CHP  Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer,  atıklarla ilgili Meclis araştırması istedi. Gürer şöyle dedi:“ Çevre ve Orman Bakanlığı Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği vardır. Bu yönetmelik  çerçevesinde cam ambalaj atıkları, bitkisel atık yağlar, atık pil ve akümülatörler ile atık elektrikli ve elektronik eşyaların evsel atıklardan ayrı toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve bertarafının sağlanması için çalışmalar yapılmaktadır. Ülke genelinde yapılan çalışmaların irdelenmesi, incelenmesi bu bağlamda olumlu ya da eksik yönlerin saptanması geleceğimiz için de önemlidir. Bu nedenle çevre, doğa ve insanı direkt ilgilendiren bu konunun  araştırılması   amacıyla Anayasanın 98 , İçtüzüğün 104 ve 105’ inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını arz ederim.”dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  gerekçede şöyle dedi:“Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği  Çevresel açıdan belirli ölçütlere, temel koşul ve özelliklere sahip ambalajların üretimi, ambalaj atıklarının çevreye zarar verecek şekilde doğrudan ve dolaylı bir şekilde alıcı ortama verilmesinin önlenmesi, öncelikle ambalaj atıklarının oluşumunun önlenmesi, önlenemeyen ambalaj atıklarının tekrar kullanım, geri dönüşüm ve geri kazanım yolu ile bertaraf edilecek miktarının azaltılması, ambalaj atıklarının belirli bir sistem içinde, kaynağında ayrı toplanması, taşınması, ayrıştırılması konularında teknik ve idari standartların oluşturulması  ve bunlarla ilgili prensip, politika ve programlar ile hukuki, idari ve teknik esasların belirlenmesidir. Yönetmelik; evsel, endüstriyel, ticari ve işyeri olmasına bakılmaksızın yurt içinde piyasaya sürülen plastik, metal, cam, kağıt-karton, kompozit ve benzeri malzemelerden yapılmış bütün ambalajları ve bu ambalajların atıklarını kapsar. Bu bağlamda çevre ve doğa adına  sürdürülen çalışmalar önemlidir.

Ambalaj ürünleri  çoğu plastik ya da biyolojik olarak ayrışmayan diğer materyallerden üretilmektedir. Kullanım sonrası yok edilmeleri gerekmektedir. Atıkların  çöp alanlarına dökülmesi doğal yaşama zarar verip, yakılması  atmosferin kirlenmesine  neden olmaktadır. Ambalajlarda  biyolojik  ayrışabilen ya da tam dönüşümlü çevre dostu ambalaj ürünlerinin kullanılması  sağlanmalıdır. Pazar yerleri  ve AVM lerde öncelikli olarak file, kağıt vb ürünlerle yapılma ambalaj ürünlerinin  geri dönüşüm ve çevre dostu ambalajların kullanılması için  yapılan çalışmalar  olmuştur. Atıkların toplanması, bertaraf edilmesi, yönetmeliğin  tüm ülke genelinde uygulanmasında karşılaşılan sorunların araştırılması, ihtiyaç olan yasal düzenlemelerin sağlanması, çevre ve doğanın korunması adına  durumun saptanması, ambalajdan atığa ve toplanmasından imha aşamasına her yönüyle konu araştırılmalıdır. Meclis Araştırma Komisyonun kurulması ile belediyeler, kamu kuruluşları, ülke genelinde farklı illerde sürdürülen çalışmalar, uygulanan projelerin gerçekleşme oranı ve genel durum irdelenmesi sağlanacaktır. Kamu, Özel Sektör Üniversitelerin yaklaşımlarını da irdeleyip derleyecek bir araştırma bu bağlamda ön açıcı olacaktır. Meclis araştırmasıyla uygulamaların alandaki yansımalarının yeni çalışmalar için de yol gösterici olması olasıdır. Ambalajların tekrar kullanılabilecek duruma dönüştürülmesinden, üretimin  farklı ülkelerde uygulama örnekleri ile de sürecin  çok boyutlu değerlendirilmesi olası olacaktır.”



 
Editör: TE Bilişim