Niğde’de doğa tutkunları kamp yeri istiyor Niğde’de doğa tutkunları kamp yeri istiyor

Niğde’de yetiştirilen üzüm bağlarından toplanan yapraklar, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan yaprak sarmasının ana malzemesi olarak sofraları süslüyor.

Özellikle Niğdeli vatandaşların vazgeçmediği lezzetlerin başında yaprak sarma yemeği, taze asma yaprağı ile daha lezzetli oluyor. Bunu bilen Niğdeli vatandaşların bahçelerinde bulunan üzüm asmalarında olgunlaşmaya başlayan taze yaprakları şimdiden toplamaya başladılar. Kış aylarında tüketilmek üzere toplanan ve zeytinyağlı sarma gibi birçok yemekte kullanılan üzüm yaprakları, kentin kültürünü ve ekonomisini besleyen önemli bir unsur. 

Niğde’de özellikle Bor ilçesine bağla Bahçeli ve Kemerhisar beldeleri başta olmak üzere evlerin üzüm bağlarında ve asmalarda başlayan yaprak hasadı aile ekonomisine katkı sağlıyor. Hasat edilen yapraklar he taze olarak hem de salamura yapılarak muhafaza ediliyor. Beşer kiloluk bidonlara konularak salamura yapılan asma yaprakları, uzun süre tazeliğini koruyarak kış aylarında tüketilmek üzere saklanıyor. Üzüm yaprakların kilosu bu yıl yeşil olarak 100 ila 130 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Birçok üretici ise hasat ettikleri yaprakları salamura olarak hazırlayıp satışını gerçekleştiriyor. Niğde’de üreticileri için aile ekonomisine katkı sağlayan üzüm yaprakları Niğde’de kurulan pazarda satışa çıkarılıyor. 

Editör: Selim GÖKEL