Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde Cumhuriyet Meydanı’nda açtığı stantta şeker ve beden kitle endeks ölçümü yaptı. Çalışmalarıyla diyabete karşı halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, diyabetin, vücudun tüm sistem ve organlarında hasarlara neden olan bir hastalık olduğunu söyledi.

Dünyada giderek artan diyabet hastalığının bu yılki temasının “Geleceğimizi Değiştirmek İçin Bugün Harekete Geçelim” olarak belirlendiğini söyleyen Dr. Öztürk; “ Dünya Diyabet Federasyonu’nun (IDF) 2013 yılı itibari ile diyabet görülme sıklığının dünya nüfusunun yüzde 8,3ü (235 milyon kişi) olarak açıklamıştır” dedi.



Halk arasında ‘Şeker hastalığı’ olarak bilinen Diabetes Mellitusun pankreastaki insülin salınımının yetersizliği veya insülin etkisizliği sonucu kan şekerinin yükselmesi ile oluşan kronik, ilerleyici bir hastalık olduğunu söyleyen Öztürk; “ Vücudun tüm sistem ve organlarında hasarlara neden olan diyabet hastalığına zemin hazırlayan faktörlerin başında yağlı ve karbonhidratlı besinlerin sık tüketilmesi, obezite, yaş ve stres, azalmış fiziksel aktivite yer almaktadır. Şeker hastalarının çoğunda erişkin tipi diyabet (tip 2 diyabet) görülür. Bu nedenle şeker hastalığı derken genellikle bunu kastediyoruz. Bu hastalığa yakalanmada ailesinde şeker hastası olanlar, fazla kilolu insanlar ve yağları vücudun bel bölgesinde toplananlar (şişman olmasalar bile) bel çevresi erkekte 102 cm.yi kadında 88 cm.yi geçenler, hızlı yemek yiyenler, çabuk acıkanlar, yüksek tansiyonu olanlar, kandaki yağ miktarı fazla olanlar, hareketsiz bir yaşam tarzı sürenler daha fazla risk altındadır ve yaş ilerledikçe hastalık riski artar. Hastalığın başlıca belirtileri arasında çok fazla su içmek, çok sık idrara çıkmak ve geceleri bunun için sık sık uyanmak, iştah artışı, ciltte kuruma, sürekli halsizlik ve yorgunluk, çabuk yorulmak, yaraların geç iyileşmesi ve bazen bulanık görmek yer almaktadır” dedi.

Öztürk; “Görme kaybı, körlük, parmak veya bacak kesilmesi, kalp infarktüsü, felçler, böbrek hastalıkları, sinir sisteminde bozukluklar gibi çok önemli problemler kontrol altına alınmayan yüksek kan şekerinin olumsuz etkilerindendir. Hastalık tanısı alan bireylerin olayı ciddiye alarak tedaviye yönelik önerilere uygun yaşam tarzı değişiklikleri yapması hastalığa ilişkin olumsuzlukların önüne geçmelerinde en önemli basamaktır. Diyabetin hayatı tehdit eden ve uzun dönemde gelişen kronik problemleri azaltmak için sürekli tıbbi takip ve hasta eğitimi şarttır. Diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ile Dünya Diyabet Federasyonu’nun (IDF) öncülük ettiği ’14 Kasım Diyabet Günü’ tüm dünyada kabul görmüştür. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye Diyabeti Önleme ve Kontrol Programı hazırlanarak 2011-2014 yıllarını kapsayacak şekilde yürürlüğe sokulmuştur” diye konuştu.

Diyabetle mücadele adına çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Öztürk; “Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ile diyabetle mücadele adına Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından 2014 yılında 320 seansta 11 bin 238 kişiye öğrenci ve yetişkin eğitimleri yapılmıştır. Eğitimler ile erken dönemde gençlerimizi bilgilendirmek, yetişkin eğitimleri ile de halkımızı bilinçlendirmeyi amaçlamaktayız. Bu yılki teması ‘Geleceğimizi Değiştirmek İçin Bugün Harekete Geçelim’ olan 14 Kasım Dünya Diyabet Gününde İlimiz Cumhuriyet Meydanı’nda stant kurarak ücretsiz olarak halkımızın şeker ölçümleri, beden kitle endeks ölçümlerini gerçekleştirdik” dedi.






Editör: TE Bilişim