CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından, özellikle tarafsız ve eleştirel haber yapan basın kuruluşlarına verilen ‘ilan kesme cezalarının’ rutin haline getirilmesinin, basın özgürlüğü adına neden olduğu olumsuz sonuçların belirlenmesi ve çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü konusunda yaşanan ihlallerin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

BİK, RESMİ İLAN KESME CEZASINI RÜTİN HALİNE GETİRDİ

BİK’in eleştirel yayın yapan basın kuruluşlarına ‘Resmi ilan kesme cezasını’ bir kalkan gibi kullandığına dikkat çeken Gürer, pandemi süreci ve ekonomik krizin arttığı bu süreçte resmi ilanları kesilen basın kuruluşlarının ciddi mağduriyet yaşadığına işaret etti.

BASIN HÜRDÜR, SANSÜR EDELİMEZ

Düşünce ve ifade özgürlüğü denildiğinde ilk akla gelenin basın özgürlüğü olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Uluslararası sözleşme ve bildirgelerde ifade özgürlüğü güvence altına alınırken, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 28’inci maddesinde, ‘Basın hürdür, sansür edilemez. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır’ denilmektedir.” İfadelerinin yer aldığını belirtti.

BASIN DENETİM VE ELEŞTİRİ HAKKINA DA SAHİP

Ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü konusunda yaşanan ihlallerin her geçen gün arttığını ifade eden Gürer, “ Basın konseyi tarafından yayınlanan 2021 yılı basın özgürlüğü raporuna bakıldığında, demokratik yapının çok uzağında kalındığı görülmekte olup bu durum ülkemizin uluslararası alanda, basın özgürlüğü sıralamasında alt sıralarda yer almasına neden olmuştur. Basının, olayları haber verme hakkı yanında, denetim ve eleştiri hakkının olduğu da unutulmamalıdır” açıklamasında bulundu.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE

Gürer, Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından, özellikle ülkemizde git gide sayıları azalan tarafsız ve eleştirel haber yapan basın kuruluşlarına verilen ilan kesme cezalarının bir rutin haline getirilmesini ise basın özgürlüğüne vurulmuş büyük bir darbe olarak nitelendirdi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİ ARAŞTIRILMALI

Niğde'de  23 Nisan coşkuyla kutlandı Niğde'de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Kanun çerçevesinde belirlenen BİK’in görevlerine bakıldığında, basın yayın kuruluşlarına ve basın yayın sektöründe çalışanlara destek olma görevi verilmiştir. Ancak verilen cezalar pandemi ile yaşanan süreçte ekonomik açmaz ve çeşitli zorluklarla mücadele eden basın kuruluşlarına ciddi zarar vermekte olup, bu durum kurumun, halkın haber alma hakkına ve basın özgürlüğüne karşı sergilediği olumsuz tutumun somut göstergesidir.”

Editör: TE Bilişim