Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk,  Tütün denetimleri  sırasında tablet bilgisayar kullanımına yönelik bir basın açıklaması yaptı.


Öztürk açıklamasında ; Tütün kullanımı, çok yaygın bir bağımlılık çeşidi olmasının yanı sıra, tütün ve dumanında bulunan maddelerin insan sağlığı üzerine yaptığı olumsuz etkiler nedeniyle dünyanın ve ülkemizin en önemli ve önlenebilir halk sağlığı sorunlarından biridir.,


Tütün Mamulleri Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolüne Dair Kanun’un 2008 itibarı ile uygulamaya girmesinin ardından, Tütün ürünlerinin zararlarından geleceğimizin teminatı çocuklarımızı, gençlerimizi ve hiç tütün ürünü kullanmayanları yani pasif içicileri korumayı hedef edindik.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya çapındaki tütün ürünleri kullanıcılarının çoğunluğunun 18 yaş öncesi kullanıma başladıkları ve bu rakamın dörtte birinin 10 yaş öncesi alışkanlık geliştirdiklerine dikkat çekiyor. Bizler de tütün ürünü üreten ve satan tüm işletmeleri gençlerin ve çocukların tütün ürünlerine özendirilmesinin engellenmesi konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.

İlimizde ise  Halk Sağlığı Müdürlüğü  olarak insan sağlığı açısından çok önemli olan bu maddenin zararlarından gençlerimizi ve özelliklede hiç tütün ürünü kullanmayan pasif içici konumunda olan vatandaşlarımızı korumak için denetimler ve eğitimler yapmaktayız.

Bakanlığımız tarafından 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında ihlallerin tespitine yönelik Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi (DHSDS) hazırlanmıştır. Sistem sayesinde ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi ile rutin denetimlerin anlık olarak takibini ve raporlanmasını sağlanmaktadır.

 

          Söz konusu sistemin ülke geneline yaygınlaştırılması için 81 Halk Sağlık Müdürlüklerine DHSDS kapsamında kullanılacak tablet bilgisayarlar dağıtılmıştır. Denetim sırasında işyeri ile ilgili tüm veriler bu tablet bilgisayarlara girilmekte ve anında Bakanlığa ulaşmaktadır. Bakanlık tarafından nerede hangi denetim ekibi görev yapmakta CPRS le görülmekte, ihbar geldiğinde en yakın denetim ekibi oraya yönlendirilmektedir.

 

Bizler Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak tütün ürünlerinin zararlı etkisinden halkımızı elimizden geldiği kadar korumaya çalışsakta okulda öğretmenlerimize, evde anne babalarımıza, çocuklarımızın arkadaşlarına ve tütün ürünü satan işyerlerine büyük görevler düşmektedir. Ayrıca şunu belirtmek isterim ki, tütün ürünü satan işyeri sahipleri 18 yaşından küçüklere bu ürünleri paket halinde veya tek tek sattıkları tespit edildiğinde 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaktır.



 

Editör: TE Bilişim