CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, devletin sadece Niğde’de 4 kamu kurumu için kiralanan 11 taşınmaz için ayda 690 bin 977 TL kira bedeli ödediğini açıkladı. Bakan Ağbal, kamu kurumlarının ülke genelinde kiraladığı hizmet binası sayısının ise 3 bin 910 olduğunu bildirdi. CHP Milletvekili Gürer, kira için ödenen rakamların korkunç boyutlarda olduğunu belirterek, “Kira bedeli olarak ödenen rakamlarla kurumlar kendilerine bina yapabilir” dedi.
 
HANGİ KURUMLAR KİRALIK BİNALARDA HİZMET VERİYOR?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kiralık binalarda hizmet veren kamu kuruluşlarıyla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi yöneltti. CHP Milletvekili Gürer önergesinde, Niğde’de kendi mülkiyetinde ve kiralık binada hizmet veren kamu kurumu sayısı, kiralık binalara ödenen aylık kira bedellerinin açıklanmasını istedi. Gürer ayrıca ülke genelinde kaç kamu kurumunun kiralık binalarda hizmet vermekte olduğunu sordu. 
 
NİĞDE’DE 11 BİNAYA YILLIK 10 MİLYON TL KİRA ÖDENİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesini Maliye Bakanı Naci Ağbal yanıtladı. Bakan Ağbal, Niğde’de Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü adına 5adet, İl Müftülüğüne adına 1 adet, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü adına 3 adet taşınmaz olmak üzere toplam 11 adet taşınmaz kiralandığını bildirdi. Bakan Ağbal, bu binalar için, aylık toplam kira bedeli 690.977 kira bedeli ödendiğini açıkladı. 
 
Ağbal, “İŞKUR İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Özel İdare Genel Sekreterliği, Belediye Başkanlığı, SGK İl Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü faaliyetlerini kendi mülkiyetlerine ait taşınmazlarda yürütmektedir. Niğde Ömer Halis Demir Üniversite yerleşkesinde bulunan taşınmazların bir kısmı da kendi mülkiyetlerindedir” dedi. 
 
11 BİNAYA 10 MİLYON TL İSE 3910 BİNAYA KAÇ MİLYAR TL KİRA ÖDENİYOR?
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Haziran 2017 tarihi itibarıyla merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerince yapılan veri girişleri esas alındığında toplam 3.910 adet hizmet binası kiralandığını da sözlerine ekledi. 
 
KİRA BEDELLERİ İLE BİNA YAPILABİLİR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, devletin sadece Niğde’de kamu kurumlarına kiralanan 11 hizmet binası için aylık 690 bin TL kira bedeli ödüyor olmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Yıllık kira bedelinin neredeyse 10 Milyon TL’ye yaklaştığını ifade eden Gürer, devletin kiraya ödediği parayla her yıl bir veya birkaç kurum için hizmet binası yapabileceğini belirtti. 
 
CİDDİ RAKAMLAR
Devletin Niğde’de il özel idaresi bütçesinin üçte 1’i kadar rakamı kamu kurumlarının hizmet binası için kira bedeli ödediğine dikkat çeken Gürer, “Kamu kurumları için ödenen kira miktarları ciddi rakamlardan oluşmaktadır. Türkiye genelindeki kamu kurumlarının kiralık bina sayısının ise 3 bin 910 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ülke çapında kiraya ödenen miktarın büyüklüğü de ortaya çıkacaktır” diye konuştu. Gürer devlete ait çok sayıda binanın boş ve kullanılmaz olmasının da ayrıca incelenmesi gereken bir durum olduğunu belirti.
 
 
Editör: TE Bilişim