19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Niğde ve Bor İlçesinde  tören düzenlendi.




Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e mareşallik rütbesi ile gazilik unvanının verildiği gün olması nedeniyle her yıl 19 Eylül'de kutlanan 'Gaziler Günü' Niğde ve Bor İlçesinde  kutlandı.


19 Eylül Gaziler Günü anma programı çerçevesinde eski Hükümet Meydanındaki Atatürk Anıtına protokol sırasına göre Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Gaziler adına çelenklerin konuldu. Ebediyete intikal etmiş şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi.


Günün anlam ve önemini belirten konuşma Garnizon Komutanlığında görevli İkm.Bnb.Hakan BAYRAKÇI tarafından yapıldı. Garnizon Komutanlığınca gazilerimiz ve şehit ailelerine saat 12.00’da yemek verildi.

Yemekte Kaymakam Abdullah KÜÇÜK Gaziler Gününün anlamını ve önemini anlatan kısa bir konuşma yaptı. 



NİĞDE'DE GAZİLER GÜNÜ KUTLAMASI



Niğde Hükümet Meydanında yapılan kutlama programına Niğde Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, Garnizon Komutanı Kd. Albay Ufak Nayır, Niğde Belediye Başkan Vekili Hüseyin Şarahman, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Niğde Şube Başkanı Ramazan Yıldız, il kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.




Sabah saat 10.00’da başlayan Gazileri Anma programı çelenk sunumuyla başladı ve akabinde Saygı Duruşu bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.



Günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ilk olarak Jandarma Binbaşı İhsan Çanak yaptı. Jandarma Binbaşı Çanak: “Bugün kutsal vatanın bölünmez bütünlüğünü korumak uğrunda üstün bir cesaret ve feragat örneği göstererek, canını ortaya koyduğu görevinden “gazilik onur” ile yüceltilen gazilerimizin günüdür” dedi.


“Bugün ayını zamanda TBMM’ince Mustafa Kemal Atatürk’e Gazi Ünvanı’nın verildiği gününde yıl dönümüdür” diyen Çanak: “Kahraman gazilerimiz vatan sevgisi ile dolu göğüslerimizle düşman karşısında ördüğünüz çelikten duvarla değil düşman elinin düşmanın hain emellerinin bile yut toprağına uzanmasına izin verilmeyeceğinin en açık delili sizlersiziniz. Bu vatan topraklarında özgürce yaşayan bizler, sizlere, minnet ve şükran duygularımızı bir kez daha dile getiriyor huzurunuzda saygı ile eğiliyoruz” şeklinde konuştu.



Jandarma Binbaşı İhsan Çanak’ın konuşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşmada Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Niğde Şube Başkanı Ramazan Yıldız yaptı.


Yıldız, konuşmasında; “Bugün milli mücadele sonrasında kazanılan büyük zafere mimari ulu önder Atatürk’e TBMM tarafından mareşallik ve gazilik unvanın verildiği günün 92 yıl dönümüdür. Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasını müteakiben 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM’ni 79 birleşiminde alınan karar ve 153 sayılı kanunla Mustafa Kemal Paşa’ya Mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verilmiştir. Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Seve seve ölüme giden aziz milletimizin şahadet şerbetini içemeyen evlatları olarak hak ettiğimiz gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktayız. Şehit nurlanmış gazi ise onurlanmış askerdir. Şehitlik Türk vatanseverliğini Türk kahramanlığının Türk fedakârlığını yaşayan destanı gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır. Tarih sayfalarını bir kez daha karıştırın. Göreceksiniz ki şanlı Türk tarihi boyunca bu hayata düşenlerin akıbeti hep ayını olmuştur. Türk Milleti ülkesi ve bölünmez bütünlüğü ile daima var olmuş ve daima var olacaktır” dedi.


Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından okunan şiirlerle program sona erdi.












Editör: TE Bilişim