Beklenen yasa yürürlüğe girdi. Kamuoyunda “Büyükşehir Kanunu” olarak bilinen “Onüç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” geçtiğimiz günlerde Cumhur Başkanı Abdullah Gül’ün onayından geçmişti.


Söz konusu kanun 6 Aralık 2012 Tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.


Yasaya göre “
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tespit edilen 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlarına göre nüfusu 2.000’in altında olan ekli (27) sayılı listedeki adları yazılı belediyelerin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak bu belediyeler köye dönüştürülmüştür” ibaresi yer alıyor.

Buna göre Niğde merkez ve ilçelere bağlı 23 kasaba yapılacak olan ilk yerel seçimlerde köy statüsüne kavuşmuş olacak.

 

23 KASABA  KÖY OLDU

 

06 Aralık 2012 Tarih ve 28489 Sayılı Resmi Gazete’nin 27 sayılı ekinde yer alan, gazetenin  81 sayfasında yer alan 383 ve 405  sıra numaralı bahsi geçen kasabalar şu şekilde yer alıyor.

 

Niğde Merkeze İlçesi’nde; Çavdarlı, Çayırlı, Dikilitaş, Elmalı, Fertek, Hacıbeyli, İçmeli, Koyunlu, Ovacık, Kayırlı kasabaları.

Altunhisar İlçesi’nde; Çömlekçi, Yakacık, Yeşilyurt ve Ulukışla kasabaları.

Bor İlçesi’nde; Karanlıkdere, Kızılca kasabaları.

Çamardı İlçesi’nde; Bademdere ve Burç kasabaları.

Çiftlik İlçesi’nde; Kitreli Belediyesi.

Ulukışla İlçesi’nde; Darboğaz, Kılan, Yeniyıldız ve Çiftehan kasabaları.

 

Nüfusu 2 bin in altında olan belediyelerin köy olması ile birlikte Çamardı ve Ulukışla ilçelerine ait belediye kalmadı. Bu ilçelere bağlı tüm yerleşim yerleri köy statüsüne kavuştu.

 

FERTEK’TE BAYRAM HAVASI

Niğde merkeze bağlı Fertek Kasabası bilindiği üzere bir genelge ile Niğde’ye katılarak Niğde’nin Mahallesi olması çalışmaları yapılmıştı. Mahalle olma kararının ardından açılan dava ile mahalle olmaması ve köy kalması için Ferteklilerin büyük çabası oldu ve konu yargıya taşınmıştı.

Bugün yürürlüğe giren kanun ile Fertek kasabasının mahalle olma ihtimali ortadan kalkarak köy olması kanunlaşmış oldu.

Kanunun onaylanması ve Resmi Gazete de yayınlanmasının ardından Fertek Kasabasında yaşayanlar rahat bir nefes aldı. Gazeteci Adnan Yarar Kanunun onaylanmasının ardından Ferteğin köy kaldığını bir bildiri ile Ferteklilere duyurdu. Fertekte bayram coşkusu yaşanıyor.


Yaşasın "Fertek Cumhuriyeti"  Adnan YARAR yazdı



Editör: TE Bilişim