Kavaklıoğlu ve Selvi, Akkaya sorununa el attı… Yerinde inceleme…
Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, uzun süredir çözülmeyi bekleyen bir sorun olarak yer alan ve özellikle son haftalarda Bor ve çevresinde yaydığı koku nedeniyle büyük rahatsızlık yaratan Akkaya Barajı sorununa el attı. Vekiller, önceki gün Akkaya sorununu yerinde görmek amacıyla baraj ve çevresine bir inceleme gezisi yaptılar. İnceleme gezisine milletvekillerinin yanı sıra Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Orman ve Su İl Müdürü Metin Süzgeç ile Orman ve Su İl Müdürlüğü uzman ve mühendisleri, çevre sağlığından sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ömer Önal ve basın mensuplarının katıldı.
Çözüm için kurumlararası işbirliği
Uzun süredir Niğde’nin çözülmeyi bekleyen sorunu olan ve sık sık medyada gündemi işgal eden ayrıca son haftalarda Bor ve çevresinde yaydığı koku katlanılmaz noktaya gelen Akkaya Barajı sorununda sorun tespiti ve çözüm için, önceki gün İnternet portalı olarak yayın yapan borhaber.net yöneticisi Selim Gökel ve nigdehasret.com yöneticisi Turan Uçan’ın yazıları ve girişimleriyle Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi ile beraberinde bir heyetle katıldığı inceleme gezisi yapıldı.
İlgililer ve teknik ekibin bilgilendirmeler de yaptığı inceleme gezisi neticesinde Akkaya sorununun ve barajdan yayılan kokunun kanalizasyon ve atık sular neticesinde ortaya çıktığı, bunun için havuzlarla beslenen artırma tesislerinin ileriye dönük olarak kurulması için projelerin yapılması ve sorunun Niğde Merkez, Fertek, Koyunlu, Niğde Üniversitesi, Bor ve Niğde OSB’nin ortak meselesi olduğu sonucu çıktı.
Kavaklıoğlu: “Projelendirerek kalıcı çözüm gerekli”
Alpaslan Kavaklıoğlu “Ortada bir sorun var ve çözülmesi için elimizden geleni yapacağız” derken meselenin kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulmasının önemine işaret etti. Kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm için atılacak adımların projelendirerek gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydeden Kavaklıoğlu, “Bu sorun zamanla aşılacak bir duruma sahip. Yılların biriktirip bu noktaya getirdiği bir mesele. Bizler de bu konuda duyarlıyız ve çevre sorunlarına neden olmadan, Akkaya’nın doğal yapısı tahrip edilmeden gerekli müdahaleleri yapacağız, takipçisi olacağız. Bor halkını rahatsız eden kokuya neden olan Akkaya’daki sorunun çözümü için kapsamlı hamleler gerekli ve çözüm için kurumlararası işbirliği gereklidir. Atılacak adımların AB, İller Bankası veya Kalkınma Ajansı kanallarıyla projelendirilerek yapılmasına dikkat çeken Kavaklıoğlu, ortak havuz oluşturularak çözülmesinin gerekliliğini vurguladı.
Ömer Selvi ise Akkaya sorunun çok boyutlu bir sorun olduğunu ve çözümü için birden çok alanı gören adımların atılmasının iyi planlanması gerektiğini kaydetti. Selvi, arıtma havuzları yapılırken gelecek dönemlerin göz önünde tutulmasının önemini belirtti. Öte yandan Akkaya konusuyla ilgili vekillerin ileriki günlerde sorunun çözümüne katkı ve ivme sağlayacak birtakım toplantılara önayak olacakları ve sorunun gidişatının takipçisi olacakları bildirildi.
 
BU HABERİN YORUMU:
www.borhaber.net ve www.nigdehasret.com siteleri olarak Akkaya Barajını Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız ve bürokratların da olduğu bir heyetle yerinde inceleme teklifiyle milletvekillerimize ulaştık. Teklifimiz kabul gördü ve 7 Ağustos Pazar günü yani dün barajı, ilgili bürokratlar, belediye başkanları, Üniversite rektörü ve milletvekillerimizle inceleme ve sorunun tesbiti açısından hayli iyi bir çalışma oldu. 
Burada yeni bir başlangıç yapıldığı düşüncesiyle bazı tespitlerimizi yorumlayalım istiyoruz. Barajın bu durumundan en çok rahatsız olan kişinin halkın içinde olduğundan dolayı doğal olarak da şikayetlerin direk iletildiği Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın olduğu anlaşılıyor.
Başkan Sıtkı Erat Belediye Başkanlığı döneminden önce İl Genel Meclis Üyeliği yaptığından dolayı da, Akkaya Barajı sorununa hakim olduğunu. Ayrıca konu ile ilgili bütün toplantı ve girişimlerde bulunduğundan çözümün de farkında. Akkaya Barajı Bor İlçe Belediye sınırları içerisinde olmuş olsa idi bu güne kadar çoktan çözülmüş olacağını da anladık.
Niğde’deki bazı kurum ve kuruluşların konuya geçmişte ve halen yaklaşımlarının “el, elin eşeğini türkü çağırarak arar” misali bir çalışma içinde olduklarının farkına vardık. Sorunun çözümü konusunda yeterli bir irade gösterilmediği, sorunu yaşayan kesimin sadece Borlular olmasından dolayı çalışmaların yetersiz kaldığı fikrine vardık.
Çevre ve Orman İl Müdürü’nün tespitleri çok ilginç, halen Baraj suyunun kirliliğinin tehlikeli boyutlarda olmadığını, tahlil sonuçlarında tarımsal sulama için uygunsuz olmadığını ve bu konuda ki tahlil sonuçlarını basına açıklayabileceğini belirtti. Oysa canlı yaşamayan kötü bir koku yayan baraj söz konusu…
Sitelerimizde de yayınlanan fotoğraf ve videolardaki köpüklerin evsel atıklardan çarpma sonucu olduğunu ve sulama için sorun oluşturmadığını kaygı verici bir durum söz konusu olmadığını belirtti.
Baraja Niğde Merkez, Niğde merkeze bağlı bazı kasabalar, Fertek, Koyunlu, Organize Sanayi gibi bir çok yerleşim bölgesinin atıklarının döküldüğü bunun yaklaşık % 50 sinin arıtma tesislerinde arındırılarak döküldüğü ama kontrol edilemeyen yaklaşık % 50’lik atığın da direk baraja döküldüğü…
Niğde Üniversitesi de aynı Bor İlçemiz gibi durumdan rahatsız olduğu ve kendi arıtma tesislerine ek arıtmalar eklediği ve halen bunların inşaatı devam ediyor.
Baraja çeşitli noktalardan hala arıtma tesisine girmeden direk baraja atık suyun döküldüğünü gördük fotoğrafladık. Akkaya Barajının Niğde genelinin foseptik çukuru-barajı olduğunu anladık.
Arıtma tesislerinin gerek elektrik, gerekse mekanik arızalardan dolayı tam kapasite çalışmadığını… Arıtma tesislerini görmedik ama elektrik faturalarının yüksekliğinden dolayı önceki ve şimdiki yönetim de dahil olmak üzere, Niğde Belediyesi ve Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesislerinin tam randımanlı çalıştırmadığının şüphesini duyduk.
Konunun çözümü konusunda geçmişte çeşitli çalışmalar-çalıştaylar yapılmasına rağmen kurumların olaya yeterli ilgi göstermediğini, yeksenaklık sağlanmadığını hatta savsaklandığını gördük.
Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın açıklamaların dan konunun çözümün öyle hiçte zor olmadığını barajın kuzeyinde oluşturulabilecek en son Çukurkuyu Kasabasında yapılan hatta Bor İlçemizde yıllar önce yapılmış dinlenme havuzu gibi aslında çok aşırı maliyetli olmayan bir sistemle sorunun çözümü yoluna gidilebileceğini.
Milletvekillerimizden Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi’nin olay yerinde Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Adnan Görür, Çevre Orman Müdürü, Sağlık İl Müdür Yardımcısı, Çevre Mühendisleri ve konu ile ilgili bir çok kişiyi dinleyerek konu hakkında detaylı bir bilgi sahibi oldular. Konunun öneminin farkındalar ve çözümü için hafta içinde Niğde Valisi ile görüşme yapacaklar, ardından konu ile ilgili kurumların daire amirleri ile toplantı yapacaklar ve çözüm konusunda gerekli her şeyin yapılacağına dair kararlarını gördük.
Milletvekillerimizin Niğde için ilk projelerinin de Akkaya Barajının rehabilitasyonu konusu olacağını düşünüyoruz. Kurumlar arasında ki gerekli yeksenaklığı sağlayıp Ankara’dan da yeterli desteği alacaklarından şüphe etmiyoruz. Bu büyük sorunun çözümü konusunda şuan ki Niğde siyasetinin çok uygun olduğunu ve bu sorunu çözme iradesini vekillerimizde gördüğümüzü de belirtelim.
Zaten Akkaya Barajı çalışmaları-tartışmaları yeteri kadar yapıldı. Bundan sonra ki süreç artık bir şeyler yapma dönemi diye düşünüyoruz. Akkaya Barajı Sayın Erat’ın da dediği gibi sadece koku sorunundan ibaret değil, Bor İlçemizin ekonomisini, sağlığını birinci derecede ilgilendiren bir sorun…
Barajın yine eskisi gibi balık avlanabilen, temiz sulama suyu olan, etrafında botanik bahçesi ve gezinti yerleri olan bir duruma gelmesi umudunu taşıyoruz.
 Bu konunun takibi sadece yerel basının değil, Borluların da görevidir. Bu sorunu çözen siyasilere, kişilere Bor itibar edecek, gerekli vefayı gösterecektir.
Bu aşamadan sonra gerekli bütün gelişmeleri takip edeceğiz, sorgulayacağız. Bu olay geçmişte olduğu gibi yarın koku bitince unutulursa-uyutulursa…
Borlular için Eylem den başka seçenek de kalmıyor diye düşünüyoruz.
*Haliç’te yaşayan Borlular olmak istemiyoruz.
* * * * * *
*Haliç... Haliç bir zamanlar inanılmaz kötü kokuyordu. Midem bulanıyordu, Haliç’ten geçmek benim için ölümdü... Fakat Haliç’in etrafında yaşayanlara bakıyordum, onlar parklarda geziyor, yemek yiyor, hatta piknik yapıyordu. Bu durum bana çok tuhaf gelmişti. Demek ki insanlar uzun süre kaldıkları ortamda yanlışlıklara, hatalara ve bütün anormalliklere alışıyor, uyum sağlıyor. Pis kokan bir ortama bile uzun süre kalınca alışması, bunu kabullenmesi sadece fiziki ortamla mı ilgiliydi? Yoksa düşünceler, sosyal davranışlar, etik kurallar gibi toplumsal hayatı etkileyen unsurlar için de geçerli miydi? İnsanlar uzun süre kaldıkları ortamda yanlışlıklara, hatalara ve bütün anormalliklere alışıyorlar, uyum sağlıyorlar…
Hanefi Avcı’nın “Haliç’te yaşayan Simonlar” kitabından…

Selim GÖKEL   & Turan UÇAN
Borhaber.net -   nigdehasret.com

Editör: TE Bilişim