Ak Parti Genel Sekreter Yardımcısı Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı oldu.
17.04.2014 tarihli ve 6532 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kurulan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun kurucu başkanı olan Mv. Kavaklıoğlu 3 yıl aradan sonra tekrar Komisyon Başkanı oldu.

Kavaklıoğlu TBMM Genel Kurulunda bugün yapılan İhtisas Komisyonlarına üye belirleme seçiminde Ak Parti’den Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu üyesi olarak seçildi. 

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu üyeleri Komisyon Başkanı seçmek üzere ilk toplantısını 28/11/2017 tarihinde yaptı. Komisyon Başkanı olarak Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu seçildi.  

Güvenlik İstihbarat Komisyon Başkanı seçilen Mv. Kavaklıoğlu yaptığı açıklamada: “Komisyon Kuruluş Kanunu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ve denetim görevini haiz bir ihtisas komisyonudur. Komisyon, on yedi üyeden müteşekkil olup, üyelerin onu Ak Parti Grubuna, dördü CHP Grubuna, ikisi HDP Grubuna, birisi de MHP Grubuna mensuptur. Komisyon, İçtüzük hükümleri uyarınca bugün toplanarak kendi üyeleri arasından başkan, başkanvekili, bir sözcü ve bir kâtip seçmiştir.” dedi.

Başkan Kavaklıoğlu: Güvenlik ve İstihbarat Komisyonunun görevlerinin:
“1. Başbakanlıkça; MİT Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen güvenlik faaliyetlerine ve istihbari nitelikteki faaliyetlere ilişkin olarak hazırlanacak yıllık raporlar üzerine hazırlanacak ve mart ayı içinde Komisyona sunulacak yıllık rapor hakkında, raporun kendisine intikalinden itibaren doksan gün içinde inceleme ve görüşmelerini tamamlayarak bir rapor hazırlamak ve raporu bu süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunmak,

2. Millî güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak,

3. Güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek,

4. Kendi faaliyetlerine ilişkin rapor hazırlamak,

5. Güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini ve bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirmek” olduğunu açıkladı.

Başkan Kavaklıoğlu: “Komisyon görüşmeleri kapalı oturumla yapılır ve bu oturumlarda Komisyon üyeleri, ilgili bakanlar, görevli hükümet temsilcileri ve Komisyonda görev yapan yasama uzmanları ile stenograflardan başkası bulunamaz.

Komisyon çalışmalarına ilişkin bilgi ve belgelerin saklanmasında ve korunmasında gizlilik esastır. Komisyon görüşmelerine katılanlar ile bu görüşmelere herhangi bir suretle vâkıf olanlar, Komisyon çalışmaları ve görüşülen konular hakkında hiçbir açıklama yapamaz ve bunları sır olarak saklamakla yükümlüdür.” dediler.


 
Editör: TE Bilişim