Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer   yoksulluğun giderek yaygınlaştığını belirtti. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bu nedenle Meclis araştırması açılmasını istedi.

Gürer TBMM Başkanına sunduğu  CHPli Milletvekillerinin de imza koyduğu araştırma talebinde şöyle dedi: “Ülkemizde  yoksulluğun giderek yaygınlaştığı  bilinmektedir. Bireyin  yeme, giyinme, barınması için gerekli olanakları karşılayamaz duruma erdiği mutlak yoksulluğun yanında gelir yoksulluğu, insani yoksullukta da artışlar görülmektedir. Yoksulluğun her boyutu ile ele alınması ve irdelenerek çözüm önerilerinin oluşturulmasına yönelik Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını arz ederim.”

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Meclis Araştırmasının gerekçesinde de şu görüşlere yer verdi:

“Ülkemizde yapılan hesaplamalara göre yoksulluğun giderek arttığı mutlu bir azınlık dışında gelir dağılımında ciddi bozulmalar olduğu görülmektedir. Devlet ve Belediye kurumları eli ile binlerce kişiye sosyal yardım dağıtımı sağlanmakta, ne var ki mutlak yoksulluk gözle görülür boyutta ilerlemektedir.  Bireyin yeme içme, giyme olanaklarında zorlandığı günümüzde, kişiler, asgari yaşamlarını sürdürebilmelerini temin için gerekli temel ihtiyaçlarını sağlayacak bir gelirden de mahrum kalmaya başlamıştır. Mutlak ve gelir yoksulluğuna ek olarak İnsani yoksulluğunda her geçen gün yurttaşın aleyhine dönüştüğü gözlemlenebilmektedir.

Ocak kararları ile başlayan ve günümüze değin uygulana gelen ekonomik düşünce yaklaşımı sosyal devlet ve sosyal kazanımları önemli  ölçüde geriletmiş, özelleştirmeler yabancılaştırmaya dönüşerek işsizlik artmıştır.

TÜRK-İŞ Araştırmasının Mayıs 2016 ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.374,89 TL/Ay’dır.

 Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.478,48 TL/Ay ‘dır.   Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyetinin ise 1.711,96 TL/Ay olarak gerçekleştiği ifade edilmiştir.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR)’nde geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 20’ye ulaştığını, dar tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 224 olurken, geniş tanımlı (gerçek) işsiz sayısının 6,5 milyona yaklaştığını, imalat sanayiinde istihdam kaybı devam ederken, artışın hizmetler sektöründe gerçekleştiğini, tarım dışı genç kadın işsizliğinin yüzde 24,4’e ulaştığını, son iki yılda 181 bin üniversite mezununun işsizler ordusuna katıldığını, üniversite mezunu işsizlerin sayısının 670 bine ulaştığını, üniversiteli işsizlikte iki yıllık artışın yüzde 35 olduğunu ve 678 bin işsizin iş bulma ümidini kaybettiği açıklanmıştır.

İl il durum ele alındığında geçim sıkıntısı ile köylerden oluşan göç ve kentlerde oluşan yığılma ile ortaya çıkan işsizliğin yarattığı yoksulluk ve olumsuz koşullarda yaşama durumunda bırakılan yurttaşlarımızın yaşam sorunları kapsamlı olarak ele alınmalıdır.

 Mevcut verilerin yoksulluğu yenecek ve yok edecek bir ışığı yansıtmadığı giderek sorunların artacağının işareti olduğu düşünülebilir. Yoksulluğun çok boyutlu ele alınarak nedenleri ve çözüm üretilmesi adına TBMM’nin yapacağı bir çalışma gerekli ve ihtiyaçtır. Mutlak yoksulluğun alanda saptanması, Devlet ve belediye destekleri ile süren yaşamların da durumlarının irdelenmesi, incelenmesi, yoksullukla mücadele edebilmek için tüm siyasi partilerin ortak bir araştırma çalışmasında yer alabilmelidir.

İnsanı Yoksullukla ilgili  sağlıklı içme suyu, ortalama bir yaşam biçimine değin uzanan çok yönlü gerekliliklerin de  irdelenerek  mutlak yoksulluğun yanında ele alınması ülkemizin geleceği adına da önemli bir imceleme araştırma ve sonucu üretmeye  yönelik fayda sağlayacaktır.”dedi.
 

 
Editör: TE Bilişim