14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle KAMUSEN Konfederasyonuna bağlı  Türk Sağlık-Sen Niğde Şubesi ve KESK'e bağlı  SES sendika yönetici ve üyeleri  Niğde Kent Meydanında  toplanarak basın açıklaması yaptılar.

Hükümete yakın  Memur-Sen'e bağlı Sağlık Sen ise Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Haber: Selim GÖKEL
Fotoğraf: Enes Can ÖZMEN



Türk Sağlık Sen Niğde Şubesi ve SES Sendikası Niğde Şubesi üyeleri Niğde Kent Meydanında birer basın açıklaması yaptılar. Sağlık alanındaki sorunarı dile getirdiler. 
Sağlıkçılar 14 Mart tarihinde Aile hekimliklerinde ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde "Nöbete Hayır" eylemleri kapsamında iş bırakma eylemi yaptılar.  


Türk Sağlık-Sen Niğde Şube Başkanı Adnan Özer yaptığı açıklamasında şunları söyledi; "Başbakan'ın katılımıyla Sağlık Bakanlığının düzenlediği "Şifa veren Ele Vefa" toplantısı düzenlendi. Öncelikle belirtmek isteriz ki Bakanlık iç bir zaman Sağlık çalışanlarına vefa göstermemiştir. Şifa veren elleri sorunları ve dertleri ile baş başa bırakmıştır. Süslü toplantılarla bu işi geçiştirmeyi adet edinmiştir. Bu toplantıda Sayın Başbakan sağlık çalışanlarının haklarıyla ilgili bazı açıklamalar yapmıştır.


Nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapacağız demiştir. 1 Saatlik nöbet ücreti bir doktor için şuan 7 TL, ebe hemşire arkadaşlarımız için 4.7 TL'dir. Bu komik ücretlerin yüzde 50 artması çok büyük bir müjdemidir?. Sağlık çalışanları olarak ne lütuf bekliyoruz, ne de karşılanamaz talepleri dile getiriyoruz, sadece hakkımızı talep ediyoruz. Haklı taleplerimizi dile getirmek ve çalışanları taleplerinin karşısındaki vurdumduymazlığa tepki olarak Tıp Bayramı arifesinde iş bırakıyoruz" dedi.



MEMUR-SEN'E BAĞLI SAĞLIK-SEN'E SUÇLAMA

Türk Sağlık-Sen Niğde Şube Başkanı Adnan Özer açıklamasının devamında; "Bugün iş bırakma eylemine neredeyse sağlık alanında faaliyet gösteren tüm STK'lar katılıyor. Biri hariç O da Memur-Sen e bağlı Sağlık-Sen . Bizim dilekçe kampanyamızı karalayanlar çalışan hıkkı için iş bırakıldığında da ortada yoklar. Toıplantılarında idareci ağırlayıp, bakandan oy toplayın talimatı alanların bugün bu alanda olması zaten çok zordur. Onların yeri idareci yanıdır. Çalışanlarla alanlara çıkmak yerine idareciler ile poz vermek tek yaptıkları iştirl Tüm sağlık çalışanları kendilerini uçurumun kenarına götüren bu yetkilendirilmişleri iyi tanımalı ve görmelidir. Bunlara üye olarak kalınan her saniye çalışanın kendine verdiği en büyük zarardır. Türk Sağlık Sen olarak bayram tadında 14 Mart'llar karşılamak istiyor, sorunların çözümü için acil düzenlemeler yapılmasını istiyoruz"dedi.





SES TEMSİLCİSİNDEN NET TESPİTLER


Meydan'da KESK'e bağlı SES sendikası da basın açıklaması yaparak, hükümetin sağlık konusundaki uygulamalarını sert bir dille eleştirdi.   SES adına basın açıklamasını Niğde Temsilcisi Yılmaz Yıldız yaptı. 

Yılmaz Yıldız açıklamasında;
  14 Mart Sağlık Haftası’ndayız. Sağlığımız ve haklarımız için, halkımızın sağlığı için bugün aciller dışında sağlık hizmeti üretmiyoruz.  Sayın Sağlık Bakanı bu kararımızı duyunca demiş ki; “Her şey iyi giderken bu iş bırakmaya anlam veremiyorum ”

Birlikte bir bakalım isterseniz tabloya. İyi olanı bulalım birlikte. Bakın bizler nasıl, hangi koşullarda çalışıyoruz:

Özelde ciro, kamuda performans baskısı,  Yönetici/amir baskısı, kötü muamele, yıldırma,  Şiddet tehdidi, Havasız, penceresiz, aydınlatmaları kötü çalışma alanları,  Kendi görevimiz olmayan işleri yapmaya zorlanma, İş güvencesiz, taşeron sistemi, Her gün başka bir semt polikliniğine rotasyonlar,  Özellerde aylarca maaşsız çalışma,  Öğle yemeği için verilebilen yarım saatlik aranın dışında  molasız, adeta nefes almadan çalışma,   Polikliniklerde günde 80, 100, 150 hasta bakılması,  Birinci basamakta 2000 yerine 3600 kişiye varan bir nüfusa hizmet verilmesi,   Bir gün gündüz bir gün gece  çalışılan acil servislerde  kimi zaman tek bir hekimin günde 500 hasta bakması,  36 saat kesintisiz çalışma,
servis nöbeti tutan öğretim üyeleri,  7 gün 24 saat icap nöbeti  Ve bütün bu ağır çalışmanın sonunda, emeklilikte sefalet ücreti…  

Yani;

Çalışma ortamları sağlıksız,  çalışma temposu sağlıksız,  çalışma süreleri sağlıksız,  dinlenme süreleri sağlıksız,  nöbet ortamları sağlıksız.  Adeta bir kölelik düzeni.  Anayasa’nın yasakladığı angarya serbest olmuş, namus ve şeref üzerine edilen Anayasa’ya bağlılık yemini unutulmuş.  Bu tablo biz sağlık çalışanları için de hastalarımız için de iç açıcı değildir.

Halkımız için durum nasıl, peki?

Sağlıkçıların çalışma şartları bu iken, hastalarımızın sağlıklı olabilmesi mümkün mü?  Kim bu şartlarda iyi sağlık hizmeti  aldığını söyleyebilir.  Kim ister 100.veya 150. hasta olarak muayene olmayı,  hekimine güvenmediği için hastane  hastane, doktor doktor dolaşmayı. Muayene odasında 5 dakika, faturası ya eczanede ya da bordroda.

İşin özeti budur"dedi.




SAĞLIK-SEN İSE HASTANE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTI. 


Niğde Devlet Hastanesi bahçesinde bir basın açıklaması yapan Memur-Sen konfederasyonuna bağlı Sağlık Sen Niğde Şubesi Başkanı Rıdvan Yeşildal ise; "Sendikamızın düzenlediği programa katılan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘sizler umudun adısınız’ diyerek onurlandırdığı biz sağlık çalışanları;  yıpranma payı, lisans tamamlama ve kreş konusunda Cumhurbaşkanımızın verdiği sözlerin, Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından yerde bırakıldığını üzülerek görmekteyiz. Biz sağlık çalışanları için müjde; bütün meslek gruplarını kapsayan yıpranma payı hakkıdır. Biz sağlık çalışanları için müjde, hekim / hekim dışı ayrımı gözetmeden bütün çalışanların ek ödemelerinin emekliliğe yansıtılmasıdır"dedi. 


Rıdvan Yeşildal; 
Biz sağlık çalışanları için müjde, 110 bin sağlıkçıyı ilgilendiren lisans tamamlama hakkının 2015 yılında başlatılacağının açıklanmasıdır. Bu nedenle Sağlık Sen olarak; sayın Başbakan tarafından yapılan açıklamaların sahanın beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu bir kez daha  ilan ediyoruz"dedi. 








Editör: TE Bilişim