Son günlerde Niğde’de farklı kurumlardan işçi çıkarmalar başladı. Son Olarak BİRKO  Halı ve İplik Fabrikası yönetimi, 116 işçinin işine son verdi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer işçilerin işten çıkarılmasının gerekçesi ne olursa olsun kabul edilemeyeceğini belirtti.

Yıllardır çalıştıkları kurumlardan bir günde kapı önüne konan işçilerin durumunun ülkemizin getirildiği durumla örtüştüğünü belirten Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Hükümetin her alanda başarısızlığının faturası işçilere ödetilmek isteniyor. İşçisi, köylüsü, çiftçisi, esnafı, emeklisi ve sanayicisi zor durumda. Ekonominin durumu iyi değil. İşveren kendini korumanın yolunu işçileri çıkarmakta buluyor ancak bu yol, yol değildir. İşveren dünde kazandığını bugün kazanamayacağının farkına vardı. Ekonomide her gün kötüye gidiş işvereni kaygılandırıyor. Onlar da çözümü ‘vur abalıya’ anlayışı ile işçi çıkarmakta arıyor. Kış koşullarında, insanca bir gelir dahi elde etmeden verilen ile yetinerek işini kaybetmemek adına çalışan işçilerin mağdur edilmemesi gerekir. İşverenlerin işçi çıkarmaları durdurup yeniden izleyecekleri yolu gözden geçirmeleri şarttır”dedi.

 

“BİRKO KÖKLÜ BİR KURULUŞ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, BİRKO gibi köklü bir kuruluşun dahi 116 işçisini işten çıkarmasının gelecek adına sinyallerin de iyi olmadığının göstergesi olduğuna dikkat çekti. Komşu ülkelerle olan ilişkilerde yaşanan sorunların yanında, ülkemizin Güneydoğusunda devam eden olayların ülke ekonomisinde ciddi hasarlara neden olduğunu belirten Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, BİRKO’nun işten çıkardığı işçileri geri almasını ve tasarrufun diğer maliyet kalemlerinden sağlamasını istedi.

 

Gürer şöyle dedi:“Ülkemizde her alanda başarısız bir hükümet var. İşveren için yurt dışı satış olanağı nerede ise tükendi. Kavgalı olmadığımız ülke kalmadı. Yurt içinde alım gücü her gün daralıyor. Bu durumda sanayici de zor durumda. Böyle olacağını gördüğümüz için herkesi ve her kesimi seçimden önce uyardık. Oy verirken geleceğinizi belirliyorsunuz dedik. Onca yanlışa rağmen söz söylediğimizde, AKP “Biz halktan % 49 oy aldık. Yani yaptığımıza halk onay verdi” diyor. Esnaf dertli, üretici sorunlu, sanayici zorda, en büyük fatura dar gelirlilere çıkıyor. İşveren yaşanan durumdan kaygılı, geleceğini göremiyor.  Ancak, işçi atarak geleceğini iyi kılan hiçbir kuruluş olmamıştır. Sonuçta emeği ile geçinen insanların varlığı üretimi sağlamaktadır. Günümüzde, işçilerin  üretimden gelen gücü  kullanılamaz hale getirilmiştir.  Bu gün sana yarın bana diye düşünmemektedirler. Bu sorun doğal olarak işverenin iki dudağının arasından çıkan söze kalmıştır. Sendikacılığın tüketildiği, işçi dayanışmasının kalmadığı, ekonominin bozuk olduğu koşullarda işçi ilk hedef durumundadır.  İşçilerimiz esasında işten atılınca değil, işte iken hakkını aramayı, dayanışmayı, örgütlenerek gerçek işçi sendikasında yer almayı başardığında, kafasına göre takılan işveren modeli ortadan kalkacaktır. Aksi takdirde görünen o ki işçilerin emeklerini satarak yaşamalarının dahi önü kesilecektir.  BİRKO gibi köklü bir kuruluşun kış gününde kıt kanaat geçinen işçileri sokağa atması kabul edilemez bir durumdur. Mutlaka yeniden kararlarını gözden geçirmelidirler. İş yeri, fabrika varsa işçide vardır. İşletmelerin, çalışır durumda olduğu sürece işçileri işten çıkarmalarının izahı olmaz. Soruna çözümü işçi çıkarmakta değil başka alanlarda aramak gerekir. Hükümetin de yarattığı onca sorun arasında, sanayicinin içinde bulunduğu durumu dikkate alarak destek sağlaması ve işçilerin çıkarılmasını önünü kesmesi gereklidir.”

Editör: TE Bilişim