Narlı Göl krater gölü ve jeotermal alanı ilgisizlikle karşı karşıya. 4 milyon TL’lik dört yıldızlı bir otel ile  sağlık turizmine açılan iki yıldır hizmet veren tesis ilgisizlik nedeniyle hak ettiği değeri bulamıyor.


TERMAL SU KAYNAKLARI BÜYÜK ÖNEM KAZANDI

Niğde Çiftlik İlçesi  sınırları içerisinde bulunan Dünya’da nadir krater göllerinden birisi olan Narlı Göl  yaklaşık bin yıllık geçmişi, fosfor yoğunluğu nedeni ile kirlenmemiş göllerden birisi. MTA’nın sondajları sonucunda 65 oC  mineralli su yer yüzüne çıkarılmış. Yeryüzüne çıkan termal su,  eklem ağrıları, cilt hastalıkları, felç  bel ağrıları, varis ve stres hastalıkları gibi bir çok hastalığa iyi gelen nadir bir termal su kaynağı.  

Son yıllarda dünyada termal su kaynaklarına karşı olan ilgi artmakta. Türkiye’mizde de termal tedavi konusu gün geçtikçe önem kazanırken Niğde için büyük şans olan Narlı Göl ilgiden yoksun. Özellikle Sağlık Turizmi yönünden önemli bir gelir kaynağı olan termal su kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir. Niğde, gerek Narlı Göl gerekse Çiftehan ile sağlık turizminde önemli bir yere gelme şansına sahip ama bu doğal imkanlarını dahi kullanamıyor. Kaplıca denince herkesin aklına Afyon geliyor.

Geçtiğimiz hafta sonu, Borhaber.net ekibi olarak, Çiftlik İlçesi köy ve kasabalarını gezdik. Vatandaşlarımızı dinledik. Yolumuz Narlı Göl’e  düştü.


NARLIGÖLÜ GÖRÜNCE HEM SEVİNDİK, HEM ÜZÜLDÜK

Nevşehir-Gülağaç karayolundan Niğde-Çiftlik-Gösterli köyünün 3 km ilerisinde bulunan termal tesise giriş için döndüğümüzde 2 km’lik yolun çukurlarla dolu ve araçlar için sıkıntılı bir yol olduğunu gördük. Yolun ilerisinde devasa  bir otele rağmen bu yolun durumu  bizleri bile üzdü.

Yolun durumuna üzülmemize rağmen, 4 yıldızlı  bir tesis olan Narlıgöl Termal Tesislerini görünce de heyecanlandık, kıvanç duyduk. Güzel bir göl  büyük bir tesis ile taçlandırılmış, bu bölgenin belki de en büyük yatırımının  yapılmış  olduğunu gördük.

YATIRIMCIDAN SERZENİŞ

Narlı Göl Termal Tesislerinin sahibi Sadık Karaman ile görüştük. Karaman “Buraya ilk yatırım yapmak istediğimizde o zaman Niğde İl Özel İdare Sekreteri Muhittin Şahin bizlere çok destekçi oldu ve bir takım vaatlerde bulundu fakat kendisi memur olduğu için Gaziantep’e tayini çıkınca bizim her işimiz yarım kaldı. 4 milyon TL’lik dört yıldızlı bir otel yaptık. Otelimiz, Termal Havuzu, Türk Hamamı, Saunası, iki-üç ve dört kişilik odaları, açık büfe yemekhanesi, fitness salonu, oyun ve dinlenme salonu gibi bir insanın ihtiyaç duyabileceği tüm sosyal ihtiyaçlara çok ekonomik tutarlarla cevap verecek niteliktedir.

 

NİĞDE’YE YATIRIM GELSİN İSTENİYOR AMA YATIRIMCIYA İLGİ YOK.

Tesis olarak yaşadıkları sıkıntıları da bizimle paylaşan Karaman, “Biz burayı kuralı iki yıl oldu. İki yıldır buraya Niğde belediye başkanı bir kez geldi üç milletvekilimiz var daha görmedik. Bürokratlardan  kimseyi görmedik. Altı ay önce Aksaray’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertugrul Günay ziyaret etti. Ama herhangi bir faaliyet yok. Gölet’in etrafına yürüyüş yolları yapılabilir. Girişte bulunan iki km’lik yolumuzun halini görmüşsünüzdür. Bu yol için Niğde valiliği, il özel idare sekreterliğine birçok kez gittik fakat sonuç alamadık. Aksaray ve Niğde valileri bura ile ilgili görüşmeler yaptılar fakat hala bir çalışma mevcut değil. Yetkililer yatırımcılar Niğde’ye gelsin yatırım yapsın diyorlar ama yatımcıya ilgi maalesef yok” diye konuştu.


 

“AKSARAY’A BAĞLI YERDE HİZMET VAR, NİĞDE BÖLÜMÜNDE YOK”

Narlı Göl arazi olarak öyle bir yerdeki Aksaray ve Niğde arasında sınır bir yerde bizim bulunduğumuz yer Niğde tarafında karşı tarafta yeni bir otel inşaatı var ve o tarafta Aksaray sınırlarında o tarafta hizmet çok Niğde tarafında hizmet yok diyen Sadık Karaman “Biz yetkilerden ilgi alaka bekliyoruz. Sizler sahip çıkmazsanız insanlar başka yere gider. Bizim tanıtım açısından bir sorunumuz yok. Şu an bizim müşterilerimiz Niğde, Adana, Mersin, Ankara, İstanbul gibi illerden geliyorlar. Ama buranın çevre düzenlemesi, yolu ve diğer ihtiyaçları giderilirse buraya insanlar akın eder. Biz Niğde’ye katma değer katıyoruz. Niğdeli sebepleniyor. Çalışanlar Niğde’nin insanı, kazanan Niğde esnafı. Bu alanda nazım imar planı çok önceleri yapılmış fakat imara açılmamış. İmara açılsa buradaki imkânlar düzelse buraya daha çok yatırım yapılır ve buraya insan hareketi olur” dedi.

 

KRATER GÖLDE NE EKSİK?

Narlı Göl gölünü dolaştık ve izlenimlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Göl muhteşem bir doğa manzarası ile tam bir krater gölü durumunda. Gölün çevresi yürüyüş parkurları, mesire alanları yapılması halinde çekim merkezi olacak bir yer. Tesislere gelen insanlar,  doğa da spor yapma imkanı da bulabilecekler.
Yolları şuan toprak ve mevcut asfalt yol derin çukurlarla dolu. Bölgede rüzgâr erozyonundan dolayı aşınmalar mevcut. Bir bölüm ağaçlandırılmış. Güzel bir çevre düzenlemesi ve ışıklandırma ile insanların hem dinleneceği hem ailesi ile gelip piknik yapabileceği harika bir mesire alanı olma özelliğine sahip olan Narlı Göl,  Kaplıca merkezi olmaya çok müsait ama  sadece ilgi bekliyor.

 

 Haber : Fatma TAN
            Erdal GÜÇER


 

Editör: TE Bilişim