KAMU HASTAHANE BİRLİKLERİ UYGULAMASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA KATILDIM!
 
 
 
 Konfederasyonum KESK içerisinde fili, meşru ve alan tutucu eylemleriyle başta sağlık emekçileri olmak üzere ülkem kamu emekçilerinin örgütlü mücadelesinde daima en önde yer alan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Kamu Hastane Birlikleri uygulamasının pratikteki sonuçları, sağlık emekçilerinin var olan sorunları üzerine ekleyeceği yeni sorunlar ve yaşana bilecek hak kayıplarının neler olacağını, sağlık hizmetinden yararlanan insanlarımıza ne gibi yeni maddi külfetler yükleyeceği yönündeki bilgilendirme toplantısına Niğde SES Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yıldız’ın daveti  üzerine 06.10.2012 Çarşamba günü saat 16.00’da katıldım.
 
    Hastaneleri ticarethane olarak gören siyasal iktidarın on yıllık uygulamaları ve yürürlüğe konulan bu son uygulamayla ne yapılmak istendiği SES Niğde baş temsilcisi Yılmaz Yıldız tarafından akıcı bir üslupla net bir biçimde anlatıldı. Niğde SES olarak üye ve yöneticileriyle burada açıkladığı bilgileri işyerlerindeki sağlık emekçilerine üyeleri olup olmadığına bakmaksızın ve hiçbir ayrım yapmaksızın tek, tek ziyaret ederek anlattıklarını, Niğde, Bor, Ulukışla başta olmak üzere tüm sağlık birimlerini bu günlerde ziyaret ederek gerçeklerin neler olduğunu anlatacaklarını ifade etti.
 
    Toplantıda Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yapısını Düzenleyen 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Sağlık Bakanlığı icracı olmaktan çıkarılıp, düzenleyici ve denetleyici bakanlık uygulaması getirilmek istendiğini söyleyen Yılmaz Başkan;”Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın yasal alt yapısının tamamlandığını, sıranın uygulamanın mevzuatının yapılmasına, istihdam edilecek kadroların atanmasına ve uygulamanın başlatılmasına geldiğini” söyledi. Siyasal İktidarın Sağlık Bakanlığı’nın yapısını tamamen değiştirdiği, devlet hastanelerinin ticarethane haline getirildiğinin altını çizen Yılmaz, “663 sayılı KHK ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne genel merkezleri tarafından iptal davası açıldığını ve davanın halen sürdüğünü” bildirerek meseleyi hukuk mücadelesine indirgemediklerini, bu süreç devam ederken alan eylemlilikleri de dahil panel, sempozyum gibi kamuoyunu ve sağlık emekçilerini bilgilendirme faaliyetlerini de aralıksız yürüteceklerini ifade etti.
 
    Niğde SES temsilcilik binasında 20 aşkın sağlık emekçisi ve benim gibi Sağlık Hakkı Meclisi üyesi 3 arkadaşımızın katkı sunduğu toplantının bence en önemli bilgisi SES yönetici ve üyelerinin işyerlerini ziyaretlerinde sağlık emekçilerinin Kamu Hastane Birlikleri uygulaması hakkında yüzeysel dene bilecek bilgilerden dahi yoksun olduklarının tespit etmeleri bilgisiydi.
 
     Niğde Ses’te yapılan bilgilendirme toplantısında “Kamu Hastane Birlikleri uygulamasının, hastanelerin tamamen “işletme” olarak yönetileceği, çalışanların ise güvencelerine bakılmaksızın, çalıştıkları birliğin verimliliği-kârlılığı üzerinden birliğe bağlı hastaneler arasında dolaşması, gerektiğinde birliğin dışına çıkarılması, sürgünü anlamına geldiğini söyleyen Yılmaz Yıldız, bu uygulamanın biz sağlık emekçilerinin vereceği kararlı mücadele ile geri çektirile bileceğini,  Kamu Hastane Birliklerinin A B C D E adı altında tıpkı özel hastaneler gibi sınıflandırıldığını bunun ise sağlık hizmetinden yararlana geniş halk yığınları için katkı, katılım payı ve ilave ücretlerinin farkı nedeniyle, herkesin parasına uygun olan hastaneye başvurması yani paran kadar sağlık demek olduğuna dikkat çekti.
 
     Toplantı “Kamu Hastane Birlikleri, birlik içindeki hastanelerin, hatta içindeki birimlerin performansı üzerinden işletme hakkının devredilmesi, kiralanması ya da pervasızca taşeronlaştırılması demektir. Sözleşmeli yöneticinin “genel sekreter”in (CEO'nun) buna yetkili olması demektir. Artık; Hastaneler İşletme, Hastalar Müşteri, Çalışanlar Sözleşmeli dönemi başlamıştır. Herkesin parası kadar sağlık hizmeti anlamına gelen bu uygulamaya “DUR” demesi için -çok ses tek yürek- olma zamanıdır.” denilerek bitirildi.
 
      Evet, biz emekçiler için paran kadar sağlık dayatmasına DUR deme zamanı. Yımaz Yıldız başta olmak üzere Niğde SES Yönetim Kurulu üyelerine bu anlamlı çalışma için teşekkür eder, kamuoyu oluşturacak, emekçileri bilgilendirecek bu ve buna benzer toplantıların artarak düzenlenmesini umut ederim.