Kendine özgün modeliyle tüm dikkatleri üzerine çeken, son bir yılda yaptıkları etkinliklerle göz dolduran Tyana Kent Konseyi modeli, İzmir – Karşıyaka’da düzenlenen bir panelde Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı, detaylarını konuklara anlattı.

Haber- Foto: Gökhan ÖZBEK / Kemerhisar Belediyesi

Türkiye Kent Konseyleri Platformu Kurucu Genel Sekreteri ve Karşıyaka Kent Konseyi kurucularından Doç. Dr. Metin Erten tarafından organize edilen “Yerel Yönetimlerde Demokrasi” paneli, geçtiğimiz Cumartesi günü İzmir Karşıyaka Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Panele Niğde’den T.C. Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı, KKTC’den Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Karşıyaka Eski Belediye Başkanı Şebnem Tabak ve İzmir Aliağa Eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü katıldı.

Panel Doç.Dr. Erten’in “Türkiye’de Kent Konseyleri” sunumuyla başlarken, Erten, 1980 yılındaki Ordu / Fatsa modelinden Kemerhisar’a kadar süreci özetleyerek, gelecek yıllarda kent konseylerinin yerel yönetimlerde vazgeçilmez olacağını ifade etti.

Erten’den sonra konuşmasını yapana Karşıyaka Eski Belediye Başkanı Şebnem Tabak, Türkiye’de ilk kurulan Karşıyaka Kent Konseyi’nin kuruluş sürecini, bu süreçte yaşanan sorunları anlatarak, bugün başarılı bir kent konseyinin temellerinin 15 yıl önce atıldığını anlattı.

Daha sonra mevcut KKTC – Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü konuşmasını yaparak, doğal yapıyı, sağlıklı kentleşmeyi sağlayacak ana unsurun kent konseyleri olduğunu vurgulayarak “Bugün bağımsız bir belediye başkanıyım. Halkımın isteklerini, en iyi şekilde gerçekleştirmek için kent konseylerine başvuruyoruz. Ranta dayalı belediyecilik anlayışı kent konseyleri ile yok olmaya mahkumdur” dedi.

Kirazcı’dan Etkileyici Sunum…

Kürsüye çıkan Kemerhisar Belediye Başkanı Kirazcı, alternatif belediyecilik olarak adlandırdıkları kent konseylerini 2009’dan itibaren kurmaya başladıklarını, yerelde iktidarda olmamasına rağmen, belediye gibi çalıştıklarını ifade ederek; “2014 yılında yapılan yerel seçimlerde kadın, çocuk ve gençlik meclislerimiz aktif bir çalışma sergileyerek yerel seçimlerde İç Anadolu’da rekor bir oy almıştır. Kent konseyleri siyasetten, hizmete, üretimden fikre kadar her alanda var olması gerekmektedir.

Bugün tüm kent konseylerinin temel sorunu ekonomik bağımsızlıktır. Bizlerse bunu üretimle, kadın ve gençlik meclisleri için oluşturduğumuz kooperatiflerle aşıyoruz.

Klasik kent konseyi örgütlenmesine karşın bizler farklı bir yapılanma içindeyiz. Teoriden pratiğe değil, pratikten teoriye giden bir süreç içindeyiz. Bu eksende bizler tüm Türkiye’ye örnek olacak bir modelle hareket ediyoruz. Tyana Modeli olarak adlandırdığımız bu model yakında kendi iç seçimlerini de yaparak Kent Konseyleri modelinde çığır açacaktır”

Kirazcı gerçekleştirdiği sunum sonrası panelistler tarafından tebrik edilirken, katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.

Kirazcı’dan sonra İzmir Aliağa Eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü kürsüye çıkarak, geçmişten günümüze Aliağa’da kurulan kent konseyinin başarılını anlatarak, bugün Aliağa’ya kattıkları ileri de daha iyi anlaşılacaktır vurgusunu yaptı.

Panel sonrası İzmir Karşıyaka Belediyesi tarafından panelistlere çiçek takdim edildi.

 

 

http://www.borhaber.net/guncel/tyana-kent-konseyi-turkiyeye-aciliyor-h16581.html

Posted by Bor Haber on 29 Nisan 2015 Çarşamba
Editör: TE Bilişim