkilatı prensiplerinden bu günde feyz almamız, bu günde hayata geçirmemiz, bu günde uygulamaya sokmamız gereken prensipler vardır. Tüm Türkiye'de ahilik haftasının kutlanıyor olması ahiliğin öneminin anlaşıldığının, bundan sonrada hayata geçirileceğinin bir göstergesidir” diye konuştu.

Bu düşüncelerle tekrar o ilkelerin ve düsturların esnaf ve sanatkârlarımız vasıtasıyla tüm toplumumuza yayılmasını temenni eden Niğde Vali Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu; “Esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutluyorum, kendilerine hayırlı olmasını ve ahilik ilkelerinin bugünler vesilesi ile tekrar hatırlanıp hayatımıza geçilmesini temenni ediyorum” dedi.

 

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, törende yaptığı konuşmada; “6. kız düzenlenen Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı bu dönemde demek ki esnafımıza verilen önemi gösteriyor. 6 Yıl öncesine baktığımız zaman esnafın bir bayramı yoktu. Ahilik Haftasını biz Esnaf Bayramına dönüştürmüş durumdayız” dedi.

Belediye Başkanı Akdoğan; “Hakikaten bu da esnafımıza verilen değerin, önemin göstergesidir. Elbette Ahilik başta dürüstlük demektir. Ahilik doğruluk demek, Ahilik doğru tartan demek, Ahilik doğru ölçen demektir” diye konuştu.

NESOB Başkanı Fahri Eker, Ahiliğin ilim, sanat öğrenmek, bilgi ve becerilerini kendisine, ailesine ve topluma yararlı olarak, sermayesiyle emeğini kurumlaştırma yolu olduğunu söyledi.

Ahi Örgütlerine değinen Eker; “Ahi Örgütleri, üretim pazarlama, fiyat tespiti, kalite ve standart, tüketici hakları, sosyal güvenlik, işçi işveren ilişkileri, hizmet içi eğitim gibi konularda bugün Türk ekonomisindeki KOBİ’lere yol gösterici nitelikteki uygulamalarının yüzyıllar öncesinde hayata geçirdiğini belirtti.

NESOB Başkanı Eker; “Ahilik Teşkilatı, haksız rekabeti ortadan kaldıran, kaliteli üretimi teşvik eden, haklıyı kayıran, teşkilat mensupları arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan, mükemmel bir çırak-kalfa-usta ilişkisi kuran, sürekli insana saygı ve sevgiyi işleyen, vatanperverliği, bayrağı, ezanı ve devleti mukaddes sayan, çoğulcu demokrasinin hakim olduğu bir teşkilattır” dedi.

Ahiliğin toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamak olduğuna dikkati çeken Eker; “Ahilik birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurdur. Türklerin Anadolu’da bin yıldan beri yaşamaları “Ahilik” sayesinde olmuştur. Ahilik; din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir” diye konuştu.

“6. Ahilik Kültür ve Esnaf Bayramı” kutlamalarında Mehteran gösterisi yapıldı, daha sonra “Şed Kuşatma” töreni yapıldı.

Niğde Vali Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu tarafından “Yılın Ahisi” seçilen Muharrem Ulaşer’e kaftan giydirilip plaket takdim edildi.

Yılın Ahisi seçilen Muharrem Ulaşer, 1933 yılında dünyaye geldi. 1958 Yılından bugüne kadar 55 yıl vergi mükellefi olarak çıraklık ve kalfalık dönemiyle birlikte 65 yıl boyunca bilfiil Erkek Berberliği mesleğini icra etti.

Yanında birçok usta yetiştirdi. Güvenilir, dürüst ve saygın bir esnaf olan Ulaşer, kendisinin yetiştirip zanaat sahibi ettiği onlarca ustanın halen Niğde’de mesleğine devam ettiği belirtildi. Yılın Ahisi Muharrem Ulaşer, ilerlemiş yaşına rağmen halen işinin başında mesleğini sürdürüyor.

 2013 Yılı Deneyimli, Genç ve Bayan Ahisi Behzat Çetin, Cemal Tekgündüz, Gülşen Cümlebengi’ye plaketleri verildi.

Yılın Mesleğinde Deneyimli Ahisi Behzat Çetin, 1938 yılında Silistre’de dünyaya geldi.

1960 Yılında başladığı şapka imalatı mesleğinde tam 53 yılını dolduran Behzat Çetin, mesleğini icra ederken birçok kişiyi yetiştirerek meslek sahibi yaptı.

Behzat Çetin, birçok zorluklara rağmen mesleğini halen devam ettirerek İlimiz ekonomisine katkıda bulunuyor.

Yılın En Genç Ahisi Cemal Tekgündüz ise 2012 yılı içerisinde NESOB ve KOSGEB’in ortaklaşa düzenlediği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayıp KOSGEB desteklerinden yararlanarak Sirke ve Şalgam Suyu imalatına başladı.

Ülkemizin birçok şehrine dağıtım ağı oluşturan Yılın En Genç Ahisi Cemal Tekgündüz, İlimiz ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayan ve işinde başarılı olan saygın bir genç girişimci oldu.

Yılın Bayan Ahisi Gülşen Cümlebengi, 2012 yılında NESOB ve KOSGEB’in ortaklaşa tertiplediği Uygulamalı Girişimcilik kursuna katılarak sertifika aldı.

KOSGEB desteklerinden yararlanan Gülşen Cümlebengi, Organize Sanayi Bölgesinde binaların Isı-Ses Yalıtımı üzerine işyeri açarak birçok kişiyi istihdam etmek suretiyle İlimiz ekonomisine destek verdi.

“Ahilik” konulu kompozisyon yarışmasında ilk üç dereceyi paylaşan öğrenciler Niğde Atatürk Lisesinden Serap Savaş ve Şerife Ünal, Ahilik Mesleki Eğitim Merkezinden Tayfur Ünal’a ödülleri sunuldu.  

Niğde Belediyesinin düzenlediği 2. Geleneksel Yaz Futbol Turnuvasına katılan Niğde Terziler Odası NESOB Futbol Takımının üçüncülük kupası kazanmasında katkısı bulunan Terziler Odası Başkanı Alim Yeşil ile Takım Kaptanı Doğan Arısoy’a plaket takdim edildi.

Cumhuriyet Meydanında yapılacak “6. Ahilik Kültür ve Esnaf Bayramı” törenlerinde Mehteran gösterileri izlenecek, kortej geçişi gerçekleştirildi.

Törenlerin sona ermesinin ardından Cumhuriyet Meydanı Eski PTT yanında konuklara pilav, tatlı ve sıkmadan oluşan Ahilik ikramları dağıtıldı.

Niğde’de “6. Ahilik Kültür ve Esnaf Bayramı” münasebetiyle düzenlenen törenlere AK Parti Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Dr. Ömer Selvi, Niğde Vali Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu, İl Jandarma Komutanı J. Albay Ufuk Nayır, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, NESOB Başkanı Fahri Eker, Kurum Yöneticileri, Esnaf ve Sanatkarlar katıldılar.






Editör: TE Bilişim