CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de yeni sistemle oluşan ‘tek adam’ rejiminin işin daha başında yarattığı olumsuzlukların endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi. 

Artan döviz kurları, yükselişi önlenemeyen enflasyon, tüm temel tüketim mallarına gelen zamlarla artan ekonomik sorunların yönetimin yetersizliğini net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Gürer, “Ancak asıl sorun, devlet yapılanmasının yerle bir edilmesidir. Esas gözlerden kaçan konu 90 yılı aşan devlet yapılanmasında oluşan dokunun dejenere edilmesidir” diye konuştu.

Ömer Fethi Gürer, yasama, yürütme ve yargıda oluşan olumsuz tablonun  ekonomi ile  zirve yaptığını ve sürecin orta ve dar gelirliler için  dayanılmaz sorunlar üreteceğini ifade eden Gürer; ”Ülkede sorunlar zirve yapmış. Cumhurbaşkanı birlik sağlayıcı olmak yerine hala CHP’ye veryansın etmeyi marifet sayıyor. İstediği her güce ulaştı ve ülkede tek adam düzeni yürüyor. Sorunlar ise her gün derinleşiyor. Bağımsız Cumhurbaşkanı’nın önemi bugün daha net anlaşılıyor, yaşanan sorunlar bir partinin değil tüm ülkenin insanını ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanı bir parti genel başkanı, bu durumda en azından TBMM Başkanı devreye girmeli. Partiler arasında geniş kapsamlı mutabakat sağlamalıdır” dedi.  

Yeni sistemde ekonomik sorunlarla boğuşulurken,  90 yılı aşan devlet yapılanmasında oluşan dokunun yerle bir edilmesinin gözlerden kaçtığına dikkat çeken Ömer Fethi  Gürer, “Bu sistem devletin çivisinin çıktığı bir sürece döndü” dedi.

TEK ADAM REJİMİNİN YARATTIĞI OLUMSUZLUKLAR…
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, 16 Nisan referandumu ile geçişi sağlanan ve 24 Haziran seçimleri ile yapısal dönüşümü başlayan tek adam rejiminin yarattığı olumsuzluklara dikkat çekti. 

DEVLETİN YAPISI DEĞİŞTİRİLDİ
Yeni sistemin, daha önce 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile işleyen devlet yönetimini içinden çıkılmaz bir hale soktuğunu ifade eden Gürer, yeni sistemle birlikte bugüne kadar süre gelen uygulamaların tek tek değiştiğine işaret etti. 

ÜST YÖNETİCİ KİM?
Kamu yönetiminde bütün birimlerin bağlı olduğu müsteşarların bugüne kadar üst yönetici olarak kabul edildiğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Üst yönetici bütün bakanlıktan sorumluydu. Devlet yönetiminde yetki ve sorumluluk paylaşımı belirli ilkelere göre belirlenmişti. 703 Sayılı KHK ile 5018 Sayılı Kanunun 11. Maddesinde yapısal değişiklikle bakanlıklarda üst yöneticiyi belirleme yetkisi tek yetkili ama denetimi sınırlı cumhurbaşkanına verildi” dedi. 

BAKANIN ADI VAR, KENDİ YOK
Adı geçen kanun maddesinin 1. Fıkrasında yer alan “Bakanlıklarda ve diğer üst yönetici… üst yöneticidir.  Bakanlıklarda üst yönetici cumhurbaşkanınca belirlenir” ifadelerine dikkat çeken  Ömer Fethi Gürer, “Bu duruma göre eğer ikinci cümle yazılacaksa birinci cümlede neden ‘bakanlıklarda’ diye başlıyor? Bu bir tarafta cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanarak resmi gazetede yayımlandığı biçimi ile üst yöneticilerin kimler olacağını belirledi. Buna göre bakan sadece kendisine doğrudan bağlı teftiş kurulu ve özel kalem gibi birimlerin, bakan yardımcıları ise kendilerine bağlı hizmet birimleri
 
Editör: TE Bilişim