Kavaklıoğlu, iyi gününde de kötü gününde de çiftçilerin yanında…

Video Sayfanın Altında
AK Parti Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, çiftçilerin sorunlarıyla ilgili çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Çiftçileri köylerinde ziyaret ederek sorunlarını dinleyen vekil, bu kez de sorunları meclis kürsüsünden dillendirdi.
 
Kavaklıoğlu, TBMM’nin 23 Kasım tarihli Genel Kurulunda 8 Kasım itibaren hava sıcaklığının toprak altında sıfırın altında çeşitli derecelere düşmesi neticesinde Merkez İlçe’ye bağlı 29 köy ve beldede meydana gelen don afetinden zarar gören patates üreticisi çiftçilerimizin sorunları hakkında bir konuşma yaptı. Kendisinden 10 dakika sonra da CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak da yine Meclis kürsüsünden patates üreticilerinin sorunlarını aktardı.
 
Patates üreticilerine bir kez de Meclis kürsüsünden geçmiş olsun dileklerini sunarak başladığı konuşmasında Kavaklıoğlu, ilimizde patates, 70’e yakın köy ve beldede 5 binin üzerinde aile tarafından yetiştirilmekte olan patatesin Niğde ve Türkiye ekonomisi için önemine ve don afetinin patates üreticileri açısından bilançosuna da değindi. Kavaklıoğlu, başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlardan patates üreticilerinin çözümü için destek beklediğini belirtti. Öncelikli olarak da çiftçi borçlarının ertelenmesi gerektiğini belirtti.
Kavaklıoğlu anlattı TBMM dinledi
Don afeti zararlarında patates sökümünün gecikmesinin etkileri olduğunu belirten Kavaklıoğlu, bunun da temel nedenlerinden birinin bu yıl yağış mevsiminin uzun sürmesi olduğunu kaydetti. Ayrıca patates söküm zamanının elma hasadına denk gelmesinden kaynaklanan işçi temininde yaşanan güçlüklere de değinen vekil konuşmasını, “Başta Orhanlı, Gölcük, Konaklı, Edikli, Elmalı, Yıldıztepe, Kiledere, Alay ve Çavdarlı Beldeleri olmak üzere il merkezine bağlı 29 köy ve beldedeki patates ekim alanlarında don afeti görülmüş; 1,453 patates üreticisine ait toplam 48,485 dekar alanda hasat işlemleri bitirilemediği için zarar oranının % 40-70 arasında olduğu belirlenmiştir. Tahminen 88.000 ton patates zarar görmüş karşılığı da 30.000.000.TL’dir.Hasat sonrası kazanacakları parayla ödemeyi planladıkları borçla; patateslerini eken çiftçilerimiz; pazarlama sorunları ile birlikte maruz kaldıkları don olayıyla büyük sıkıntıya düşmüşlerdir” diye sürdürdü.
Kötü günde de çiftçilerin yanında
Patates üreticilerinin, don afeti nedeniyle ekonomik kayba uğramamaları ve don zararlarının karşılanması noktasında devletimizden destek beklediğini de Meclis kürsüsünden dillendiren Alpaslan Kavaklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Ancak don afetinden zarar gören patates üreticilerinin sigorta, zararların karşılanması gibi resmi işlemlerde değişme ihtimaline neden olabilecek bazı durumlar vardır. Zarar tespiti yapılan alanlarda bölge üreticisinin üretim yaptığı bazı taşınmazların tapu kayıtlarının ölen muris üzerinde olması ve varislere intikalinin yaptırılmamış olması durumu söz konusudur. Ayrıca zarar tespit alanlarının ÇKS kayıtlarının yaptırılmamış olması da sorunlu bir durumdur. Ancak gerek arsaların varislere intikalinin yaptırılmamasında gerekse de çiftçilerimizin ÇKS’ye kayıt olamamalarının en büyük nedeni miras sistemimizdir. Çiftçilerimizin arazilerinin miras yoluyla paylaşılması neticesinde çok küçük parçalara bölünmesi sonucu doğmuş, bu nedenle de patates ekecek üreticinin üretim yapacağı sahaya ÇKS kaydı yaptırması güçleşmiştir. Ziyaretlerine gittiğimiz çiftçilerimiz emeklerinin zayi olmaması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için, devletimizin kendilerine uzatacağı yardım eline ihtiyaç duyduklarını ifade etmektedirler. Son ödeme tarihi Aralık ayinin başında olan banka kredi, kooperatif ve özellikle elektrik borçlarının ertelenmesini acil olarak istemektedirler. Tarım sigortası ve 2090 sayılı kanun ile ilgili olabilecek ihtilafların ve diğer resmi prosedürlerin aşılarak patates üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi elzemdir” diye konuştu.
Sorun çözülünceye kadar devam
Alpaslan Kavaklıoğlu konuşmasını “Afetzede çiftçilerimize telafi edici destekler verilmesi, banka kredi, kooperatif ve elektrik borçları ertelenerek patates üreticisi çiftçilerimizin bir nebze olsun rahat bir nefes alması en büyük isteğimizdir” diyerek tamamladı. Öte yandan Alpaslan Kavaklıoğlu, patates üreticilerinin yaşadığı sorunların giderilmesi için devrede olmaya devam edeceklerin, her fırsatta üst düzey girişimlerle çiftçilerin kötü gününde yanlarında olmaya devam edeceklerini kaydetti.



Editör: TE Bilişim