İnsan oğlunun ömrü kısadır. Bu nedenle eline geçirdiği fırsatları iyi kullanması gerekir. Hepimiz hayatın yetersizliğinden dert yanarız. Fakat o kadar çok boş zamanımız vardır ki, ne yapmamız gerektiğini bilemeyiz.

Akıllı bir insan, sayılı günlerini kullanırken boş durmaz ve hayattan alabileceği oranda yararlanmasını bilir
 Kendini beğenmeyen insan olmaz. Aklın rehberliğini seçebilen kimse, zamanı en iyi kullanabilendir.

Tecrübe değerli bir derstir, ahmaklar bunu geç fark eder.Bedava öğüt almak istemeyenler, sonucuna da katlanmak zorundadır.”

Kötü alışkanlıklarla tecrübe olmaz. İyi insan olmak için edepli, olgun, ağırbaşlı, hoşgörülü olmak gerekir. Bilinmelidir ki, korkuç felaketler çoğu zaman küçük ihmal ve kötülüklere göz yummakla olur

Kutsal değerlerini koruyabilen kimseler onurlu ve itibarlıdır. Onlar, azim, irade ve  sabırla her türlü zorluğa göğüs gererler ve başarırlar

Bencil ve kibirli olanlar başkalarını hakir görürler. Aslında her şeyde, her işte aşırıya kaçmadan kararlı, kibar ve nazik olmak gerekir.“Nezaketle fethedilemeyen kale yok gibidir” “Daima olduğumuz gibi görünüp, göründüğümüz gibi olmalıyız.. Size yapılmasını istemediğiniz şeyleri başkaları içinde talep etmeyiniz.

Sabır ve kanaat, en büyük zenginliktir ve sizi her türlü kötülükten korur. Her defasında sizden üstün olanları değil, aşağıdakileri düşünün kararlı olmak, başarılı olmaktır. Bununla bir çok zorluklar yenilebilir. Şahsiyetin olgunlaşması neticesi sevgi, saygı artar. “ İki günü eşit olan zarardadır.” Onun için gününü gün etme yerine, her günü yeniden yaşamak ve değerlendirmek gerekir.

İnsanın en çok özlediği şey huzurdur. Ne yazık ki bugünün insanı ayağını yorganına göre uzatmadığı ve aşırı müsrifliği nedeniyle huzuru özler durumdadır. Cemiyetimizde sosyal yara haline gelen geçim derdi. İnsanların sağlığını da etkilemektedir. Birtakım kimselerin aile bağları, kopma noktasında, uçurumun kenarında seyretmektedir.

Daima tedbirli ve temkinli olmak gerekir  Çevremizdeki ülkelere ibretle bakmalıyız. Kısır çekişmelerle birbirini karalıyan, onur kırıcı, gönül yıkıcı sözler sarf edenler kimlerin ekmeğine yağ sürmektedir?

Suriye, Irak, Filistin, Mısır, Libya, Pakistan, Afkanistan, Azarbeycan Karabağ  ve diğerleri  bu gün kan ağlıyor. Birkere  fitnenin olduğu yerde huzur olur mu?

Bu ülkelerde gören gözleri,işiten kulakları sağır edercesine feryadlar yükseliyor.