Niğde  Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer –“Ülkemizde  tarım politikalarının uygulanmasında rastlanılan sorunların kapsamlı araştırılması, GDO’ lu ürünler ile ülkemizde tarımsal ürün ekim alanlarından başlayarak sorunlarının irdelenmesi, takibi ve pazarlanmada yaşanan sorun nedenlerinin araştırılması için Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını istedi.
 
 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Meclis araştırması açılması talebinde gerekçe olarak şöyle dedi-“Ülkemizde Tarım Bakanlığı tarafından sürdürülen çalışmalarda her yıl farklı ürün gruplarında sorunlar yaşandığı görülmektedir. Bir yıl değer bulan ürün diğer yıl sorun oluşturmaktadır. Patates, elma, kiraz, fasulye, pirinç, fındık, narenciye gibi ürünler 2015 yılında üreticisini mağdur etmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sorunlar karşısında uygulamalarının yetersiz kaldığı görülmektedir.  Ülkemizde ekim ve hasat ile ilgili Bakanlık verileri ne yazık ki uygulamada karşılaşılan sorunlara neden olan rakamlara göre farklılık arz etmektedir. Bu bağlamda Bakanlığın da kadro anlamında yetersizliğinden söz etmek olasıdır. Kayıt dışı ekim alanlarının varlığının yanında denetim dışı alanlarda ürün üretilmekte olduğu da bilinendir. Çiftçi Kayıt Sistemi dışında kalan çok sayıda çiftçi ve üreticinin varlığı da sorunun başka bir yönüdür. Tarımda sorunların meclis tarafından alanda irdelenmesi, kapsamlı bir araştırma yapılması, GDO’lu ürünlerin yanında yine Bakanlığın sorumluluğunda olan üretilmiş ürünlerin durumunun irdelenmesi, bu bağlamda tüketicinin de bilgilenmesi, bilinçlenmesini sağlayacak bir incelemenin sağlanması önemlidir.
 
 Tarımda verimlilik ve üretim kayıpları, depolanmadan ürün çeşitlenmesine, gübreden diğer girdilere değin tüm sorunların tetkiki ile pazarlanma sorunları, Tarımsal Araştırma Enstitülerinin gerekliliğinden, tek tip, tohumda dışa bağımlı ve ilaç kullanımını zorunlu kılan tarımsal üretime, kayıt ve istatistik sistemlerinin geliştirilmesinden, tarımsal eğitim öğretim ve yayımlarda gerekliliğine, tarım sistemlerindeki eksikliğe, Üniversitelerin çiftçileri, yeterince dünyadaki gelişmelerden ve kendi araştırmalarındaki bulgular hakkında bilgilendirmemelerinin de irdelenerek genel bir araştırma ile durumun ele alınması ülke çiftçisinin yararına olacaktır.”dedi
 
 

 
 
Editör: TE Bilişim