CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, vatandaşlar tarafından bulunarak müzelere teslim edilen 70 binden fazla tarihi eser için 4.8 milyon TL ödeme yapıldığını açıkladı. 
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşlar tarafından tesadüfen bulunan tarihi eserler ve bunların akıbetlerinin ne olduğu ile ilgili olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 
 
Gürer, Bakan Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde, “Niğde ilinde son 10 yıl içinde vatandaşlar tarafından bulunarak Niğde Müzesi'ne teslim edilen tarihi eser, altın, sikke ve heykel gibi bulguların sayısı kaçtır?
 
Vatandaşlarca tesadüfen bulunan ve Niğde Müzesi'ne teslim edilen eserler için bulan vatandaşlara bu süre içinde herhangi bir ödeme yapılmış mıdır? Yapılmışsa vatandaşlarca bulunan eserler için ödenen miktar ne kadardır? Ülke genelinde son beş yılda vatandaş tarafından bulunan ve müzelere teslim edilen eser heykel vs sayısı kaçtır? Kaç kişiye ne kadar ödeme yapılmıştır? Eser heykel vb. buluntu teslim edilen alanda bilimsel kazı ve araştırma yapılan yer sayısı kaçtır?” şeklinde sorular yöneltti. 
 
Bakan Ersoy, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, ülke genelinde son 5 yıl içinde vatandaşlar tarafından bulunarak müzelere teslim edilen envanterlik nitelikteki eser sayısının 69 bin 471 olduğunu açıkladı. 
 
2014-2018 yıllara arasında 70 bin 384 adet tarihiz eser alındığını belirten Bakan Ersoy, bu eserler için vatandaşlara 4 milyon 815 bin 736 TL ödeme yapıldığını bildirdi. 
 
Bakan Ersoy ayrıca Niğde ilinde son 10 yıl içinde vatandaşlar tarafından bulunarak Niğde Müzesine teslim edilen ve envanterlik özellikte değerlendirilen toplam 2.316 adet eser bulunduğunu kaydetti. Ersoy, “2008-2018 yılları arasında vatandaşlarca Niğde Müze Müdürlüğüne teslim edilen 2.252 adet eser için 59.565,00.-TL. ödeme yapılmıştır” açıklamasında bulundu. 
 
GÜRER: “TARİH TALAN EDİLİYOR”
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ülkemizin tarihi zenginliği yanında halen gün ışığına çıkmamış binlerce değeri de yer altındadır. Anadolu coğrafyası zengin kültür ve tarihi dokusu ile insanlığın dününün çok yönlü açığa çıkmasının da merkezi olacak  derinliğe sahiptir. Define avcıları talanına rağmen saptanan bilimsel kazı yapılabilir alanlar içinde çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır” dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim