Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Tarım Öğretiminin 178. Yılı Kutlama Programı” düzenlendi. Program kapsamında Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Cumhuriyetten Günümüze Tarımın 100 Yılı” konulu bir konferans verdi.

Programa Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Vali Yardımcısı Ahmet Arık, İl Genel Meclis Başkanı Nusret Teksin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Çiçek, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, il protokolü, Üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Üniversite Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Timur Vural ve öğretim elemanları Doç. Dr. Resul Bağı ile Öğr. Gör. Kadir Can Özbay tarafından icra edilen müzik dinletisi ve protokol konuşmalarıyla devam etti.

“Tarımda 208 Üniversite İçerisinde Birinci”

Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu konuşmasına başlarken “Bildiğiniz üzere Üniversitemiz, TÜBİTAK’ın 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi Raporu’na göre 208 Türk üniversitesi arasında Hacim ve Kalite ortalamasında birincilik elde etmiştir. Bu başarı tarım alanında yürüttüğümüz bilim, eğitim öğretim ve uygulama faaliyetlerimizin bir neticesidir.” dedi. Konuşmasında “Üniversitemiz Dijital Tarım alanında da tezli yüksek lisans programını faaliyete geçirmiştir.” ifadelerine yer veren Rektörümüz ayrıca bu programın Türkiye’de sadece Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde olduğunu da vurguladı. Rektörümüz Uslu son iki yılda 1000 dönüm arazinin Üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde tarım uygulamalarına kazandırıldığını belirterek yakın zamanda yaklaşık 1000 dönüm arazinin daha bu uygulamalara dâhil edileceğini de müjdeledi.

“Niğde Tarım Şehridir”

Niğde Milli Eğitim Proje İş Birliği Protokolü İmzalandı Niğde Milli Eğitim Proje İş Birliği Protokolü İmzalandı

Programda konuşma yapan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, “Niğde’nin sanayi ve teknolojide de geliştiğini, bunlarla birlikte gelir kaynağının çok önemli bir kısmının ise tarım olduğunu vurguladı. Başkan Özdemir tarımsal hasılada kişi başına düşen gelir sıralamasında Niğde’nin dördüncü şehir olduğunu ve bu hususta hedefin ise birinci sırada yer almak olduğunu aktardı.

“Cumhuriyetten Günümüze Tarımın 100 Yılı” Konferansı

Protokol konuşmalarının ardından “Cumhuriyetten Günümüze Tarımın 100 Yılı” konulu konferansını veren Ali Ekber Yıldırım, Türkiye’deki tarımın yıllar içindeki gelişimine ilişkin bilgiler verdi. Tarım için 10 Ocak tarihinin önemini vurgulayan Yıldırım, konuşmasında Niğde’nin tarımsal istatistiklerine de değindi. Yıldırım konuşmasının devamında “Niğde’de tarım alanında en çok üretilen ürünlerde birinci sırada 680 ton ile Niğde’nin sembol ürünü olan patates var. Bu ürünü 543 tonla elma takip ederken, 430 tonla mısır üçüncü, 358 tonla yonca ise dördüncü sırada bulunuyor. Hemen bu ürünün arkasından ise 226 tonla buğday geliyor. Ayrıca Niğde, Gayri Safi Yurt İçi Hasılada (GSYİH) ise 28’nci sırada yer alıyor.” dedi. Yıldırım sözlerine “Tarım için çalışın.” diyerek son verdi.

Dekan Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan Konuşma Gerçekleştirdi

Üniversite Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan konuşmasında Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz hakkında bilgiler verdi. Dört bölümümüzde halen 472 lisans öğrencisinin öğrenim gördüğünü ve olup bugüne kadar fakültemizden 322 öğrencinin mezun olduğunu aktaran Çalışkan, “İnteraktif ve öğrenme merkezli bir eğitim modeli uygulayan fakültemizde, tüm derslerde ödev ve proje uygulamaları ile öğrencilerin kendi başlarına öğrenme, öğrendiklerini rapor etme ve sunma becerisi kazanmaları hedefleniyor. Bu noktada, öğretim programlarımızın hedeflerimiz doğrultusunda başarılı bir şekilde yürütülmesine katkılarından dolayı değerli mesai arkadaşlarıma da teşekkürü bir borç biliyorum.” dedi. Çalışkan konuşmasına “Ülkemizde devlet üniversitelerinde tüm bölümlerinde lisans ve lisansüstü düzeyde %100 İngilizce öğretim yapan tek tarım fakültesi olarak, sektörün en büyük ihtiyacı olan İngilizce bilen yetişmiş eleman konusunda önemli bir boşluğu doldurmaya çalışıyoruz.” sözleriyle son verdi.

Program hediye takdiminin ardından günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

Editör: Selim GÖKEL