CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Referandumda ‘Evet’ cephesinin, 1 Kasım seçimlerine göre yüzde 20’in üzerinde bir oy kaybına uğradığını söyledi. 

1 Kasım 2015 seçimlerinde toplam oy oranı % 76.62 olan evet cephesinin 16 Nisan referandumundaki oy toplamının % 59.88’e gerilediğini belirtti. Gürer, “Devletin tüm olanaklarını kullanan evet cephesi, uyguladığı her türlü baskıya rağmen istediği sonucu alamamıştır. Oylarını düşürmüştür. Halkımız değişimden duydukları kaygıyı oyları ile göstermişlerdir "dedi. 


 

DEVLETİN TÜM OLANAKLARINI KULLANDILAR

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, 16 Nisan’da gerçekleştirilen Anayasa Değişikliği Referandumuyla ilgili değerlendirme yaptı. Seçimlerin eşit olmayan koşullarda gerçekleştirildiğini vurgulayan Gürer, sayımlar devam ederken Yüksek Seçim Kurulu’nun  mühürsüz oy pusulalarının da geçerli sayılacağı yönünde aldığı  kararla, referandum sonuçlarının güvenilirliğine gölge düştüğünü ifade etti. Evet, cephesinin devletin tüm olanaklarını kullandığı gibi, vatandaşlar üzerinde baskılar uyguladığını anlatan Gürer, “Evet cephesi seçimi referandum kampanyasında, tepeden tırnağa kadar devletin tüm olanaklarını kendi lehine kullandı. Açılışlar bahane edilerek düzenlenen mitinglerde vatandaşların tercihlerini etkilemeye çalıştılar. Devletin valisi, kaymakamı, imamı, amiri, memuru evet kampanyasına dâhil edildi. Tüm bu eşitsizliğe ve baskılara rağmen, demokrasiden ve cumhuriyetten yana olan yurttaşlarımızın önemli bir kesimi olumsuzluğu gördü ve tercihini hayırdan yana kullandı” diye konuştu. 

KÖY  ve KASABALARI GEZDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, parti örgütleriyle birlikte Anayasa Değişikliği maddelerindeki çarpıklıkları vatandaşlara anlatmak için olağanüstü çaba sarf ettiklerini vurguladı. Hayır, kampanyasını yürüten farklı partilerden gönüllüler ve CHP Örgütü’nün  gece gündüz demeden, tüm köy ve kasabalara ulaştıklarını belirtti. Gürer, “ Niğde’de köylerimizin nerede ise tamamına yakınını ziyaret ettim. Kasabalarımıza çok kez gittim. Niğde merkez ve ilçelerde de  tüm esnafı ve kahvehaneleri ziyaret edip konuşmalar yaptım. İl ve ilçe merkezlerimizdeki caddeleri pazarları  gezerek, değişikliğin ülkemizin geleceğini nasıl etkileyeceğini yurttaşlarımıza anlatmaya çalıştım. Kahvehanelerde toplantılar yaparak konuştum, soruları tek tek yanıtladım. Anayasa’nın olumsuzluklarını her yerde söyledim. Bunları yaparken parti örgütlerimiz ve diğer partilerden gönüllü yurttaşlarımız ile ciddi çalışmalar yaptık. Kadın ve gençlik kollarımız,  değişimi anlatan bildirileri dağıttı. Yağmur çamur demeden köy köy kasaba kasaba gezdik. Sonuçta halkımız kararını verdi. Halkın kararına saygılıyız. Evet, veren de hayır veren de bizim için değerli, YSK’nın mühürsüz oyları geçerli sayması ise tam bir skandaldı ve seçimin meşruluğuna gölge düşürmüştür" şeklinde konuştu. 


 

EVET, CEPHESİNDEN CİDDi HAYIR GELDİ

Gürer “Niğde’de AK Parti, MHP ve BBP’ den oluşan evet cephesinin referandumda aldığı oylar, 1 Kasım 2015 milletvekilliği seçimlerinde aldıkları oyların çok altında kaldı. AKP, MHP ve BBP’den çok sayıda yurttaşımız referandumda hayır oyu verdi" dedi. Anayasa değişikliğini okuyan kesimin önemli çoğunluğunun değişimi onaylamadığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Sonuçlara bakıldığında Niğde'de yaklaşık yüzde 41 civarında bir oranla referandumda hayır oyu çıktı. Evet, cephesinin aldığı oy oranı ise yüzde 59.88 civarında. Bu üç partiden oluşan evet cephesinin 1 Kasım 2015 seçimlerindeki oylarının toplamı yüzde 76.62’yi bulmuştu. Ancak referandumda yüzde 59.88’de kaldılar. Hayır, cephesinin 1 Kasım seçimlerindeki yüzde 22 civarındaki oy oranı, referandumda yüzde 41. 15’e yükseldi. Matematiksel bir hesapla evet cephesinin oyu yüzde 20’den fazla bir oranla düştü “ dedi. 


 

GÜRER’DEN TEŞEKKÜR 

Gürer, “AKP, MHP ve BBP’den   hayır oyu veren çok sayıda hemşerimiz oldu. Onlarda bizler gibi değişiklik ile oluşacak sorunları gördüler ve hayır dediler, bu bağlamda katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Referandum sürecinde Cumhuriyet ve Demokrasi için özveri ile mücadele veren parti örgütümüz ve bu süreçte gece gündüz gönüllü olarak çalışan farklı partilerden herkese içtenlikle teşekkür ediyorum. Niğde'mize hizmet ve İnsanca ve hakça bir yaşam için mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Editör: TE Bilişim