Mart ayı eskilerinin deyimiyle “dert” ayı. Öğrencilerin deyimiyle ise yüksek öğretime geçmek isteyen öğrencilerin elenme ayı. Yaklaşık iki milyon öğrencinin gireceği YGS önümüzdeki Pazar günü gerçekleşecek. Hal böyle olunca ilgili ilgisiz tüm eğitim bilim meraklıları kendince fakat hemen hepsi bir birinin aynı “sınav stratejileri”, “sınava yönelik öneriler” minvalinde açıklamalar yapmaktalar.
     Eee. Bizimde ismimizin önünde, yanında, altında yıllar yılı (32 yıl) “eğitim emekçisi” sıfatı var. Eğitim emekçisi olarak sınava girecek adaylara bizimde naçizane birkaç önerimiz olacak. Lakin dikkat çekici olsun diye başlığı mahsus “sınav stratejisi” diye yazdım. Malum 2 milyon öğrenci, 5 yakınıyla çarptın mı 10 milyon insan sınava iki gün kala gözü kulağı tüm “şakraları” sınav üzerine yazılan, söylenen şeylere yönelmiş durumda. Özcesi YGS pazarıyla içkin ne eylersen eyle alıcısının olduğu günlerdeyiz. Talep büyük olunca kimse göz ardı edemez.
     Benimkisi de o hesap bir strateji yazısı olarak görülse de sınava girecek adaylar dikkatle okur ise hem benzerlerinden farklı hem de gerçekten 32 yıllık deneyimle biriken sınav stratejisi denilecek derinlikte bir yazı olduğunu anlayacak Umar ve Ümit ederim sınav öncesi, sınav anı ve sonrasında uygular iseler başarılarına katkı sunduğumu da fark edeceklerdir.    
      Girişi uzattım. Gelelim YGS stratejisine: Sınava iyi hazırlanmanın yanı sıra sınavdan bir gün önce ve özellikle sınav anında dikkat edeceğiniz bazı kuralların başarınızda olumlu etkisi olacaktır. Sınavdan bir gün önce mutlaka ders çalışmayı bırakın. Ancak bazı noktalara göz atma şeklinde kitaplarınıza bakabilirsiniz. O güne kadar elinizde geleni yaptığınıza inanın ve kendinize olan güveninizi artırın. Yarınki sınavla ilgili olumlu şeyler düşünün. Sınavdan bir gün önce sizi yoracak şeyler yapmayın. Sınav evrakınızı kontrol ettikten sonra sınava gireceğiniz okulu görün.
      Sizi rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durun. Akşam yemeğini yedikten sonra biraz yoğurt yiyin uyumanıza yardımcı olacaktır. Akşam Çay ve kahveden uzak durun. Erken uyumak için kendinizi zorlamayın. Her gün hangi saate uyuyorsanız o saate uyuyun. Erken uyumak için kendinizi zorladıkça uykunuz kaçar.
     SINAV GÜNÜ DİĞER GÜNLERİN BAŞLANGICINDAN FARKLI OLMASIN!
     Sınav sabahı uyandıktan sonra bir duş alın. Rahat bir kıyafet giyin. Mutlaka kahvaltı yapın, kahvaltıda ne yemek istiyorsanız onu yiyin. Kahvaltıdan sonra sınav evrakınızı yanınıza aldıktan sonra en geç yarım saat önce sınava gireceğiniz okulun önünde olun.
Sınava girerken yanınızda bir yakınınızın olmasında fayda vardır. Bu kişinin sizi kaygılandırmayan, espritüel biri olmasında fayda vardır. Sınav salonuna zamanında girin ve sınavdan beş dakika öncesinde bütün ihtiyaçlarınızı giderin.
     Sınav öncesi stresliyseniz, burnunuzdan dört-beş kez yavaş, yavaş nefes alın ve yavaş, yavaş verin. Bu egzersiz sizi rahatlatacaktır. Optik formlarınız dağıtıldıktan sonra kontrol edin ve doldurmanız gereken yerleri doldurun. Kitapçıklarınız dağıtıldıktan sonra kitapçığı kontrol edin ve kitapçık türünüzü hemen optik forma kodlayın. Bir bölüme başlamadan önce, o bölümü hızlı bir şekilde gözden geçirin. Sınava kendinizi en güçlü hissettiğiniz testten başlayın.
     Soruları çözerken soruda verilenleri iyice okumalısınız. Tüm verilenleri değerlendirmeli, sorunun ne istediğini tam olarak anlamalısınız. Soruyu anlamak çözümün yarısıdır.
Soruları çözerken verileri iyi değerlendirmelisiniz. Bilmelisiniz ki; hiçbir bilgi gereksiz verilmez. Verilen bilgiler mutlaka çözümün bir parçasıdır. Sorunun cevabı ile ilgili ipuçları verilenlerin içindedir.
     Sorulardaki olumsuz ifadelere, parantez içi bilgilere dikkat etmelisiniz. Sorulardaki tüm ayrıntıları göz önünde bulundurmalısınız. Altı çizili kelime ve ifadeleri dikkatli okumalısınız.
Özellikle, sözel bölümdeki sorulara dikkat etmeli, sorunun çözümüne geçmeden bütün seçenekler okunmalıdır. Unutulmamalı ki, bazen doğru değil, en doğru ya da en uygun istenebilir.
    Hız ve doğru cevap arasında dengeyi kurun. Aşırı dikkat göstermek ya da dikkatsizlik zaman kaybına neden olacaktır. Zamanı iyi değerlendirmek için, cevapları optik forma gruplayarak kodlayınız. Gruplayarak kodlama (EN UYGUNU 5’Lİ GRUP KODLAMASIDIR) size zaman kazandıracağı gibi, cevapları kaydırma olasılığını da azaltacaktır.
     Bir soru üzerinde belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamasanız, o soruyla uğraşmayı bırakın sorunun yanına bir işaret bırakın ve diğer soruya geçin. Bütün sorulara baktıktan sonra zamanınız artarsa yanına işaret bıraktığınız sorulara dönün.
     Herhangi bir soru üzerinde zaman harcamak gerektiği ve karışık göründüğü için hemen otomatik olarak o soruyu atlamayın. Soruyu okuduktan sonra kararınızı verin.
     Belirli aralıklarla zamanı kontrol edin. Geçen zamanla aşırı derecede ilgilenmeyin. Sınavlarda zor sorularla karşılaşabilirsiniz. Bütün soruları cevaplama beklentisi içinde olmayın. Çözemeyeceğiniz sorularda olabilir moralinizi kesinlikle bozmayın. Hatta heyecanını yenmek için hiç çalışmadığınız bir bölümden birkaç soru okuyup çözmek için bir iki dakika uğraşın. Bu sizi rahatlatacaktır.
    Sınav esnasında dikkat dağınıklığı veya yorgunluk hissettiğiniz anda 30-45 saniye ara vererek kendinizi dinlendirin.
    Sınav bitiminde gözetmene verilmesi gerekenleri verdikten sonra dışarı çıkın. Bu girdiğiniz ilk YGS sınavı ola bilir, sakın ha unutmayın son sınavınız değil. Başarılar…