CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer basın toplantısında Havaalanı, Tıp Fakültesi, Akkaya Çevre Kirliği, Patates üretecisi ve Esnafların sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Haber: Selim GÖKEL
Foto-Video: Fatih ÖZATA / Hüseyin ÖĞDÜR

VİDEO SAYFANIN ALTINDA
 
Ömer Fethi Gürer, Havaalanı konusunda siyasilerin toplumu bilgilendirmesi gerektiğini söylediği açıklamasında şöyle dedi.
 
 
HAVAALANI KONUSUNDA SİYASİLERİN BİLGİLENDİRMESİ GEREKİYOR
 
“Niğde 1995 yılından beri havaalanı bekliyor. Bu anlamda havaalanı için her dönem sözler veriliyor. Şuanda yeri dahi belli değil, yeri bile tartışma konusu. Ben siyasilerden bir an önce bir müdahalede bulunarak bu havaalanı ile ilgili toplumu bilgilendirmelerini hem de seçimden seçime bu konunun konuşulmasından artık vaz geçilerek yapılıp yapılmayacağı konusunda halkımızın öğrenmesini istiyoruz.
 
HER SEÇİMDE NİĞDE’DE PETROL ÇIKIYOR
 
Bildiğiniz gibi petrol konusunda da aynı durum söz konusu. KİT Komisyonunda Genel Müdüre sordum. Niğde’de her seçimde petrol çıkıyor. Bu nedir? Bunu bize bir anlatın. Genel Müdürün ifadesi şu; “MTA’nın bölgede yaptığı  incelemede  petrol kayaçlarına rastlandı. Ancak bunların işletilmesi ile ilgili rezerv olmadığı için Niğde’de petrol çıkarma ile ilgili çalışma kesinlikle bu koşullarda olmayacak dedi. Bunu KİT Komisyon tutanaklarında okuyabilirsiniz. Artık bir daha gündeme gelirse bunun hikaye olduğunu biliniz.
 
TIP FAKÜLTESİ HEMEN AÇILACAKMIŞ GİBİ BİR BEKLENTİ VAR.
 
Tıp Fakültesi için bir yıl önce Bakanlar Kurulu ve YÖK kararı alındı. Tam bir yıl oldu. Bir yıldır Sağlık Bakanlığı mevcut hastaneyi üniversitenin kullanımına vereceği yönündeki karara imza atması gerekiyor. Bir yıl bu imza atılmıyor. Ne kadar zor, ne kadar uzun ki bir bakan imza atmıyor. Şimdi bunun yanında 3 tane de eleman alınıyor. Doğrudur, 3 tane eleman alacaklar, Kayseri’ye Hacettepe’ye gönderilecekse oraya  gönderecekler.  Hatta okulu da orada açabilirler. Ama bugün için  vatandaşta şöyle bir beklenti var. Bu yanılgıdan herkesin kurtulması lazım. Sanki hemen bir yıl sonra Tıp Fakültesi açılacak, böyle bir durum yok. Ama Tıp Fakültesinin açılmasında biz büyük mutluluk duyarız.
 
AKKAYA İÇİN MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİM İMZALAR TAMAMLANIYOR.
 
Akkaya Barajı ile ilgili Mecliste Önergeler verdim. Meclis araştırması için imzaya açtım. Yola çıktığımda 16 milletvekili arkadaşımızın imzası vardı. Bu 21’e ulaştığı zamanda Meclis Araştırması için istekte bulunacağım. Akkaya Barajı’nın mevcut hali ile 2002’den bu yana bölgenin en sorunlu yeri olduğunu raporlar kabul ediyor. Valilik raporu, üniversiteler, çalıştaylar… Her gelen bakan da Akkaya’yı temizliyoruz diyor. Sonra bir yazı yazıyorsunuz diyor ki bu konuda bize yetki verilse biz bunu yaparız. Yetkinin daha kimde olduğu belli değil. Ama bir gerçek var. Akkaya Barajının mevcut hali ile Kızılca Deresinin kuruması, su kaynaklarının kuruması nedeni ile önemli bir bölümü Niğde Arıtma tesisinden suyun çıkan bölgeye geldiği. Yani Akkaya Barajına gelen suyun önemli bir bölümü Niğde’nin atık sularından oluşuyor. Bildiğiniz gibi deterjanların ve diğer karışımlar nedeni ile Akkaya bu yıl temizlense gelecek yıl tekrar aynı sorunu yaşamaması için Arıtma sisteminin çok ama çok önemli bir biçimde ele alınması gerekiyor. Bizdeki arıtmalar fiziksel ve kimyasal arıtmaların kapasitesinin genişletilmesi, bilimsel olarak açığa çıkacak  suyun daha farklı niteliğe erdirilmesi gerekiyor. Bu olmadıktan sonra Akkaya için yapılan bütün masraflar dönecek dönecek tekrar başa döneceğiz.  Akkaya için Meclis Araştırması istediğimizde bunu da beyan ettik. Bu güne kadar ne kadar masraf yapıldı, çözümü ne. Bu konuda çözümü daha önce de yazılarımda belirtmiştim. Niğde, Koyunlu, Fertek ve Organize Sanayini alarak. Bor’un, Kızılca’nın bölgenin yerleşim yerlerinin dışına. Bu kadar Arıtma için yapılan, yani OSB için, Niğde’nin, Koyunlu ve Fertek’in arıtma tesisi için kapalı bir tünel ile oraya götürüp bütün hepsini temizleyecek bir tesisi orada kurmaktır. Kesin kalıcı çözümü bu.
 
PATATES KONUSUNDA YAŞANACAK SORUNLAR İÇİN UYARIYORUM.
 
Patates üretişi mağdur oldu. Çoğunun deposunda ürün  sineklendi, çürüdü, sıkıntı yaşadı. Bu yılda patatesin eğer yurt dışı ülkeleri ile ilişkilerde düzelme sağlanmaz ise görünen o ki üretici yine mağdur olacak. Bugün den siyasileri, bakanı uyarıyorum. Patates üreticisinin yaşayacağı sorunlara bugünden önlem alın diyorum.
 
IPARD’IN OLMAMASI NİĞDE İÇİN ACI BİR DURUMDUR
 
IPARD olayı Niğde için acı bir durumdur. Bu projeyi Niğde hariç bir çok il almış ama Niğde mağdur olmuş. Kiraz ve Patates ile ilgili Bakan’a soru soruyorum. Bakan IPARD kapsamında illere yapılacak. İyide Niğde IPARD Kapsamında değil.
 
ESNAFA SEÇİM ÖNCESİ KREDİ SÖZÜ VERDİLER AMA HENÜZ VERMEDİLER.
 
Esnaflarımıza kredi konusunda da bu hafta meclis araştırması isteyeceğim. Çünkü seçimden önce  vaad ettiler. Bütün esnaflara 30 bin liralık kredi vereceğiz diye. Bunlar 5 yıl faizsiz olacaktı. Bunu değiştirdiler ve mevcut esnafa bu parayı vermediler. Esnafı yanılttılar, veriyoruz diyorlar vermediler.
 
TYANA KAZISININ TEKRAR BAŞLAMASI İÇİN GEREKLİ GİRİŞİMİ YAPIYORUZ.
 
Kemerhisar’da kazı devam ediyordu. Bununla ilgili mecliste takipçisiyim ama kazı sonlandı. Kazının yeniden başlaması Antik Tyana’nın açığa çıkması çok önemli. Efes gibi bir kentin açığa çıkacağını bilim adamları söylüyor. Tyana kazısının da ilgili yetkili bakana ileteceğiz” dedi.
 

 
 
Editör: TE Bilişim