Haber Yorum : Fatma TAN


 Borhaber.net sitesi editörü olarak 2012 yılı Ekim ayı başlarında ziyaret ettiğimiz Narlı Göl Termal Tesisinin son durumunu merak ederek Narlı Göl’e gittim. 4 milyon TL lik dört yıldızlı otel, Narlı Göl krateri ve Aksaray tarafına yapılan bir başka dört yıldızlı otelin son durumunu göreyim istedim. Büyük bir hayal kırıklığı yaşadım… İnşaatı o tarihte yeni başlayan otelin inşaatı bitmek üzere ama diğer konularda hiçbir değişiklik yok maalesef.(Önceki haberimiz için Tıklayın)



Dünyada nadir bulunan bir krater göl olan Narlı Göl Niğde’ye bir nimet ama kıymetini Niğde bilemiyor.

Niğde İli Çiftlik İlçesi Gösterli Köyüne 3 km uzakta bulunan termal tesisin Aksaray ve Nevşehir güzergâhından gelen yollar çok güzel ama Niğde hududuna döndüğünüzde hüsranla karşılaşıyorsunuz.  Hafta sonlarında yaklaşık 30 otobüsün ziyaret ettiği bu bölge acınacak durumda…

 

NİĞDE’NİN YOLUNU AKSARAY YAMAMIŞ…

Bakıyorum Ekim ayında geldiğimizde gördüğümüz o büyük çukurlar yok yama yapılmış en azından onarılmış diyorum ama mutluluğum kursağımda kalıyor. Öğreniyorum ki Niğde hududunda bulunan ve Niğde İl Özel İdaresine ait olan bu yolun yamasını Aksaray İl Özel İdaresi yaptırmış…

 

Edindiğimiz bilgilere göre Narlı Göl’e dönüşte bulunan 2 km’lik yol Niğde ve Aksaray arasında kriz oluşturmaya devam ediyor. Aksaray Eski Valisi Orhan Alimoğlu Aksaray bölgesine yapılmakta olan otel için büyük gayretler sarf etmişti. Orhan Alimoğlu’ndan sonra gelen Aksaray Valisi Selami Altınok’ta Narlı Göl için büyük emek sarf edenlerden biri olmuş ama Niğde’den tık yok. 2 km’lik yol için yolun asfalt olmasından vaz geçiliyor taş olsun isteniyor ama nafile. Aksaray altyapıyı ben yapayım taşı onlar yapsın gibi bir öneride bulunuyor ama buna Niğde yanaşmıyor.  Orada bulunan yatırımcılar tamam biz yapalım diyor bu seferde siz yapamazsınız diye bir engelle karşılaşıyorlar. Yol şu an da iki arada bir derede kalmış durumda…

Krater gölün olduğu alanı gezmek için gidiyoruz. Bir çevre düzenlemesi ile harika bir yürüyüş alanı, spor yapma alanı, mesire yeri olabilecek bir bölge maalesef ilgisizlikten kirlenme boyutuna gelmiş. Daha önceki ziyaretimizden hatırladığım orada otel yapan yatırımcıların burası için bir park ve ahşap evlerden çay bahçesi, oturma alanları yapmak için bir projeleri olduğuydu. Bırakın  projelerin hayata geçmesini bölgede çevre kirliliği oluşmaya başlamış.

Narlı Göl İşletmecileri mesire alanı düzenlemeleri ile ilgili, Niğde Milli Emlak’a bir çok kez başvuruda bulunmuşlar. Fakat bazı sıkıntılarla karşılaşmışlar ve 2011 yılının Eylül ayından beri mesire ve yürüyüş alanı ile ilgili yazışmalarının devam ettiğini ve kendilerinden devletin arazisi için kadastro onaylı imar planlı proje istendiğini söylüyorlar. Bu nasıl bir uygulama diyerek şaşırıyoruz.

 

NARLI GÖL’Ü AKSARAY’A MI VERELİM?

Narlı Göl’ün Aksaray kısmında kalan bölgeye Kent İnşaat tarafından yapılmakta olan oteli ziyaret ediyorum ve beni Mehmet Bey karşılıyor. Mehmet Bey bize Niğde’nin yatırımcı istemediğini Narlı Göl için hiçbir çaba harcamadıklarını ve buraya hizmet gelmesini istemediklerini görüyoruz diyerek sitem ediyor. Biz buraya asfalt istemiyoruz. Taş yol istiyoruz. Çünkü asfalt bozulursa biz yaptıramayız ama taş bozulursa biz kendimiz düzeltebiliriz. Ağaçlandırma ve aydınlatmayı da biz yaparız diyoruz. Burası turizm bölgesi olduğu için turistlerde asfalt istemiyor diyor.

 

Termal tesislere yabancı turistlerin ilgisinin yoğun olduğunu belirten Mehmet Bey “Bu bölgede 1988 yılında Turizm Bakanlığı tarafından bölgede şehir planı çizilmiş ama imara bile açılmıyor. İmara açılırsa buraya yatırımcı gelir ve burası bir termal bölge olarak gelişir. İdarecilerin buranın gelişmesi için herhangi bir çabası yok ve Narlı Göl’ü Niğde’den saymıyorlar. Saysalar hizmet gelir yatırımlar yapılır. Turizm Bakanı geldi talimat verdi buraları yapın diye Aksaray Valisi tamam dedi Niğde’den ses çıkmadı. Biz yatırımcı olarak Niğde’yi ve yöneticilerini anlamaya çalışıyoruz ama kusura bakmayın anlayamıyoruz. Biz memleketimize yatırım yapalım diye geldik ama bir şey bulamıyoruz gitmeyi düşünüyoruz Niğde olacağına Afyon olur Çanakkale olur bu olumsuzluklar bizi düşündürüyor” diye konuştu.

 

 

BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU

TRAJİ KOMİK …

Bu gün  Niğde İl Genel Meclis Üyesi Erdal Koçyiğit’in ABD ziyareti ile ilgili açıklaması vardı sitemizde de yayınlandı.  Yatırım projelerini desteklemek için oluşturulan, adı üstünde (kalkınma)  Ahiler Kalkınma Ajansı’nın organizasyonu ile  ABD’de New York ve Washington’a giden Niğde heyeti bir dizi temaslarda bulunduklarını söylüyor. Koçyiğit; “ABD’de Turizm deniz üzerine endeksli. Fakat jeotermal bir Turizm anlayışı yok. Gittiğimiz eyaletlerde Nar köy ile Çiftehan kaplıcalarını tanıttık. Türkiye’nin en iyi beş kaplıca şehirlerinden birisi olan Niğde’yi anlattık. Önümüzdeki aylarda Konsolosluğumuzun katkılarıyla ABD’liler Niğde’mize ziyarete geleceklerini belirtiyorlar” şeklinde bir açıklamada bulunmuş. Bu haberi öğrendiğimde bu ne yaman çelişki demeden kendimi alamadım.. Bölgedeki sıkıntıları bilen bir gazeteci olarak İl Genel Meclis Üyesi Erdal Koçyiğit’in açıklaması bana enteresan geldi. Hem yolunu bile yapmadığınız bir Termal tesis olacak hem de gidip Amerika’da bu tesisin reklamını yapacaksınız. Erdal Bey'e önerim turistleri sakın çiftlik yolundan Narlı Göl'e götürmeyin!.. Benden uyarması... Ayrıca Kusura bakmayın ama bu perhizle bu turşu yenmez.

 

Borhaber.net editörü ve bir Niğdeli olarak anlıyorum ki sorumlular Niğde için kolunu kımıldatmak istemiyorlar. Sonrada Niğde neden gelişmiyor diyoruz, bu yönetim mantığı ile Niğde’yi geliştiremeyiz bunun için ne hayal edelim nede ümit edelim…

 

KRATER GÖLDE NE EKSİK?

Bizler tekrar yetkililere hatırlatma gereği duyuyoruz. Gölün çevresine yürüyüş parkurları, mesire alanları yapılması, tesislere gelen insanların,  doğa da spor yapma imkânı bulacakları bir ortamın oluşturulması. Yolları şuan toprak ve mevcut asfalt yol acil bir şekilde kilitli taş yapılmalı. Bölgede rüzgâr erozyonundan dolayı aşınmalar mevcut acilen ağaçlandırma çalışmalarının yapılması. Güzel bir çevre düzenlemesi ve ışıklandırma ile insanların hem dinleneceği hem ailesi ile gelip piknik yapabileceği harika bir mesire alanı haline getirilmelidir.

Daha önceki Haberlerimiz için Tıklayın

Niğde Kaplıcaları Amerikalılara görücüye çıkıyor

Narlı Göl Niğde için bir şans!... Ama...

Niğde Narlı Göl'e Aksaray ili ortak oldu...






 

















Editör: TE Bilişim