Geçtiğimiz hafta  “Engelli Turizm’de bir ilk yine Niğde’den” başlıklı bir haber yapmıştık. Türkiye’de Turizm alanında yine bir ilki gerçekleştiren Niğde merkezli Samistal Travel,  Engelli Turizm Organizasyonları başlatmıştı.

Bu haberimiz yayınımızdan sonra,  ulusal yayın yapan Turizm yayın kuruluşlarında yer aldı.

Terör olaylarının durulmasının ardından, ilk defa Cilo Dağına Fransız turist grubunu çıkartan Samistal Travel sahibi hemşerimiz Cevdet Eroğlu, www.turizmhaberleri.com  sitesine Engelli Turizmi ile ilgili haberimiz içeriği ve fotoğraflarının yer aldığı, Nilgün Atar imzalı  bir söyleşi yaptı.

Niğdeli Turizmci Cevdet Eroğlu’nun “ Kolay Turizm Mantığını Bırakalım Artık” sözünü manşet yapan Nilgün Atar’ın, Cevdet Eroğlu ile söyleşisini aşağıda okuyabilirsiniz.

 

Engelli Turizmi Türkiye’nin gündeminde, Turizm ve Kültür Müdürü Ömer Çelik, yaptığı basın toplantısı ile engelli turizmin önemi vurguladı ve engelsiz yaşam ile ilgili çalışmalarını açıkladı.

Bakan Ömer Çelik, hem engelliler ile ilgili yapılan çalışmalar konusunda bilgi verdi hem de Avrupa ülkelerinde yaşlı grubu ile birlikte engelli grubunun da bütçe ve sağlık açısından seyahat etme olanaklarına dikkat çekerek '' engelli turizm hedef kitlemiz için önemli bir yer tutuyor. '' dedi. 

BAKAN ÇELİK; YAŞLI VE ENGELLİ TURİZMİ HEDEF KİTLEMİZ ARASINDA

Engelli turizmine desteğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik; Turizm sektörüne baktığımızda ise bu konu bambaşka bir boyuta taşınıyor. Sektör gereği burada koyduğumuz her tuğla, vatandaşımıza hizmetin yanı sıra yabancı turiste bir cazibe unsuruna dönüşüyor. Çünkü dünyada turizm sektörü 'engelli' tanımını daha geniş ve farklı kullanıyor. Yaşlı nüfus -bazı hareket kısıtlamaları nedeniyle- bu tanımın içinde kabul ediliyor. Avrupa ülkelerinde bu yaş grubunun hem bütçe hem de sağlık açısından seyahat etme olanağına sahip olduğunu görüyoruz, bu nedenle engelli turizm hedef kitlemiz için önemli bir yer tutuyor"dedi. 

 
OTEL VE TATİL KÖYLERİNDE ERİŞİLEBİLİRLİK TEŞVİKLERİ 


Bakan Ömer Çelik; "Belirli bir kapasite üzerindeki otel ve tatil köylerinin erişilebilirlik konusunda zaten yapmaları gerekenler var. Bakanlığımız bu konuda zorunluluk kapsamında olmayan küçük tesislere de gerekli düzenlemeleri yapması için tavsiyede bulunuyor, onları teşvik ediyoruz"dedi. 

 

Turizmhaberleri.com’da  Nilgün Atar ile  Cevdet Eroğlu ile yapılan söyleşi ;

***

NİĞDE'DEN DÜNYAYA AÇILAN ENGELLİ TURİZMİ 

Niğde merkezli Samistal Travel'ın da engelli turizmi yaptığını öğrendik. Yazı dizimizi okuyan Samistal Travel'ın sahibi Cevdet Eroğlu bizi arayarak Engelli Turizmi konusunda farkındalık yarattığımız için çok mutlu olduğunu dile getirdi ve çalışmaları hakkında bizleri bilgilendirdi. 

 
Niğde merkezli seyahat acentası Samistal Travel; terör bölgesinden çıkarıldığı açıklandığı an itibariyle Hakkari Cilo Dağı'na Fransa'dan kayak grubu getiren cesur ve yenilikçi turizmcilerden… 1998 yılından beri alternatif turizmde yeni yürüyüş rotaları çıkaran, tur güzergahlarındaki köylerin turizmle tanışmasını sağlayan Samistal Travel aynı zamanda Türkiye'nin tek “sürdürülebilir turizm sertifikalı'' (ATR Tourism Responsable France )seyahat Acentası.. Alternatif turizm konusunda proje ağırlıklı konuşan ve söylemlerini somut şekilde hayata geçiren tanıdığım en yaratıcı, girişimci, cesur ender turizmcilerden biri.. 

 
İşte Samistal Travel'ın sahibi Cevdet Eroğlu ile gerçekleştirdiğimiz ufuk açıcı, etkileyici, düşündürücü sohbetimizden önemli satırbaşları... Umarım turizmcilerimize ilham verir ve Türkiye'de engelli turizmin yolu açılır.

 


TALEP İSPANYOL VE FRANSIZLARDAN GELDİ.. 

Engelli turizmine ne zaman başladınız?. Yurtdışında hangi pazar ile çalışıyorsunuz? 

Uzun zamandır Fransız ve İspanyol tur şirketleriyle kültür turları gerçekleştiriyoruz. Dünyanın pek çok ülkesinde turizmcilerle karşılıklı hoşgörü ve sorumluluk bilinci içerisinde çalışıyor, birbirimizin iş deneyimlerinde faydalanıyoruz. Bu anlayış doğrultusunda İspanyol ve Fransız firmalarının Türkiye'de Engelli Turizm potansiyelinin yaratılıp yaratılmayacağı konusunda talepleri oldu. Firmamız bu kapsamda gelen talebi değerlendirdi ve kendimize bir yol haritası hazırladık. Bu süreç içinde nelere ihtiyacımızın olduğu, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda ekibimizle masaya oturduk. Yaptığımız ön araştırma ve çalışmalar sonunda Zihinsel Engelli Turizmine start vererek işe başladık. Yaklaşık olarak 3 yıldır aynı firmalarla çalışıyoruz. Toplam olarak 3 yılda 6 grup getirdik. Bu gruplar tamamen aktif zihinsel engellilerdi ve Samistal Travel olarak aktif zihinsel engelli turizmi kategorisinde yola devam ediyoruz. 

 
İŞE BAŞLAMADAN ÖNCE DERSİMİZİ İYİ ÇALIŞTIK 


Engelli turizmin ülkemizde henüz adı bile yokken siz zor görünen bir alana girdiniz… Neler yaşadınız bu süreçte..? 

Bu gruplar başlangıçta yapılması ve ilgilenmesi zor turlar olarak bir algı oluştursa da kendimizi onların yerine koyarak bir program oluşturduk ve nitekim olumlu sonuçlar elde ettik. Başlangıçta engelli bireyin sorunları nedir, engellilere karşı nasıl davranılır, açıkçası bir deneyimimiz yoktu. İlk günlerde mutlaka bizlerin de göremediği eksikliklerimiz olmuştur ama ilk grubun gelişinden sonra bu eksikliklerimizi telafi noktasında en aza indirdik. Çalıştığımız otelci arkadaşlara bu grupların zorluklarını uzun uzun açıkladık. Sonuçta engelli turizminin de hizmet sektörü içinde olduğu vurgusu yaparak işletmeci arkadaşları sürece dahil ettik. Başlangıçta otelden kaçmalar, havalimanından dışarıya kaçmalar, otelde camların kırılması gibi sorunlar oldu. Bir rehber için en zor olan gruplardan birisi bu tür gruplar diyebiliriz. Ama sağolsun bünyemizde çalışan rehber arkadaşların hassasiyeti ve özverili çalışmaları, diğer yıllardaki potansiyelimizin artması konusunda önemli etken olmuştur. Şimdi ise bu tarz gruplara uygun rehber ve uygun lojistik nasıl verilir, tamamen deneyim sahibi olduk diyebiliriz. 

ENGELLİ TURİZM YELPAZESİNİ GENİŞLETECEĞİZ.... 


Engelli Turizme yönelik hedefleriniz nedir? 

Bizim iş anlayışımızda kim olursa olsun mutlu müşteri memnuniyeti esastır. Sonuçta hizmet sektöründe olduğumuza göre her müşterinin ülkemizden memnun ayrılması bizim için değişmez bir kriterdir ve engelli insanların da ülkemizden memnun ayrılması gerekir. Geldiğimiz noktada aktif zihinsel engelliler üzerinde 2015 sezonu için değişik pazarlara yönelmek ve ileriki yıllarda profesyonel anlamda her türlü engelli turizme hizmet vermek istiyoruz. 

 

Zihinsel Engelli Grubunu havaalanında karşıladığınız andan itibaren karşılıklı iletişim ve tur süreci izlenimleri ile ilgili neler söyleyeceksiniz? 

En son gelen turla ilgili gözlemlerimize göre; havaalanında ilk karşılamada zihinsel engellilerin ürkek bakışları ve korkuları gözlerinden açıkça okunuyordu. Sonuçta yeni ve farklı bir ortamdı onlar için.. Rehberimizin onlarla ayrı ayrı ilgilenmesi, samimiyet, dostluk ve güven ortamı yaratması misafirlerin endişeli yüz ifadelerini hızla değiştirdiğini söyleyebiliriz. Her defasında ülkelerine dönmek istemediklerini ve Türkiye'de kalmak istedikleri dile getirmişlerdir. Ancak rehberimiz onlara mutlaka tur sonunda ayrılacağız dediğinde ortalığı birbirine katıp hep birlikte ağlamaya başlamaları ise bu işin ayrı bir yüzü. Kendi ülkelerinde kaldıkları yerde insanların ilgilenmediklerini, yaşadıkları şehrin ne kadar sıkıcı olduğunu her defasında rehberimize aktarmışlar ve bu tatilin onlar için ayrı bir cenneti çağrıştırdığını ifade etmişlerdir. 

SEVGİ VE MUTLULUK DOLU ANILARLA ÜLKELERİNE DÖNDÜLER.. 


Hepsi sıradan bir turistin yaptığı alışverişi yapmışlardır ama her gördüğünü almak istemeleri ve kendi eğitmenlerinin “hayır bunları alamayız, bunlar çok pahalı '' diye geri çevirmesi üzerine hepsi ağlayarak tepki göstermişlerdir. Asıl ayrılık havalimanında yaşanmıştır; kendi aralarında hepsi bir zarfa bahşiş koymuşlar ama parayı tanımadıkları için rehberimize bütün paralarını vermek istemişler. Eğitmenleri ise uygun olan miktarı rehberimize sunmuş ama rehberimizin “bu zarfı benim almam etik olmaz '' diyerek geri çevirmiştir. 

KOLAY TURİZM MANTIĞINI BIRAKALIM ARTIK.. ÖNEMLİ OLAN ZORU BAŞARMAK. 


Yıllardır turizmi çeşitlendirmekten ve tüm yıla yaymaktan bahsediyoruz, engelli turizm potansiyeline neden uzak duruyor turizmciler sizce? 

Birlikte çalıştığımız ülkelerde; her engelli vatandaşına turistik faaliyetlerde bulunmak üzere devlet yılda bir kez 1000 Avro katkı vermektedir. Ülkemizde bu hizmetlerin veriliyor olması, bu artı potansiyelin Türkiye ekonomisine kazandırılması demektir. Turizmi 12 aya yaymaktan ve çeşitlendirmekten bahsediyoruz. İşte 12 ay yapılacak bir turizm çeşidi tüm potansiyeli ile karşımızda… Türkiye neden Engelli turizmin cenneti olmasın..? 

Aslında seyahat acentaları engelliler gibi zor turist profiline biraz daha emek verirse; ülkemize gelen turist sayısında ve gelirinde ciddi artışlar sağlamış oluruz. Yeter ki kolay turist mantığını bir tarafa bırakalım. Önemli olan zoru başarmaktır. 

...

Haber: Selim GÖKEL


Önceki Haberimiz için TIKLAYIN

Engelli Turizminde İlk, Yine Niğde’den





Editör: TE Bilişim