CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Niğde-Konya Neojen Havzası’nda petrol olup olmadığına dair ve yapılan çalışmalara ilişkin akıllarda soru işareti kalan sorulara cevap için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.


Niğde Milletvekili Doğan Şafak yazılı soru önergesinde,
“Niğde-Konya Neojen Havzası’nda 2005 yılında ‘Stratigrafik Amaçlı’ sondajlı jeolojik araştırmaların yapılmaya başlandığını, iki yıl süren çalışmalar sonucunda 24 Mayıs 2007 tarihinde Badak Petrol Sahası’nın keşfedildiğinden söz etti. Şafak, bahsedilen sahada Enerji Bakanlığı’nın bir çalışmasının bulunup, bulunmadığını” Enerji Bakanı Yıldız’a sordu.

Doğan Şafak, “ Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan araştırmalarda Bor Badak Köyü yakınında açılan kuyularda 800-1000 metreler arasında rastlanan tuzlu bir zonunpetrol için bir örtü oluşturduğu ve iki metre kalınlığında olduğuna yönelik tespitlerin doğru olup olmadığını” Bakan Taner Yıldız’a sordu.

Şafak, “24 Mayıs 2007 tarihinde bahsi geçen zonaya girildiği ve bu kuyudan alınan petrol içeren karot örneklerinin yüzeye çıkarıldığında gözenek ve çatlakları dolduran petrolün dışarıya aktığının gözlemlendiği bilgileri doğru mudur? Bu saha da bir inceleme yapılmış mıdır?” diye Bakan Yıldız’a sordu.

NİĞDE-BOR VE KONYA-EREĞLİ HAVZASINDA PETROL VAR MI?

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Niğde, çevre iller ve Türkiye için önem arz eden petrolle ilgili araştırmalara ilişkin akıllarda soru işareti kalan tüm soruları yazılı soru önergesinde kaleme alarak, 8 soruluk yazılı soru önergesinde şu sorulara da yer verdi.

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Enerji Bakanlığı’nca, Türkiye için yeni bir petrol havzası kazanması muhtemel olan Bor-Badak çevresi, Tuz Gölü’nden-Bolkar Dağları’nın kuzeyine ve güneyde Orta Toroslara kadar uzanan bölgede petrol araştırması yürütülmüş müdür?” diye Bakan Yıldız’a sordu.

CHP’li Vekil, “Türkiye genelinde 2007 yılında bugüne kadar Petrol Araştırması yapılan bölgeler nerelerdir? Bu bölgelerden elde edilen sonuçları açıklar mısınız?”diye Bakan Yıldız’a sordu.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak , “Konya-Ereğli, Niğde Bor havzasında, yüksek miktarlarda petrol türetebilen kaya rezervitespit edilmiştir. Bakanlığınız tarafından yapılan bu hususta bir çalışma var mıdır? Açıklayınız” diyerek Bakan Yıldız’dan önergesine cevap istedi.

Bölge Halkını Bilgilendirin!!!

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak yapılan çalışmalarla ilgili bölge halkına hiçbir bilgi verilmediğini, halkın kafasının karıştığını, yetkililerin açıklama yapmamasının o bölgede yaşayan vatandaşlarda kuşkuların oluşmasına neden olduğunu belirtti.

Şafak yazılı soru önergesinde şu sorulara da yer vererek Enerji Bakanı Yıldız’dan cevap istedi: “ Bölge halkına, sondaj çalışmalarının yapılmasının yüksek maliyetli olduğu anlatılırken, bir taraftan da her yerde sondaj çalışmasının yapılmasının ne anlama geldiğini açıklayan bir bilgilendirme yapacak mısınız?” ve “Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün bölgede yaptığı petrol arama sondaj çalışmaları hakkında yerel yetkililerin bilgilendirici açıklama yapmaması kamuoyunda çeşitli kuşkular meydana getirmektedir. Bu kuşkuları ortadan kaldırmayı düşünüyor musunuz?”

 

 

Editör: TE Bilişim