Birkaç gündür Gaziantep’teydim. İstanbul üzerinden direk Bosna-Hersek’e geldim.
Özellikle Saraybosna ve Mostarhala savaşın derin izlerini yaşıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yarın gece, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde  sezonun ilk Genç Bakış’ında konuğumuz olacak.
Yıldırım, bugüne kadarki Ak Parti iktidarlarında, koltuğunu koruyan tek bakan. Üç dönemi tamamladığı için bakanlık koltuğuna veda edenlerden birisi de o olacak ama İstanbul büyükşehirbelediye başkanlığı için ismi geçen en güçlü adaylardan birisi o.
Türkiye, Yıldırım döneminde ulaşımdan, bilişime çok önemli mesafeler kaydetti. Eleştirenleri de oldu ama ismi hep en başarılı bakanlar arasında ilk sıralarda yer aldı. Bakalım, bundan sonrası için neler anlatacak?..
Bosna-Hersek, Türkiye’ye çok yakın ama bir o kadar da uzak bir ülke. Ortak değerlerimiz çok fazla ama nedense bunları değerlendirme konusunda dünden bugüne hep bahaneler aramışız. Oysa gelip görünce, yaşayınca neleri kaçırdığınızın farkına varıyorsunuz...
Uçakla iki saat, fiyatı da 222 lira. Oteller ve restoranlar da hiç pahalı değil. Türkiye koşullarına göre çok ekonomik ve bir hafta sonu için mükemmel bir tatil fırsatı yaratılabilir...

Gaziantep’in eğitimi
Bu köşenin sürekli okuyucuları Gaziantep’in eğitimdeki “utanç verici” tablosu konusunda çok yazılar yazdığımı yakından bilirler. Bu gezide de bu konu enine boyuna ele alındı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Vali Erdal AtaBelediye Başkanı Asım Güzelbey’i bir arada görünce, yine, ne olacak bu Gaziantep’in hali demeye kalmadı, üçü birden aldıkları mesafeyi anlatmaya başladı.
Üniversite giriş sınavlarında  81. sıradan 40’lı sıralara inmişler. Hedef ilk 10 dediler ve 5 yıl içinde bunu gerçekleştireceklerini de özellikle vurguladılar.
Yapar mı yaparlar. Üçü de samimi, üçü de iddialıydı. Bize düşen de onları yakından takip etmek..
Başarırlarsa ilk tebrik eden biz oluruz. Yok eğer yine alt sıralarda gezinmeye devam ederlerse eleştiriye devam ederiz. Ama bu arada kendini Gaziantepli hisseden yediden yetmişe herkesin onlara yardımcı olması gerekir...

Bakanlıktan başkanlığa
Fatma Şahin, Gaziantep’in en sevdiği politikacıların başında geliyor. Bu yüzden onu belediye başkanlığı koltuğunda görmek istiyorlar. 10 yıldır o koltukta oturan Asım Güzelbey, seçime yine girse kazanır ama tadında bırakmak gerekir diye yerel seçimlerde başkanlığa veda ediyor.
Peki yerine kim gelecek sorusu ise şu günlerde Gaziantep’te en çok konuşulan konuların başında geliyor ve bütün yollar Bakan Şahin’e çıkıyor. Onun da üç dönemi doldurduğu için bakanlığı da milletvekilliğini de bırakıyor. Tüm varsayımlar Ankara’da kalmasına yönelik. O da Ankara’da daha yapacak çok işim var diyor. Ancak Gaziantep sevgisini de bilmeyen yok. Bu yüzden kendisini yakında başkanlık koltuğunda görürsek  hiç şaşırtıcı olmaz.
Genel değerlendirme: O oyları uçurur, başkaları düşürür hatta başkanlığı riske sokar görüşünde...

Dershaneler kalkacakmış
Milli Eğitim Bakanı Avcı, dershanelerin, bu yıl içerisinde kaldırılacağını bir kez daha hatırlatmış. Hem de çok iddialı sözlerle.
Avcı dershane tartışmasına son noktayı koyarak, “1 Ocak 2014’ten itibaren dershanelerin ruhsatları yenilenmeyecek. Dershaneler artık yasal olarak da Milli Eğitim sistemi içerisinde yer almayacak” dedi.
Kapanıp kapanmayacakları uzun süredir tartışma konusu olan dershanelerin durumuyla ilgili  olarak “Dershaneler ocak ayından itibaren ruhsatlarını alıyorlar. Bu yıl hazirana kadar şu anda dershanelerde öğrenim gören öğrenciler devam ediyorlar. Geçtiğimiz ocak ayında bu dershanelere izin verilmiş.
Dolayısıyla onlar da haklı olarak ocakta aldıkları ruhsatlara dayanarak öğrenci almışlar, öğretmenlerle sözleşme imzalamışlar, yer kiralamışlar. 2014 Ocak ayından itibaren ruhsatverilmeyecek. Yasadan da dershane tanımı çıkarılınca daha esnetilmiş, standartları biraz daha aşağı çekilmiş koşullarda özel okula dönüşmeleri için teşvik edilecekler” dedi ve ekledi:
“Etüt merkezi adı altında faaliyet yürütmesine de izin verilmeyecek...”
Peki bu mümkün mü?
Bekleyip, göreceğiz. Ama bu dayatmayla olmaz ve umarız gerekli şartlar sağlanır yoksa tam bir maceraya dönüşebilir...

Özetin özeti: Eğitimi ne olur artık ciddiye alalım ve ne yapacaksan bin defa düşündükten sonra karar verelim...