Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Soysal köyünde üretimi yapılan ve bin bir derde deva olarak nitelendirilen manda sütü ve yoğurduna ilgi her geçen gün artarak devam ediyor. Manda sütü ve yoğurdunu KOAH hastalarının yoğun ilgisi olduğunu belirtti.


Develi ilçesine bağlı Sindel höyük köyünde 40 yıldır manda üretimi yaptığını belirten Hacı Ayhan; “manda bakımın diğer hayvanlara nazaran daha kolay olduğuna işaret ederek, "Ekonomik anlamda getirisi daha yüksek. İnek gibi nazik değil, kolay kolay hasta olmuyor, sütü iyi para ediyor. Yoğun talep var manda sütüne, yoğurduna ve tereyağına. Mandanın yoğurdu, kaymağı ve tereyağı çok büyük rağbet görüyor, bu nedenle manda sütü çok iyi para ediyor. Ayrıca geçmişte bir misafir geldiğinde, kahvaltıda manda yoğurdu, manda kaymağı ve manda yağıyla ağırlanırdı. Manda eti ve süt ürünleri çok değerli, bu da bizim yetiştirici olarak ekonomimize büyük katkı sağlayarak yüzümüzü güldürüyor." ifadelerini kullandı. 


Ayhan; “ önceki yıllara göre manda sayımızda biraz azalma var ama oda bizi elimizde olan bir şey değil. Çünkü bu hayvanlar sulu arazileri çok seviyor. Bizim buralarda da sulu araziler azaldığından dolayı burada manda üretimi zorlaşmaya başladı. devlet yetkililerinden bu arazideki bataklıktaki suyu biraz canlandırmalarını istiyoruz.


Niğde’den çıkıp 110 kilometre uzaklıktan manda sütü alıp yoğurt yaparak geçimini sağlamaya çalışan Yasin Soyaslan ve babası Mustafa Soyaslan, Niğde’de manda yoğurdu işini kimsenin yapmadığını ve ilk tek olduklarını ifade ettiler.


Dededen kalma bir meslek olduğunu belirten Mustafa Soyaslan; “  dedemden kalma bir meslek ama bizim oralarda suların azalmasıyla birlikte manda üretimi de bitince bizde pancar çiftçiliğine başladık ve 1 yıl önce iflas ettik. İflas ettikten sonra dede mesleği olan bu işe geri döndük. Niğde’de üretimi olmadığı için yaklaşık 110 kilometre uzaktan getirip evimizde hijyenik bir şekilde yaparak satıp geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Niğde’de kimse yapmıyor ilk ve tek biz yapıyoruz bu manda yoğurdu işini” dedi.


Manda yoğurdunun faydalarından bahseden Baba Soyaslan; “Manda yoğurdu bağırsak ve sindirim sistemini düzenler. Vücudu rahatlatarak hazmı kolaylaştırır. Manda sütünü ve yoğurdunu özellikle bronşit ve astıma çok büyük faydası vardır. İnsanlarda bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi tüm hastalıklara karşı da direnç sağlıyor.  Kalp sağlında olsun, kalın bağırsak rahatsızlığında ve sarılık hastalıklarına karşı etkili olduğunu söyledi.


Yasin Soyaslan; “ Biz bundan bir yıl önce pancar çiftçiliğinden iflas etmemizle beraber bu işe yöneldik. Bu iş bizim ata mesleğimizdi. Babaanneme danıştım bu manda yoğurdunun faydaları neler diye.  Araştırdık ve Kayseri’nin devle ilçesine bağlı Soysal köyünde ve hacılarda yapıldığını öğrendik. Buradaki mandaların bir özelliği Anadolu mandası olması ve genetiğiyle hiç oynanması ve yaylım olmasından dolayı burayı tercih ettik. Buradan günlük 60 ile 100 litre süt alıp Niğde’ye götürüp orada yoğurt yapıp satıyoruz. Niğdeliler bu yoğurdun özelliğini bilmiyorlar ama ağır ağır öğreniyorlar” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim