Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer,  Niğde İli Dündarlı ve Hacıbeyli Beldelerinde mevsim sorunu nedeni ile meydana gelen don olayından zarar gören elma ağaçlarının hasar tespitini ve çiftçiye destek verilip verilmeyeceğini sordu.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorusunu şöyle yöneltti:

“Niğde İli Dündarlı ve Hacıbeyli Beldelerinde mevsim sorunu nedeni ile don meydana gelmiş, elma ağaçları zarar görmüştür.

1-Hasar tespiti yapılarak bahçe sahiplerine destek sağlanması düşünülmekte midir?”

Milletvekili Gürer’in sorusuna Gıda tarım ve hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtıysa sigortası olmaya çiftçiye destek olmayacağı yönünde. Bakan Çelik’in yanıtı şöyle:
 
NİĞDE MİLLETVEKİLİ SAYIN ÖMER FETHİ GÜRER'E AİT 7/5058 ESAS NUMARALI YAZILI SORU ÖNERGESİNE DAİR CEVAPLAR
 
Doğal afetlere yönelik Bakanlığımız İl ve İlçe Müdürlüklerince hasar tespit çalışmaları ivedilikle yapılmaktadır.
 
Doğal afetlerden etkilenen üreticilerin mağduriyetlerini gidermek üzere Tarım Sigortaları uygulamaları 2006 yılında ilk kez başlatılmıştır. Tarım sigortaları kapsamında poliçe bedelinin %50'si devlet tarafından karşılanmakta olup, bu oran açık alanda yetişen meyvelerde don riski için %67'ye kadar çıkabilmektedir.
 
Söz konusu riskler için sigorta yaptıran tüm üreticiler, sigorta prim desteğinden faydalandıkları gibi bu riskler nedeniyle ürünleri zarar gören üreticiler hasar tazminatı ödemesinden de faydalanmaktadırlar.
 
5363 sayılı Tarım Sigortalan Kanunu kapsamında olan afetlerle ilgili yılı içerisinde meydana gelen doğal afetlerden etkilenen çiftçilerimizden, tarım sigortası yaptıran üreticilerimize Tarım Sigortası Eksperleri tarafından hasar tespit çalışmaları yapılmakta ve hasar dosyasının tamamlanmasını müteakip 30 gün içerisinde hasar tazminatları üreticilere ödenmektedir.
 
TARSİM ile Türkiye genelinde uygulamanın başladığı 01 Haziran 2006 tarihinden itibaren 19 Mayıs 2016 tarihine kadar Niğde İlinde toplam;
  • 26.079 adet poliçe düzenlenmiş,
  • 29,9 Milyon TL Devlet prim desteği,
  • 23,6 Milyon TL hasar tazminatı ödenmiştir.
 
5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'nun 17 inci maddesinde: "Bu Kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20.06.1977 tarihli ve 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanundan yararlanamaz" denilmektedir. Dolayısıyla, TARSİM kapsamında olmayan riskler nedeniyle meydana gelen zararlar 2090 sayılı Tabii afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilmektedir.
 

 
 
Editör: TE Bilişim