Niğde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin Bilhan ; Kadınlarımızı önemsiyoruz


           İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin BİLHAN “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla çiftçi kadınlarımıza yönelik bir kutlama mesajı yayınladı. İl Müdürü BİLHAN yayınladığı kutlama mesajında” Hepinizin malumu olduğu üzere, ilimiz istihdam açısından tarım sektörü ağırlıklı bir konumdadır. Çalışan nüfusumuzun % 30. 7 dolayındaki bölümü tarım kesiminde istihdam edilirken, tarım sektöründe çalışan nüfus içerisinde kadınlarımızın oranı % 75'ler seviyesindedir. Yani, tarım sektöründe istihdam edilen nüfusun çoğunluğunu kadınlarımız oluşturmaktadır. Çünkü kadınlarımız, yüzyıllardır erkeğinin en önemli yardımcısı olmasına ve üretimin her aşamasında aileye katkıda bulunmasına rağmen, kalkınmanın getirdiği imkanlardan en az faydalanan kesimi oluşturmuş, dünya genelinde olduğu gibi, ülkemizde de kadın nüfus, yoksulluğu en fazla yaşayan kesimi oluşturmuştur.


              Ülkemiz gerçeğinde kırsal kesimdeki kadınlar, erkeklerden çoğu defa daha fazla ve uzun süre çalışmalarına karşılık, bu emekleri ve faaliyetleri, çalışma istatistiklerine yansımamaktadır. Çünkü, kırsal kesimdeki kadınlarımızın çalışmaları çoğunlukla aile içi tarımsal faaliyet olarak belirginleşmekte ve rutin ev içi işler kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle kırsal kesimdeki kadınlarımızın üretime yönelik faaliyetleri bugüne kadar gerçek boyutlarıyla ortaya çıkarılamamış, kadınlarımızın tarımsal üretimdeki ağırlıkları yeterince kavranamamıştır. Çünkü kadınlarımızın bu alandaki faaliyetleri ev işi, kadın işi olarak değerlendirildiği için, kırsal kesimdeki üretimde yükün önemli bir bölümünü kadınlar taşımak zorunda kalmıştır. Bu anlayışın doğal bir sonucu olarak, birçok alandaki tarımsal üretim kadınlarımız tarafından yapılmakta, kırsal kesimdeki tarımsal işgücünün % 70 dolayındaki bölümünde kadınlarımızın alın teri bulunmaktadır. Bu nedenle, ülkemiz tarım sektöründeki geri kalmışlık zincirini kırma doğrultusunda çok önemli ve köklü adımlar atan, Tarım sektörü içerisinde böylesine büyük bir ağırlığa sahip olan kadınlarımızın problemlerinin çözümüne özel bir önem veriyoruz. Bu bağlamda İl Müdürlüğü olarak kırsal kesimdeki kadınlarımıza örtü altı sebzeciliği, meyvecilik ve bağcılık, bitki koruma, sulama teknikleri, süt sığırcılığı, süt ve süt mamülleri, arıcılık, konservecilik, salça yapımı, reçel, marmelat, pekmez ve turşu yapımı konularında eğitimler vermekteyiz. Gıdaların muhafaza edilmesiyle ilgili teknik bilgiler kadınlarımıza aktarılırken, aktarılan bilgilerin kalıcılığını sağlamak amacıyla basılı yayınlar da dağıtıyoruz. Ev ekonomisi eğitimi çerçevesinde yürüttüğümüz bu çalışmaların amacı, kırsal kesimdeki çiftçi ailesini sosyo-ekonomik açıdan kalkındırmaktır. Kırsal kesimdeki nüfus içerisinde çok ağırlıklı ve önemli bir konumda olan kadınlarımızın ekonomik ve sosyal açıdan donanımlı kılınması, kırsal bölgemizdeki kalkınma açısından da önem taşımaktadır.Kalkınan kırsal bölgelerimiz hem bu bölgedeki insanımızın milli gelirden aldığı payı artıracak, hem de yaşadıkları bölgelerde gerekli geçim şartlarını bulan insanlarımızın başka bölgelere göç etmesini engelleyecektir. İşte bunun için cefakar kadın çiftçilerimizin sıkıntılarının aşılması ve tarımsal üretimde alın terinin karşılığını en iyi şekilde alabileceği bilgi ve becerilerle donatılmasına büyük önem veriyoruz.

         İl Müdürlüğü olarak öncelikli hedefimiz, kırsal kesimde yoğun bir çalışma temposu içerisindeki kadınımızın üretkenliğine katkıda bulunacak, aynı alanda ve aynı emekle daha fazla üretmesini, dolayısıyla da daha fazla para kazanmasını sağlamaktır. Kırsal kesimdeki tarımsal üretimde önemli bir ağırlığa sahip olan kadının eğitilmesi ve modern üretim tekniklerinin kadınlarımıza anlatılması, tarımdaki önemli hedeflerimizden olan üretim artışının gerçekleşmesi bakımından da üzerinde önemle durduğumuz başka bir hususu oluşturmaktadır.


        Bu vesileyle köylerimizdeki erkek vatandaşlarımıza da seslenmek istiyorum. Pek çok işi kadın işi diyerek, kadınlarımızın omuzlarında bırakmayalım. Kadınlarımıza her alanda yardımcı olalım. Özellikle ağır işleri kadınlarımızın omuzlarına bırakmayalım. Çağımızın insana en önemli yatırımı olan eğitim ve öğretim hakkından, kadınlarımızı-kızlarımızı mahrum bırakmayalım. Unutmayalım ki, eğitimli ve bilgili kadın ailenin karşılaştığı zorlukların aşılmasına daha fazla katkıda bulunabilir. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyor, "Dünya Kadınlar Günü" nün, kadınlarımızın sorunlarının gözler önüne serilmesi ve çözüm yollarının ortaya konulması açısından yeni başlangıçlara ve adımlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

 

Editör: TE Bilişim