Niğde Altunhisar ilçesi Yakacık karpuzu, Adana ve Diyarbakır karpuzuna rakip çıktı. 

 
Haber&Fotograf: Fatma TAN-Adnan ÇELEBİ

Karpuz denince akla Adana ve Diyarbakır geliyor. Ancak son yıllarda ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla Niğde Altunhisar ilçesi Yakacık beldesi çiftçilerinin ektikleri kıraç karpuzlar hasat edilmeye başlanmasıyla birlikte tezgâhtaki yerlerini almaya başladı. 

 

30 ÇİFTÇİYE YÜZDE 50 DESTEK

Kıraç Yakacık karpuzunu yiyen bir daha yemek istiyor
 diyen Altunhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan İnal; “Yakacık Kasabası'nda yetiştirilen bu karpuzlara su, gübre ve ilaç verilmiyor. Bundan dolayı bu karpuzda ayrı bir lezzet var. Tarlalarımızda üretilen kıraç karpuzun gerekli kontrollerini yapıyoruz ve mühendis arkadaşlarımız gelip çiftçilerimize gerekli bilgileri veriyorlar. Altunhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık olarak 30 çiftçimize yüzde 50 destekli karpuz çekirdeği dagıttık. Yakacık karpuzunu çiftçilerimizle birlikte yörede daha da geliştirip karpuzu ile ünlü Diyarbakır ve Adana gibi illerle yarışacak duruma geleceğimize inanıyorum. Karpuz çekirdeklerine dikimden itibaren hiç su verilmiyor. Yine ilaç ve gübrede verilmiyor ve bu kendisine ayrı bir aroma katıyor. Kabuğunun biraz kalın olmasına rağmen aroması fazla ve kabuğunun kalın olması da dayanıklılığını arttırıyor” dedi. 

 

Altunhisar İlçesi Yakacık Beldesinde Karpuz Yetiştiriciliği Yapan Ramazan Erduran; “Yakacık Karpuzu Kasabamızın Bayasadır mevkiinde üretilmektedir. Bu bölgenin toprak yapısı kıraç karpuz üretimine uygundur. Yakacık Karpuzu benimle aynı yaştadır. Kasabamızda 42 yıldır karpuz kıraç tarlada susuz bir şekilde yetiştirilmektedir. Yakacık Karpuzu gerek bekleme süresi gerekse tadı ile diğer yörelere fark atan bir karpuzdur. Yetiştirilmesi esnasında herhangi bir katkı maddesi, su, ilaç gübre gibi şeyler yoktur. Yöremizin karpuzunu dışarılardan gelip özellikle isteyenlerde vardır fakat Yakacık karpuzuna ilgi olmasına rağmen ciddi bir pazar oluşturmakta fayda var” diye konuştu.

  

YAKACIK KARPUZU 40 GÜN DAYANIYOR

Bazı pazarlarda Yakacık karpuzu diye satılan karpuzlara tüketicilerin dikkat etmesi gerekir diyen Erduran; "Her karpuz Yakacık karpuzu değildir. karpuzun Yakacık karpuzu olup olmadığını anlamak için çekirdeğinden, kabuğunun kalın olmasından ve lezzetinden vatandaşlar anlayabilirler. Ayrıca şunu da vurgulamakta fayda var Yakacık karpuzu hasattan itibaren 40 gün dayanma özelliğine sahiptir. Karpuzu alan tüketici darbeye maruz bırakmadan bere yaptırmadan etrafını serbest bırakarak 40 gün evinde muhafaza edebilirler. Yakacık Karpuzunu vatandaşlar Aralık ayına kadar temin edebilirler" dedi.



TAMAMEN DOĞAL 

Karpuzun Yüzde beş yüz doğal olduğunu söyleyen Ramazan Erduran; “Geçtiğimiz yıl karpuzu pazarlamada bazı sıkıntılar yaşandı bu nedenle bu yıl az ekildi ama bu yıl daha verimli oldu. İnşallah bundan sonra karpuzumuz üreticimize daha çok kazandıracak. vatandaşlarımızda bu karpuzu yiyerek ne kadar lezzetli olduğunu görecek.” 

İki yıldır patates ekimiyle uğraştığını bu yıl karpuz ektiğini belirten bir diğer çiftçi İsmail Yurtseven ise; “İki yıl üst üste patates ektim ve patatesten istediğim verimi alamadım ve zarar ettim. Bu yıl karpuzu ekimi denedim ve iyi ki ekmişim.  Karpuzlarımızda bu yıl verim var, Yakacık karpuzunun kilosunu 80 kuruş ili 1 TL arasına satıyoruz. İlk ekmeme rağmen verimi de iyi oldu. Karpuzumuzun ekiminden hasatına kadar her türlü konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden başta müdür bey olmak üzere bu konuda bilgili tüm personelden destek alıyoruz” şeklinde konuştu.

 




Editör: TE Bilişim