Yazar Ömer Fethi Gürer’den Çağrı ;  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü iş yerlerinde kutlayın.


Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer 8 Mart Dünya kadınlar günü nedeni tüm sanayici, iş adamı ve yöneticilere çağrıda bulunarak bugun  çalışan bayanlara bir çay içme molası zaman ayırın emeklerine teşekkür edin,evde eşinize hiç olmazsa bir fincan kahve,çay ikram edin” dedi.

 Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer Anneler Günü, Sevgililer Günü gibi kadınlara yıl boyunca anımsadığımız günler vardır. Özü sevgi ile oluşan bu günlerin yanında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü farklı bir anlamı ve önemi vardır. Bu günde ABD emek hak mücadelesinde grevde işçilere yapılan müdahale sonucu çıkan yangında 129 kişi yanarak can vermiştir. Bir aş bir ekmek uğruna hakkını isteyen insanların 8 Mart 1857 de diri diri yakıldığı gündür. Bu gün yaşanan dram unutulmamış ve 1910 yılında 2. Enternasyonel’de Dünya Kadınlar günü olarak anılmaya başlamıştır. 8 Mart 1857 ABD’de grevdeki işçilerin yakıldığı gündür. Yangında yanan 129 kişiden çoğunluğu kadın işçilerdir.1910 yılında o acı gün anısına 2. Enternasyonal’de Dünya Kadınlar Günü kararı alındı.1960 yılından sonra ABD bu günü anmaya başladı Yakan olduğu gibi, ananda ABD olunca bu gün dünyada yayıldı.16 Aralık 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü”Olarak anılmasını kabul etti. Ne acı ki bu günün Newyork’ta ölen işçilerin anısına olduğu karara yazılmadı. Türkiye’de ilk kez 8 Mart 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak Kutlandı.1975 yılından sonra yaygınlaştı.12 Eylül 1980 sonrası dört yıl kutlanmadı.1984 yılından sonra  “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya devam edildi Bu gün genelde törenler ve kadın hakları adına anlatılar ile dolu kutlanmaktadır. Bunun yanında işte ve evde kadınlarımıza bir günü farklı ve anlamlı kılacak kısa bir süreyi ayırmakta insani bir sorumluluktur. Kadın evde işte her alanda erkeğin varlığında en önemli değerdir. “dedi.

 Ömer Fethi Gürer  8 MART  Gününde  eşinize ve işinizde çalışana ayırdığınız kısa bir mola süresi dahi çok anlamlı olacaktır diyerek şunları söyledi.-“Emekçi olmayan kadın aslında yoktur. Fabrika da tarla evde işte yaşamda. Kadın her alanda fedakârca koşar. Kimi yerde erkek oturur, kadın çalışır. Tanım olarak kadın yaşamın her alanında yükü çekendir.Kadına şiddet uygulanır.Kadına ücrette ayrımı uygulanır.Kadın suiistimal edilir..Kadın iç savaşlarda acımasızca katledilir.Kadın tecavüze uğrar.Dünya’da  verilere göre  700.000 ila 4.000.000 arasında fuhuşa zorlanan satılan kadın vardır.Tüm haksızlıklara karşın kadın yaşamın varlığıdır. Kadın olmazsa insan olmaz Ne var ki yaşamda hak ettiği değere erememiştir. Sevgisi candandır. Çabası ailesinin varlığınadır.Koruma kalkanı gibi her zorluğa direnir.Yaşamın her olumsuzluğunda mücadele içinde olur.Gerektiğinde cepheye de koşar .Ama o kavganın değil barışın  sahiplenicidir..Tarihin derinliğinden gelen erkek egemen toplum yapısından olsa gerek.Çekingendir. Ürkektir, Hakkını istemede  tedirgindir..Ülkemizde kadına seçme seçilme hakkını  Cumhuriyet ile verilmiştir..Mustafa Kemal Atatürk kadınlarımızı her aşamada önemsemiştir.Dünya’da kadın hakları bakımından önder sayılacak kazanımlar Cumhuriyetle olmuştur. Kadınların  çok sorunları daha vardır.Küçük yaşta evlilikten, sigortasız çalışmaya kadar aşılması gereken sorunlar bilinendir.Kadının her alanda ileri haklara erdiği toplumlar kültürel yükselişteki toplumlardır.. Bir avuç gönüllü yada sorunu sahiplenen kadının çabası kadınlar için kazanımlar sağlamaktadır. Kadınların dayanışma ve birlik içinde olması sorunların aşılmasına vesile olacaktır. Kadının bilinçlenmesi de Eğitim ile olur. Ondan olacak kadının eğitimine karşı duran erkeklerdir. Bilgili, öğrenen, okuyan kadın hakkını arar. Hakkın arandığı yerde de sorunlar en aza iner. Ömer Fethi Gürer olarak dileğim 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü umarım kadın sorunlarının ortadan kalkacağı süreçlerin doğmasına vesile olmasıdır. Bugünü iş yerinde evde anlamlı kılmak için tüm sanayici işveren ve aile fertlerine çağrım bu günde çalışanınıza eşinize hiç olmazsa yarım saat olsun bu günün anısına zaman ayırın bir çay için kahve için sohbet edin dedi.


Editör: TE Bilişim