Türk Eğitim-Sen Niğde Şube Başkanı İhsan Uğraş;  Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim KILIÇ'a, üyelerimizin imzaladıkları mektupları gönderdik.

KAMUSEN'e bağlı Türk Eğitim Sendikası Niğde Şube Başkanı İhsan Uğraş bir basın açıklaması yaptı. 

Şube Başkanı İhsan Uğraş açıklamasında ; Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim KILIÇ ve yüksek mahkeme üyelerine Niğde'de üyelerimiz tarafından imzalanan mektupları gönderiyoruz.

Bildiğiniz üzere, 14 Mart 2014 tarih ve 28941 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6528 Sayılı kanun ile, Millî Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişikliklere gidilmiştir. Anılan kanunun 22. maddesi ve 25. maddesi ile 652 sayılı Kanun Hükmünde Karamame’de yapılan, 5. Maddesiyle de Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yapılan değişiklikler, T.C. Anayasası’nda yer alan hukuk devleti ilkesi ve hakkaniyet anlayışı ile bağdaşmamakta olup, Milli Eğitim Bakanlığı’nda âdeta ciddi bir yönetici ve öğretmen kıyımı yaşanmasına sebep olmuş ve önümüzdeki süreçte de daha büyük sıkıntılara zemin hazırlamıştır.

6528 Sayılı Kanun’un 22. maddesiyle değiştirilen 652 sayılı Kanun Hükmünde Karamame’nin 37. maddesinin (8) numaralı fıkrası ve 25. Maddesi ile 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye eklenen Geçici 10. maddenin (8) numaralı fıkrasındaki hükümlerle, kazanılmış haklan yok sayarak tamamen keyfi bir yönetici atama sistemi getirilmiştir.

Hayata geçirilen söz konusu yeni düzenlemeyle, öncelikle dört yılını dolduran okul yöneticileri değerlendirmeye alınmıştır. 100 Tam puan üzerinden yapılan değerlendirmelerde 75 puan ve üzeri alanların görev süreleri uzatılmış, baraj altında kalanların ise yöneticilik görevleri sonlandınlarak öğretmenliğe döndürülmüştür. 100 Puanın 40 puanı yöneticilerin okuldaki mesai arkadaşları, veli ve öğrenci temsilcileri tarafından; 60 puanı ise Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılmıştır.

Bu süreçte yurt genelinde öylesine adaletsiz, insafsız ve kayırmacı tutumlar sergilenmiştir ki; bu dönem, demokrasi, insan haklan ve hukuk açısından ülkemiz adına kara bir sayfa olarak tarihteki yerini şimdiden almıştır.

Yukarıda izah ve işaret ettiğimiz durumlar eğitim çalışanlan arasında infiale neden olmakta, okullarımızdaki çalışma huzurunu yok etmekte, çalışanlar arasında telafisi mümkün olmayacak ihtilaf ve ayrışmalara neden olmaktadır. Yılların eğitime vakfetmiş, başarılı, sevilen ve üretken olan binlerce okul yöneticisinin emeği bir çırpıda yok edilmiştir.

MEB Kanunuyla Milli Eğitim Bakanlığındaki 73 bini okul yöneticisi olmak üzere, toplamda 76 bin yöneticinin alın teriyle, dişiyle, tırnağıyla kazandığı unvanları, sosyal statüleri yok sayılmıştır. Dünyanın hiçbir ülkesinde bir kanunla, bir gecede insanlann unvanlarının, kazanılmış haklannm elinden alındığına rastlamak mümkün değildir. Antidemokratik yönetimlerin olduğu en geri kalmış ülkelerde dahi böyle demokrasi dışı bir uygulamaya rastlamak imkan dışıdır.

Malumunuz olduğu üzere, pek çok bakımdan hukuk ve hakkaniyete aykırı olan söz konusu bu kanunun çok sayıda maddesinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılmıştır.

Eğitim camiasında infiale yol açan ve kamuoyunda ucube kanun olarak adlandırılan bu kanun hakkında Yüksek Mahkeme’nin vereceği kararın mutlaka hukukun üstünlüğünü korumak doğrultusunda olacağına şüphe yoktur. Anayasa Mahkemesi, hukuk devleti ilkesi ve hukukun üstünlüğünün ülkemizdeki teminatıdır. Yüksek Mahkemenizin, hiçbir adalet ve vicdan anlayışı ile bağdaşmayan bu kanun hakkında vereceği kararda da aynı kararlılıkla hukuksuzluğa bir an önce dur demesi eğitim camiamız tarafından sabırsızlıkla beklenmektedir"dedi. 

Editör: TE Bilişim