Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, toplumu sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmek için çaba sarf ettiklerini ve bu konuda saha çalışmaları yaptıklarını açıkladı.



Açıklamasında; Dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezitenin görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır.

Obeziteye yol açan faktörlerin en başında yanlış beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Kahvaltı yapmadan güne başlamak, öğün atlamak, öğünlerde aşırı yağlı veya şekerli yiyecekler tüketmek gibi alışkanlıklar yanlış beslenme alışkanlıklarının en başında gelmektedir. Oysa yalnızca yeterli ve dengeli beslenerek, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinerek obeziteden korunmak mümkündür. Özellikle çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, obeziteyi önlemenin ilk basamağıdır. Sabah kahvaltı yapma alışkanlığı, süt, yumurta, ekmek, peynir gibi besin öğeleri yönünden zengin besinlerle güne başlamaları, çocukların hem zihinsel hem fiziksel gelişimi için çok önemlidir. Düzenli ve besin öğeleri yönünden de zengin öğle ve akşam yemekleri, ara atıştırmalık olarak fındık, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, taze mevsim meyveleri, süt - yoğurt gibi kalsiyum ve protein kaynağı besinler, günde 8-10 bardak su tüketimi çocukların gelişimine ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasına yardımcı olacaktır.

Sağlıklı beslenmeyi sağlayabilmek için bütün besin gruplarından yeterli miktarlarda almak gerekir. Miktarları kişinin ihtiyaçlarına göre değişmekle beraber; Et-yumurta-kurubaklagil grubundan günde 2-3 porsiyon, sebze-meyve grubundan 4-5 porsiyon, süt-yoğurt grubundan 2-3 porsiyon, tahıl grubundan 2-3 porsiyon olacak şekilde öğünler düzenlendiğinde dengeli beslenme sağlanmış olur.

Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program ve Kanser Şubesi Obezite Birimi tarafından, toplumu sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmek için Himmetli Köyü İlköğretim Okulu’nda öğrencilere ve Himmetli Köyü Kur’an Kursunda annelere Diyetisyen Tuğba Özsoy, Ebe Emine Yılmaz ve Ebe Kezban Bademli tarafından eğitim verilmiştir.

Obezite ile mücadele,  günlük yeme alışkanlıklarının sağlıklı yöne kaydırılması, fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi ve diğer sağlıklı hayat alışkanlıklarının kazandırılması için İl geneli eğitimlerimiz artarak devam edecektir.

Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite herkesin hayat biçimi olmalıdır.

Editör: TE Bilişim