Eğitim 2023 Derneği Kayseri'nin Yahyalı İlçesinde bulunan Necati Kurmel Yatılı Bölge Okulunda lise öğrencilerine "Eğitim Hayatımızda ve Sınav Öncesinde Öğrenci Olmak" konulu bir konferans düzenledi.
 
konferansın konuşmacısı Eğitim 2023 Derneği Genel Başkan Yardımcısı Gazi Karabulut, kendisinin de bir pansiyon öğrencisi olduğunu bu sebeple burada bulunmanın kendisi için ayrı bir mutluluk kaynağı oluşturduğunu belirterek öğrencilerle şu konuları paylaştı:
 
 
  • Başarılı insanları başarısız insanlardan ayıran tek fark; başarılı insanlar, başarısız insanların görüp de yapamadıklarını yapabilen insanlardır.
Kazananlar iradesini eğitmiş insanlardır. Başarılı insan vazgeçmeyen insandır.
Önce Çocuklarımız çalışmayı bilecek.
Test çözerken Hata Analizine Dayalı Tekrar testi yapılmalı, yanlışlardan korkmamalı, hatta onları sevmeli. “Gel bakalım cici yanlışım. Sen benim işaret taşımsın, Seni hangi konuyu anlayamadığım için yanlış yapmışım.” Diyerek onunla konuşmalıyız. Ve yanlışına teşekkür etmelisin sana tekrar fırsatı verdiği için.
 Çünkü kalıcı öğrenme tekrar ister.
 
Eğer panik bir ÖĞRENCİYSENİZ;
Düşünceyi olumluya çevirin. Yani kafanızın karıştırılmasına izin vermeyin.
Nefes antrenmanı yapın.
Sınava, yazılılara Veli Efendi hipodromundaki yarış atları gibi başlamamalılar.
Bunu nasıl yapacağız? Panik atak durumdan nasıl kurtulacağız?
         Diyelim ki sınav veya yazılı esnasında paniklediniz. O zaman şunu yapın 30 saniyeliğine kaleminizi bırakın. Arkanıza yaslanın ellerinizi önünüzde bağlayın. Baştan ayağa vücudunuzu hissederek akciğerlerinizi boşaltın. Derin bir nefes alın, aldığınızın iki katı sürede bırakın. Bu işlemi iki defa tekrar edin. Tabi fazla da yapmayın. Sonra iş işten geçmiş olabilir.
         Ayrıca sabah akşam 10 ar dakikalık hafif spor da sizi dinç tutacak ve rahatlatacaktır.
  • İnsanda üç tür enerji vardır:
  • Fiziksel enerji
  • Duygusal enerji
  • Zihinsel enerji
  • Bu üç enerjiyi de aynı amaca yöneltmeliyiz.
  • İnsan bedeninde zararlı toksinler vardır. Bunları atıp fiziksel rahatlamayı sağlayacak en iyi ilaç sudur. Günlük 2,5-3 litre su içsin.
  • En iyi öğrenme başkasına öğretmeyle gerçekleşir. İyi bildiği konuları arkadaşlarına anlatarak duygusal rahatlama ve güven sağlasın.
  • Zihnini boş ve olumsuz düşüncelerle yormasın. Yatarken beyninde yeni öğrendiği konuları canlandırsın.
 
  1. Sakin olun. Hangi testten başlayacağınıza karar verin.
  2. Test sorularını şöyle bir kabaca incele. Çünkü testlerin evrensel bir kuralı vardır. Kolaydan zora doğru, diye. Ancak bazı sınavlarda kitapçıklar harmanlama yöntemi ile oluşturulduğu için ilk başta zor bir soru ile karşılaşmak senin gözünü korkutmasın. Şöyle bir incelediğinde pek çok bildiğin konu ile karşılaşmak seni rahatlatacaktır.
  3. Ne çok hızlı, ne de çok yavaş. Akıllı bir şekilde başlayın. Her sınav için son yılların sorularını çözerek kendini zamanla. Üstelik sınavda soruların %40’nın aynı sorular %60’nın da aynı konulardan olduğunu göreceksin.
  4. Soruyla inatlaşmayın:
Neyzen Tevfik, İstanbul’da ancak yol verildiği taktirde bir kişinin geçebileceği dar bir sokakta kibirli biri ile karşılaşıyor. O şahıs:
-Ben bir serseriye asla yol vermem, diyor. Neyzen’in cevabı:
-Ben veririm, buyurun.
 5. Soru kağıdı, kitapçık ve saat arasında egzersiz yapmayın. Ancak bir test bittiğinde zamanı kontrol edin.
6. Test değiştirirken 30 sn. mola verin. Beyninize oksijen gitsin. Nefes tazeleyin.
 
  1. Atarak yapmayın. Atarak bu işin olmayacağını tecrübe etmek için sınavı kaybetmeyi bekleme. Ancak seçeneği dörtten ikiye indirmişsen ilk akla gelen cevap % 90 doğrudur.
 
 8. Soru kitapçığına 10-15 tane işaretledikten sonra veya bir dersi bitirince cevap anahtarına işaretle. Hem dinlenirsin hem de kaydırmazsın.
 
         Sözün özü: Kendin için girip kendine, ailene, milletine hizmet için kazanman gereken bu sınavı kazanma azminde ol.
                   Ama sonuç ne olursa olsun, elinden geleni yaptıktan sonra evine gururla dön ve seni bekleyenlere de kendine de bütün yapılması gerekenleri yaptığını söylemekten çekinme.
 
Editör: TE Bilişim