Sürpriz olmadı… Ahmet Davutoğlu, AKP Genel Müdürlüğü’ne atanmadan hemen önce bu sütunlardan haberdar etmiştik sizleri; Valiler kararnamesi hakkında. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın gizli yürüttüğü çalışma ile kararname daha Recep Erdoğan yemin etmeden hazırdı ve onay almıştı. İsimler üzerinde tahlil yapmayacağım. Topyekûn bir değerlendirmede bulunacağım. Kararnamede  Genel Müdür Ahmet Davutoğlu’na fikri bile sorulmadı. Başbakancılık oynayan Davutoğlu tek bir isme dahi  “şu olsun”  veya  “bu olmasın” diyemedi. Efkan Ala hazırladı Recep Erdoğan onayladı ve zamanı geldiğinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan atamaların en büyük özelliği tüm isimlerin Efkan Ala’nın yakın dost ve arkadaşları olması. Recep Erdoğan’ın kovduğu eski TRT Genel Müdürü, yeni Samsun Valisi İbrahim Şahin bile.. Efkan Ala ile İbrahim Şahin’in uzun yıllara dayanan çok duygusal bağlılıkları vardır.
Kararnamenin duyulmasının hemen ardından parabolcular  “Haşhaşi Valileri temizledik” diye pek hava bastılar Ankara kulislerinde.
Bu faslı burada bırakalım.
“İktidardan koltuk nasıl kapılır”  denen büyük yozlaşmanın mide bulandırıcı belgesini hatırlatalım.
Tarih 25 Ağustos 2010. O zamanlar Iğdır Valisi olan Amir Çiçek yerel  gazete ve TV’leri ziyaretinde bakın ne diyor;
Biz
burada her düşüncenin valisiyiz. Devleti temsil ediyoruz. Hükümetin de memuruyuz. Bakanların her birinin temsilcisiyiz. Biz iyi hizmet edersek, bu hizmetlerden tabii ki hükümet yararlanacaktır. Valilik mesleği yarı siyasidir. Hükümet kendi icraatını yürütmesi için valiyi atar ama partizan değildir. Bizi iktidar atadıysa, elbet biz de iktidarın valisiyiz.”
Vali Amir Çiçek, sözleri anında internet sitelerine düşünce  “yanlış anlaşıldım”  diye düzeltme geçiyor ama 3 Ağustos 2012’de merkeze alınırken veda yemeğinde çizgisinde ve zihniyetinde değişiklik olmadığını iktidara yaslanmanın güvencesiyle yine açık ediyor:
“Kararname ile Iğdır’daki görevimi tamamlamış oluyoruz. Hemen bana soruyorlar: Ne oluyor, nereye, niçin gidiyorsunuz, ne var? Söylediğim tek şey şu: Bunu hükümetimiz takdir etti, 6 yıldır valilik yapıyorum. Yozgat ve Iğdır’da çok güzel insanlara hizmet vermeme vesile oldu. Belki bundan sonra da hizmet yapacağım. Bu vesileyle bana bu imkanı tanıyan hükümetime, bakanlarıma, Başbakanıma huzurunuzda teşekkür ediyorum. Bu bir nöbet değişimidir. Siyasi iradenin, hükümetin tasarrufudur. Buna saygı göstermekten öte bir çaba hem hukuki hem de ahlaki olmaz.”
Bu güzel hizmetlerinden (!) dolayı fazla koltuksuz bırakılmadı Amir Çiçek. Muğla’ya Vali atandı.
Son  kararnamede aradığını bulamayan
ve bir sonrakine göz diken bürokratlara duyurulur..
Eğer Recep Erdoğan ve iktidarına ne kadar bağlı olduğunuzu hâlâ kanıtlayamadığınız için çok üzgünseniz ve bu uğurda yeni hamleler yapmak için Efkan Ala’ya ulaşamıyorsanız size yeni bir adres veriyim;
İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı’na atanan Sebahattin Öztürk’e koşun. Öztürk, Ala’nın çok yakın arkadaşı ve sırdaşıdır. Oraya da ulaşamazsanız beni arayın ben size farklı isimler ve adresler konusunda yardımcı olabilirim.
Öyle, sadece  “Ben çocuklarımı paralelcilerin okulundan aldım”  diyip   “filancalar da çok paralelciymiş”  ihbarları tek başına yeterli olmuyor.
Recep Erdoğan’ın kalbine giden yol Efkan Ala’dan geçer!..
Son çok önemli not: IŞİD’e karşı düzenlenmesi planlanan ortak operasyon çerçevesinde Hükümetin 2 Ekim’de Meclis’e bir tezkere getirmesi bekleniyor. Ankara kulislerinde tezkerenin içeriğinin Hükümetin terör örgütlerine karşı sınır operasyonu düzenlemesine yetkiye ilişkin olduğu, fakat kapsamın lojistik destek ve sınır ötesinde kurulması planlanan tampon bölgeyi de içererek genişletilebileceği konuşuluyor.