Dr. Ertan Değirmencioğlu; Yürüyüş, tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen fiziksel aktivitedir. Yürüyüş yapmak, vücudun oksijen kapasitesini artırdığı için kasların daha iyi çalışmasını sağlar.

Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra  yetişkin bireyler haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. 5-17 yaş grubu bireyler ise kardiovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.

Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.

Bakanlığımız tarafından yapılan "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması " sonuçlarına göre toplumumuzun %71.9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir. Bu nedenle Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı toplumun fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasına yönelik aktiviteleri de kapsamaktadır.

Bu kapsamda ilimizde 3-4 Ekim  " Yürüyüş Günü" haftası çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmaktadır.

Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.”dedi. 

Editör: TE Bilişim