Ünlü Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, önceki gece Genç Bakış’ın konuğuydu. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde gerçekleşen programda, üzerinde en çok konuşulan konu Türklerin tarihi oldu. Bir öğrencinin, bir milletvekilinin, Türklük diye bir şey yok, Türklük sentezdir sözlerini hatırlatması üzerine, Çin kaynaklarının Milattan Önce (MÖ) 200 yıl önce, Türklerden bahsettiğini hatırlattı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2 bin 222 yıllık geçmişinin de buradan kaynaklandığını söyledi...
Öğrencilerin çok yoğun ilgi gösterdiği programdan işte önemli satır başları:

Atatürk tartışılmaz
-  Hiç kimse Türkiye tarihinden Kemal Atatürk ismini silemez, sahneden indiremez, bu mümkün değildir.
-  Bir ırkı sileceğim diye Türk diye bir ırk yoktur, hepimiz Müslümanız diyorlar. Tamam elhamdülillah Müslümanız ama Araplar ne olacak, İranlılar, Pakistanlılar ne olacak? Onlar da Müslüman. Türk ırkı yoktur çok saçma bir laf. Herkes işine öyle geliyor diye dünyayı planlamaya kalkmasın. Bazı büyüklerin hoşuna gideceğim diye konuşmamak lazım. Akademik unvan taşıyan kişilerin biraz daha dikkatli konuşması gerek.
-  3. Köprü’ye Yavuz Sultan Selim’in isminin verilmesi şu anki İran zıtlaşmasının tesiri gibi görünüyor. Yoksa Alevileri kesti diye övünmek filan değil, öyle şey olmaz. Ama köprüye isim verilecekse Mimar Sinan’ın ismi verilir.
Bazı eserlerin Topkapı Sarayı’ndan çıkarıldığı iddiasının sorulası üzerine;
-  Ben Topkapı Sarayı’nın müdürlüğünü yaptığım dönemde kimseye hiçbir şey vermedim. Şu anki müdür için konuşamam, bilmiyorum.

Ayasofya tartışması?
-  Ayasofya’nın müze olmasında Atatürk’ün imzası taklit edildi diyenlerden ciddi bir kriminal rapor görmedim. 1934’te Atatürk’ün başkanlığında toplanan vekiller heyeti Ayasofya’nın müzeye çevrilmesi kararı almıştır. Neden müzeye çevrildi, bunun arkasındaki olayları ve nedenleri bilmiyoruz. Ama Ayasofya’nın müze olması bizim için iftihar edilecek bir şeydir. Hem kilise hem cami olarak kullanılması mantıklı değil. Hamam mı orası? Gündüz kadınlar, gece erkekler kullansın der gibi olur mu hiç? Orada bir cemaat varsa diğer cemaat girmez artık. İki şekilde de kullanılması bir fantezidir. Tartışmaya gerek yok.
-  Ayasofya bizimdir, tapusu bizim elimizdedir, tarafımızdan fethedilmiş ve camiye çevrilmiştir. Neden camiye çevirdik diye de utanacak değiliz, tarihle yüzleşme filan da boş laftır.

Lozan zafer mi yoksa?
-  Lozan ne hezimet ne zafer. Lozan bir uzlaşma. Anlaşma masasında zafer filan olmaz bu boş laf. Kimse Lozan’da istediğini elde edemedi. Türkiye Misak-ı Milli sınırları içindeki büyük parçayı kurtardı ama daha ileri gidemedi. Atatürk istemez miydi Selanik’i, Batı Trakya’yı kurtarsın. Soldan ve sağdan hala bu anlaşmayı anlamadılar. Solcular, Türkiye nüfus mübadelesi yaptı, etnik temizlik yaptı diyorlar. Ama hayır mübadelenin Lozan’la ilgisi yoktur. Mübadele sonradan Venizelos’un istediği şeydir. Türkiye o zaman bunu kabul etmek zorundaydı çünkü tükenmişti.
-  Vatan haini lafını ikide bir kullanmaktan vazgeçelim, o zaman gerçek vatan hainleri temize çıkıyor.
-  Milattan önce Türkler vardı. Bir kere bu dilin milattan sonra kurulması mümkün değil. Türkçe çok köklü bir dil.
-  Türk ordusu demek bir kere dili koruyan bir kurum demek. Bizim Türkçeyi kullanamadığımız zamanlar oldu, ordu hep Türkçeyi yaşattı. Dolayısıyla Türk cemiyetinde askerlik çok önemli bir unsurdur.

Tarih kitapları kötü?
-  Bugünkü Türkiye çok büyük tartışmalar ve sorunlarla yüz yüze gelmiş vaziyette ve her türlü sorun olmadık yerde bireyin yüzüne çarpıyor. İstersen Amerika’da ol ister Avrupa’da ol birileri geliyor pat diye Ermeni sorunu diyor, yüzünüze vuruyor. Bu donanımla bunlarla diyolog kurmak mümkün değil.
-  Hayatımda hiçbir zaman ortaokul lise tarih kitaplarını okuyamadım. Okunmaz çünkü. Çok kötü yazılmıştır. Halen de öyle.
-  Atatürk’ün hilafeti kaldırışı iktidar meselesidir. Osmanoğlu ailesini iktidar için bir tehlike olarak gördü ve istenmeyen o sürgün yaşandı.

Hilafet niye kalktı?
-  Padişahlar neden hacca gitmedi diye soruluyor. Hacı olacağım diye bir senelik yola gidecek padişah, aklınız alıyor mu sizin hiç? Devlet idare eden işi gücü bırakıp hacca gider mi, olacak iş değil. Şimdi iki günde gidiliyor. Zamanımızdaki hac ayrı bir havaya büründü artık devlet işleri konuşuluyor orada.
-  Osmanlı’da 17. asır sonrası Türkler hakim zümredir. Hem orduda, hem sarayda yer edinmeye başlarlar ve o şekilde devam eder. Öncesinde Türkleri devşirme almıyorlardı çünkü güvenilir bulunmuyorlardı.
-  Haremden çıkmayan Kanuni 13 seferi nasıl yapmış?
-  İstanbul’un nüfusu her zaman sorundur. Daha önce de buraya çok nüfus istenmezdi.
Özetin özeti: Geleceği daha iyi görmek ve anlayabilmek için en önemli referans tarih diyenler her zaman haklı çıkıyor...