CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım ekonomisinin önemli ölçüde uluslar arası tekellerin denetime altına girmek üzere olduğu ülkemizde, çiftçilik mesleğinin sorunlarının belirlenip, çözüm yollarının bulunması için yeni dönem çalışmalarına değerlendirilmek üzere TBMM’yi göreve davet etti. 
Yabancı yatırımcıların ülkemizde yarattığı üretim ve pazarın büyümekte olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, Türkiye’de tarımsal üretimin daha çok tekelleşen yapıların egemenliğine doğru seyir halinde olduğuna işaret etti. 

GÜRER’DEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilik mesleğinin sorunlarının belirlenmesi talebiyle TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi verdi. 

TEKELLEŞEN TARIMIN YARATTIĞI SORUNLAR…
Çiftçinin yaptığı işin önemine dikkat çeken Gürer, “Ülkemizde çiftçiliğin ve çiftçinin sorunlarının çözüm bulması, kendi kendine yeten bir ülke iken dış alıma yönelen bir ülke durumuna gelen ülkemizin, yeniden kendi kendine yeter duruma gelmesini sağlayacaktır. Tekelleşen tarımın yarattığı sorunlarda dâhil çiftçiliğin ülkemizdeki durumu ve sorunlarının ele alınıp geleceğe dönük, önermeler içerecek şekilde, durumun değerlendirilmesi ve incelenmesi gereklidir” dedi. 

ÇİFTÇİLİĞİ YOK OLAN EL SANATLARI İLE KARIŞTIRMAYIN 
Çiftçiliğin, yok olan bazı el sanatı meslek grupları gibi görülemeyeceğini, çiftçilik mesleğinin yok olmasının, ülkenin geleceğinin sorunlu hale getireceğini belirten Gürer, “Tarihi kökleri binlerce yıl ötesine uzanan çiftçilik mesleği, ülkemizde giderek önemini yitiren ve tekellerin eliyle yürütülen bir anlayışa doğru gitmektedir” diye konuştu.

ÜRETMEYEN ÜLKELER SÖMÜRGE OLUR
Üretmeyen dışa bağımlı olan ülkelerin sömürge ülkeler durumuna indirgendiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprağını işleyen, ürününü işleyen, üretimde var olanların hep ayakta ve güçlü ülkeler olduğunu vurguladı.

KÖYLER BOŞALIYOR, ÇİFTÇİLİK BİTİYOR…
Bu ülke topraklarında çiftçiyi görmezden gelenlerin, dışa bağımlı tarım politikası uygulayanların, bu ülkeye en büyük kötülüğü yaptığını ifade eden Gürer, “Çiftçi gıda üretim zincirinin ilk halkasıdır. Tarımsal üretim olmadan gıda üretimi de güvenliği de boşlukta kalır. Özellikle tarım politikaları günü kurtarma adına değil, kalıcı ve güçlendirici desteklerle aile çiftçiliğinin yanında olması gerekir. Arazi varlığından öte coğrafyanın her türlü zenginliği, özelliği ve güzelliği ile dolu ülkemizde, çiftçilik köylerin boşalması ile geriye doğru düşmektedir. Üretim daha çok tekelleşen yapıların egemenliğine doğru seyir halindedir. Çiftçi dostu çok sayıda KİT tavsiye edilip yok edilmiştir. Çok azı kalmıştır, kalanda ya içi boşaltılmış ya da işlevi daraltılmıştır. Verilen teşvik ve krediler ile tarımsal eğitimler yeterli olmamaktadır. Ülkemiz tarım ekonomisi önemli ölçüde uluslararası tekellerin denetimi altına girmek üzeredir. Yabancı yatırımcıların ülkemizde, doğrudan ya da dolaylı yarattığı üretim ve pazar büyümektedir. Çiftçimizi ekerken, dikerken, sularken, ilaçlarken, gübre verirken, çapa yaparken, ürününü hasat ederken, ürününü maliyetin altında değil üstünde geleceğini kurtaracak bir fiyatla satabilirken görmek ve onun toprakla olan bağını güçlendirmek için yapılması gerekenler vardır” ifadelerini kullandı. 

 
Editör: TE Bilişim