Türkiye’nin en önde gelen gruplarından biri olan Doğuş Grup tarım pazarına hızlı giriş yapıyor. Teknoloji, gıda ve sağlık alanlarında yapılan son hamlelerle yeni yatırımları planlayan Ferit Şahenk gıda ve teknolojiyi harmanlayarak yeni bir yatırıma hazırlanıyor.


 

Niğde tohum üretim merkezi olacak

Son yaptığı girişimlerle dikkatleri üzerine çeken Şahenk, ithalatın ağırlıklı olduğu tohumculuk alanına girmeye hazırlanıyor. Tohum ithalatına son verecek olan yatırım için çalışmalarına başlayan Şahenk, Niğde Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan ve Yükseköğrenim Kurumu’ndan vizesi çıkan “Yüksek Tarım Teknolojileri Fakültesi” Ayhan Şahenk Yüksek Tarım Teknolojileri Fakültesi adı altında kurulacak ve ileri teknoloji ile donatılacak. Bu sayede yurt dışından ithal edilen GDO’lu tohumlara da Niğde dur demiş olacak.

Diğer Ziraat Fakülteleri’nden çok daha farklı ve gelişmiş olarak kurulacak olan fakültede öğrencilere yüksek teknolojili tarım ve tohumculuk eğitimi sunulacak.

Türkiye şu an da Dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankası durumunda ve 85 bin çeşit tohum bulunuyor.
Fakültenin kurulmasının ardından hayvancılıkla ilgili yatırımlarında yapılmaya başlayacağının sinyalini veren Şahenk, “Hayvancılıkta çok önemli destekler var. Büyük çiftliklerin sayısı artıyor. Besi işletmeleri kuruluyor. Ancak bizim projelerimiz çok daha farklı olacak. Birçok danışmanlık firması ile görüşmeler yaptık. Projemizin hem hayvancılık hem de tarım tarafı var en önemlisi de eğitim tarafı var. YÖK ziraat fakültesi kurulmasına izin vermiyor idi fakat bizim Yüksek Tarım Teknolojileri içeren bir düşüncemiz olduğu için bu engeli aştık ve memleketimiz olan Niğde’ye Niğde Üniversitesi bünyesinde bu fakülteyi kuruyoruz” dedi.

 

Fakülte Niğde’ye ne kazandıracak

Fakülte sulama, tohumlama ve ekipman da son teknolojiyi içerecek ve “Tarım Yönetimi” eğitimi verilecek. Fakülte mezunları üretim yönetimi biliminin yanında yönetim ve finansman eğitimi de alacak. Verilen eğitime paralel olarak da hayvancılık alanında üretim oluşacak. Niğde’nin toprağı ve havası ile uyuşan katma değeri yüksek, pazarı olan ürünler belirlenecek. Tarımsal üretim sadece Niğde ile sınırlı kalmayacak. Kayısı, fıstık, zeytinyağı, çay gibi ürünlerle ilgilide projeler geliştirilmesi konusunda hazırlıklar yapılıyor.

Fakülte bünyesinde uygulama zeminleri hazırlanarak ürünlerin geliştirilmesi ve markalaştırılması sağlanacak. Niğde ve Niğdeli çidtçi kurulacak olan fakülte ile patates, pancar ve elma gibi ürünlerin dışında üzüm, vişne, karpuz, fındık gibi ürünlerinde üretim merkezi olma yolunda ilk adımı atmış olacak.


Editör: TE Bilişim