İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Niğde Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı arasında 2015 yılı İlkbahar Dönemi Şap aşılama protokolü imzalandı. 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN ile Veteriner Hekimler Oda Başkanı Saffet Güçlü tarafından imzalanan protokol sonrası,
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN:  Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde görülen en önemli hastalıklardan birisi Şap hastalığıdır. Şap virüsü hava yolu ile hayvandan hayvana çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır.
Hastalık, gıda güvenliği dahil büyük ekonomik kayıplara yol açmakta; hayvanların, et ve süt verimlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Tedavisi oldukça masraflı olan bu hastalıktan korunmanın en başlıca yolu ŞAP aşısı yaptırmaktır.  

Protokolle  amaç,  2015 yılı Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı çerçevesinde yapılacak olan İlkbahar Dönemi büyükbaş şap aşılaması programının Merkez ilçe, Çiftlik ve Altuhisar bölgelerinin Niğde Veteriner Hekimler Odasına bağlı serbest veteriner hekimler tarafından uygulanması ile koruyucu hekimlik hizmetlerinin geliştirilmesidir. Böylelikle önemli ekonomik kayıpalara yol açan bulaşıcı hastalıklara karşı  Niğde İlimizde deki serbest veteriner hekimlerin de etkin görev alması sağlanmıştır. Niğde Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı ile yaptığımız bu aşı protokolü ile   serbest veteriner hekimlerimiz daha fazla sahada işletmelere zaman ayıracaklardır.
Veteriner Hekimler Oda Başkanı Saffet Güçlü : Hayvan hastalıkları, hayvancılık sektörünün ve gıda sanayiinin en önemli sorunlarından biridir. En etkin çözüm yolu koruyucu hekimliktir. Zoonoz özelliği de bulunan şap hastalığına karşı kamu dışındaki serbest veteriner hekimlerimizin de bu mücadeleye katılması çok önemlidir. Sayın İl Müdürümüze çok teşekkür ediyoruz.

 Şap Aşılama Programı,

-16 Mart-20 Mayıs tarihleri arasında 2 ay ve üzeri büyükbaş hayvanalara uygulanacak.
 
- Aşı ihbarı ile ilgili bir telefon hattı tesis edilecek ve ihbarlar titizlikle takip edilecektir.

- Aşılama programı haftalık olarak önceden her haftanın son iş günü, aşılama sonuçları da her ayın ilk haftası, köyler ve merkez mahalleler bazında ilgili ilçe müdürlüklerine bildirilecektir. İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından aşılama çalışmaları yerinde kontrol edilecektir.

-Aşılamada kullanılan aşılar uygulayıcılara haftalık program dahilinde İl Müdürlüğü Aşı Serum biriminden temin edilecek.

-Aşılamalarda aşı prospektüslerine ve soğuk zincire uyulacak artan aşılar tekrar aşılamada kullanılmayacaktır.

- Büyükbaş şap aşılama programı onaylanan uygulayıcı, programındaki köyde bulunan aşılanabilecek küpeli ve küpesiz tüm büyükbaş hayvanları aşılayacaktır.

- Şap aşılamalarında, her işletme de ayrı uç kullanılacak, uygulayıcılar yanlarında dezenfektan bulunduracak ve bir işletmeden çıkışta ve diğer işletmeye girerken mutlaka çizmeler dezenfekte edilecektir.

- Şap aşılaması sırasında oluşabilecek anaflaktik şoklara karşı uygulayıcıların çantasında gerekli ilaçlar bulundurulacak. Olası anaflaktik şok durumlarında uygulayıcı Veteriner Hekimler tedaviden sorumlu olacak. Böyle durumlarda kullanılan ilaç bedeli dışında başka ücret alınamaacak. Anaflaktik şok nedeniyle ölümlü vakalar anında İl-İlçe müdürlüğüne ihbar edilecek, raporlar resmi veteriner hekimler tarafından düzenlenecek

-Aşılama programının  %100’ünün aşılanması için azami gayret gösterilecek.


Editör: TE Bilişim