Katarakt ameliyatının 30 dakika sürdüğünü belirten Küçük: “katarakt 50 yaş üzerinde sık olarak görmekteyiz. Fakat bunun dışında çocukluk çağlarda görülebilen türleri de vardır” dedi.

Küçük yaptığı açıklamada: “Niğde Devlet Hastanesinde öncelikle katarak ameliyatlarımızı yapıyoruz. Bunun dışında şaşılık, kanal tedavisi, göz tıkanıklıkları ve halk arasında et büyümesi olarakta bilinen piteljüm denilen hastalığın tedavisini de hastanemizde yapabilmekteyiz. Hastanemizde en sık katarakt ameliyatı yapılmaktadır.

Çünkü bu hastalık ileri yaşlarda sıkça görülebilmektedir. Katarak hastalığını 50 yaş üzerinde sıklık olarak görmekteyiz. Fakat bunun dışında çocukluk çağlarda görülebilen türleri var. Daha genç yaşlarda da belirli hastalıklara bağlı olarak vücuttaki şeker hastalığı gibi travma veya benzeri sistemi hastalıklara bağlı birde ailesel yatkınlığa bağlı olarak erken yaşlarda da görülebilmekte. Bununla ilgili eskiden tedavisi zor olan çoğunlukla cerrahisi zor bulunan bir hastalıkla birlikte günümüzde kısa sürede hastanın görmesine kavuşabildiği bir durumdur. Ameliyatlar 20 ile 30 dakika arasında sürmektedir. Ameliyat olan hasta yatırılmadan taburcu edilmektedir ve kısa bir sürede de eski hayatına dönmektedir” dedi.

Niğde Devlet Hastanesi Göz Polikliniğinde kullanılan tekniğin tüm Dünya’da yaygın olarak kullanılan teknik olduğunu anlatan Küçük; “ Özel cihaz yardımıyla küçük bir kesitten göz içerisine girilerek gözdeki kataraktlaşmış olan lens temizlenerek ve yerine suni bir mercek yerleştirilerek göz ameliyatına son verilmektedir. Kullanılan lenslerin özelliğine bağlı olarak daha önce hastanın kırma kusuru varsa bunlarda cerrahi sırasında düzeltilmektedir. Görmenin katarak yoğunluğuna bağlı olarak görme etkilerine neden olur. Genelde hastanın şikayetleri daha önemlidir. Belli bir kriter olarak yüzde 40 daha altındaysa görme hastada büyük manada sıkıntılar oluşturduğu için ameliyat öneriyoruz. Bunun dışında da hastalar çok ciddi kamaşma, görme bulanıklığı veya çok ince işler yapması gereken kişilerde görme daha iyi olduğu halde katarak ameliyatı hastalara önerilmektedir. Buda hastaların rızasıyla yapılır” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim