CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Kültür ve Turizm Bakanlığının Plan ve Bütçe komisyonu görüşmelerinde Bakan Mehmet Akif Ersoy’a yönelttiği sorulara yanıt geldi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılan bazı onarımlarda tarihi yapılan bozulduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor’daki tarihi yapı olan Alaadin Caminin onarımının ne zaman biteceğini, Bor’da Osmanlıdan kalma ve altı yıldır onarımı tamamlanamayan Yeni Hamamın son durumunu sordu.

“3 YILDIR KAPALI OLAN ALADDİN CAMİ NEDEN ONARILMIYOR?”

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor'da Milattan Sonra 1407 yılında yapılan ve ibadete açık olan Alaaddin Camisinin bir sütununun göçtüğünü ifade ederek, “Alaaddin Cami üç yıldır kapalı. Bu büyük caminin onarımı ne zaman yapılacaktır? Diye sordu.

“6 YILDIR HAMAM ONARIMI BİTMEDİ”

Bor'da yine Osmanlı'dan kalma Yeni Hamamın altı yıl önce onarıma alındığını ve hala tamamlanamadığını hatırlatan CHP’li Gürer, “"Müteahhit 3'üncü kez kaçtı." deniyor. Hamamın ne zaman yapılacağı konusunda da bir bilgi verirseniz memnun olurum. Bir de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bazı onarımlarda vakıf eserlerine günümüze ait düzenlemeler ekleniyor yani bir bakıyorsunuz, kalorifer peteği konmuş tarihî beş yüz, altı yüz yıllık hamama. Bunu anlamak mümkün değil. Aslına uygun onarımlar yapılmıyor. Onarım yapılan yerlerde özelliği olan kimi tabloların, panoların yok olması hakkında da bilgi istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BAKAN YANITLADI”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yazılı yanıt gönderen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,

 “Alaaddin Camiinin projeleri, İlgili Koruma Kurulunca onaylanmış olup hali hazırda yaklaşık maliyet ve ihale dosyası hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu çalışmaların tamamlanmasını müteakiben 2020 yılının ilk aylarında ihalesinin yapılıp çalışmalara başlanılması planlanmaktadır. “ dedi.

HAMAM 2020’DE AÇILACAK”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, onarımı yılan hikayesine dönen, Niğde ili Bor ilçesi Merkezde bulunan Osmanlı’dan kalan yeni hamamın onarımının ne zaman biteceğini de sordu.

Gürer’ yanıt veren Bakan, “Niğde Bor Yeni Hamam Restorasyonu Yüklenicisinin Sözleşmeden kaynaklı Yükümlülüklerini yerine getirmemesinden kaynaklı olarak Ekim ayında sözleşmesi fesih edilmiş olup kalan kısımlarının tamamlanması için en kısa sürede tamamlama ihalesi gerçekleştirilip 2020 yılı içerisinde hizmete açılması planlanmaktadır” dedi..

 

Editör: TE Bilişim