Niğde Türk Ocağı’nın Ocakbaşı sohbet programları dünya gündeminin en sıcak meselesi olan İsrail-Filistin çatışması hakkındaki konferans ile başladı. “İran, Hizbullah ve Hamas Direniş Jeopolitiğini Okumak” başlıklı programa konuşmacı olarak Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Serkan Taflıoğlu katıldı.

Uzun süre İran, Suriye, İsrail ve Filistin’de bulunan ve bölgeyle ilgili pek çok akademik çalışma yapan Taflıoğlu, konuşmasına Orta Doğu bölgesindeki Tanrı, devlet, toplum ve siyaset arasındaki ilişkilerin tarihi köklerini anlatarak başladı. İsrail’in kurulma süreci ve Filistin meselesinin tarihi kırılma noktalarını özetleyen Taflıoğlu, FKÖ ve Hamas örgütlerinin ortaya çıkış süreçlerini ve sebeplerini anlatarak bugünkü savaşın çıkacağına dair emarelerin olduğunu ve bölgeyi iyi bilen ve analiz edenler için bu savaşın beklenmedik bir durum olmadığını belirtti. Hamas saldırılarının İsrail için hayati bir öneme sahip olduğunu ve İsrail ile ilgili “saldırılamaz” algısının artık ağır bir darbe aldığını vurgulayan Taflıoğlu, jeopolitik şartları dolayısıyla İsrail’in de uzun bir savaşı kaldıramayacağını söyledi. Bölgedeki İran’ın gücü ve etkisini anlatarak, Hizbullah’ın savaşa girme ihtimali üzerinde duran Taflıoğlu, savaşın kısa bir sürede durdurulmaması halinde bölgesel bir savaşa dönüşme ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın Rusya – Ukrayna savaşı ile bağlantılarına dikkat çeken Taflıoğlu, Türkiye’nin konuyla ilgili söylemlerinin ve politikasının şu anda son derece doğru ve akılcı olduğunu ancak savaşın uzaması halinde toplumsal baskının Orta Doğu’daki diğer devletlerde de siyaset üzerinde bir baskı oluşturabileceğini ve bunun da söylemlerde bir değişikliğe yol açabileceğini belirtti.

Eyer Üstünden Sahnelere: Cumhuriyet ve Tiyatro Eyer Üstünden Sahnelere: Cumhuriyet ve Tiyatro

Programa olan yoğun ilgi nedeniyle Niğde Türk Ocağı M. Yılmaz Uzun Toplantı salonuna sığmayan dinleyiciler hem program boyunca hem de sonrasında konuyla ilgili sorularını sordular. Program sonunda Prof. Dr. Mehmet Serkan Taflıoğlu’na teşekkür plaketi takdim eden Niğde Türk Ocağı Başkanı Turgay Düğen, bu konuyla ilgili bölgeyi çok iyi bilen Serkan Taflıoğlu Hocayı dinlemenin, konuyu merak edenler açısından önemli bir şans olduğunu söyledi.

photo_2023-10-14 00.46.15

Editör: Selim GÖKEL