5 Aralık, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 79. Yıldönümü nedeni ile CHP Kadın Kolları Başkanı Nevriye Sayın bir kutlama mesajı yayınladı.



CHP Kadın Kolları Başkanı Sayın açıklamasın da; “Kadınlar, Türk Kurtuluş Savaşının en önemli unsurlarından biriydi ve Mustafa Kemal , Cumhuriyetin ilanından sonra “Kadın Hareketi “ ne büyük önem verdi. 

                                                                          

Genç Türkiye Cumhuriyeti ‘nin her toplumsal kademesinde öncülük eden kadınlara ilk siyasal hakları 1930 yılında çıkarılan Belediyeler Kanunu ile verildi. Ardından 1934 yılındaMalatya Milletvekili İsmet İnönü ve 191 arkadaşının verdikleri bir yasa değişikliği teklifiyle Türk Kadını milletvekili seçilme hakkını kazandı.    

                                                          

Türk Kadını seçme ve seçilme hakkına birçok batı ülkesinden önce sahip oldu.   
    

Atatürk, kadının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasıyla ilgiliolarak, “Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salahiyet  ve liyakatla kullanacaktır.” Diyerek kararlılığını belirtmiştir.

Milletvekili seçimlerinde,Türk kadını ilk kez seçme ve seçilme hakkını kullandı.

8 Şubat 1935’te  Meclise 18 kadın milletvekili olarak girdi.

İtalya’ da kadınlar 1948’ de, Japonya ‘da1950 ‘de seçme hakkını kazandı. Türkiye’ nin Medeni Kanunu’ nu aldığı İsviçre’ de ise kadınlar seçme ve seçilme hakkını 1971 ‘e kadar alamadı.

TBMM tarafından 3 Nisan 1930 ‘ da kabul edilen yasa ile kadına Belediye seçimlerine katılma hakkı tanındı.

26 Ekim 1932 ‘de ise kadına muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı verildi.

8 Ekim 1934 ‘te kabul edilen ve 5 Aralık1934 ‘te yürürlüğe giren son yasayla da kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı.

O tarihte birçok gelişmiş Avrupa Ülkesinde kadınlara tanınmayan bu hak, Atatürk ‘ün çağdaş anlayışı ile Türk kadınına olan inancıyla bizim kadınlarımıza tanınmıştır.

Kadınlarımızın aile yaşamında, eğitimde, sanatta, sporda, iş dünyasında, sosyal yaşamda ve ekonomide olduğu gibi, siyasette de hak ettikleri yere geleceklerine olan inancımla Türk kadınına seçilme ve seçme hakkının verilişinin 79. Yıldönümü kutlu olsun.”dedi.




 

Editör: TE Bilişim