Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru 8. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerin sınavlarda görev alacak öğretmenlerin ek ders ücretleri ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
 
Özüdoğru açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 
“Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk defa 8. sınıfta öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacak ortaöğretime geçiş ortak sınavlarını yapıyor. Bunun için sınav kılavuzu yayımlandı. Kılavuzun ‘Genel Açıklamalar’ başlıklı bölümünün yedinci  paragrafında, “Ortak sınavlar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü üç olmak üzere, iki günde altı oturum halinde yapılacaktır” denilmiştir.
 
Aynı kılavuzun “Ortak Sınavların Uygulanması” başlıklı 9. maddesinde ise,
 
“a. Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü haller dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarda ve yurt dışında KKTC ve Bakanlığımıza bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.30 ve 12.00’da başlayacak ve aynı anda yapılacaktır. Sınavların yapıldığı günlerde okulda ders yapılmayacaktır. 
 
b. Ortak sınavlar, birinci günde üç oturum, ikinci günde üç oturum olmak üzere altı oturum halinde uygulanacaktır” denilerek, ortak sınavların birinci gün üç oturum, ikinci gün üç oturum olmak üzere toplam altı oturumda yapılacağı net olarak belirtilmiştir. 
 
Diğer taraftan, Ek Ders Esaslarının 12. maddesinin beşinci fıkrasında, “Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretim kapsamında merkezî sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav oturumu için 5 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz” hükmü yer almaktadır.
 
Kılavuzda yapılan açıklama ile anılan karar hükmüyle birlikte değerlendirildiğinde, ortak sınavlarda görev alacak yönetici ve öğretmenlerin her sınav oturumu için 5 saat ek ders ücretinden yararlandırılacakları, dolayısıyla ortak sınavların birinci ve ikinci günlerinde sınav görevi olan yönetici ve öğretmenlerin 15’er saat ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerekeceği hiçbir tereddüde yol açmayacak kadar açıktır.
 
Konu bu kadar açık olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanı imzalı ‘sınav görevlilerinin ücretleri’ konulu 13/11/2013 tarihli onay yazısı, Ek Ders Esaslarının yukarıda belirttiğimiz 12. maddesinin beşinci fıkrasındaki düzenlemeye tamamen aykırıdır.
 
Bilindiği gibi, normlar hiyerarşisinde, alt basamakta olan norm geçerliliğini üst basamakta olan normdan alır ve ona uygun olmak zorundadır. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı imzalı onayın, Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan mevzuata uygun olması hukukun olmazsa olmaz gereklerinden biridir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu gerçeği göz ardı ederek aldığı onay, sınavda görev alacak yönetici ve öğretmenlerin sınavların birinci ve ikinci gününde almaları gereken 15’er saat ek ders ücreti yerine 5’er saat ek ders ücreti almalarını öngörmekte, bu durum da ilgili mevzuatının öngördüğü hakların gaspı sonucunu doğurmaktadır.
 
Sınav günü boyunca öğretmenlerin çalıştıkları okulların dışında (kimi öğretmenler bulundukları yerleşim birimi dışında) görevlendirilmeleri dikkate alındığında, bu durumun izahı mümkün değildir. Mevzuat bu kadar açık iken, neden Milli Eğitim Bakanlığı mevzuata takla attırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerden fedakârlık bekliyorsa, öncelikle öğretmenlerin mevcut haklarının gaspına bizzat kendisi müsaade etmemelidir. Dolayısıyla MEB yaptığı ortaöğretime geçiş ortak sınavlarında ödenecek sınav ücretlerine ilişkin onay yazısını mutlaka geri çekmelidir. Aksi durumda mevzuata aykırı olan bu onay sendikamız tarafından idari yargıya taşınacak ve idari yargı tarafından iptal edilecektir. Eğer Milli Eğitim Bakanlığı oturum başı ödenecek ek ders ücretleri ile ilgili bütçeye gelecek yükü hesaplıyorsa, bence öncelikle açılacak davaların getireceği mali yükü hesaplaması daha yerinde olacaktır. Bakanlığa düşen, hatasını görüp  üst normlarla verilen bir hakkı bir yazı ile ortadan kaldırmaktan vazgeçmektir.”dedi. 



Editör: TE Bilişim