Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü il genelinde 24 saat Egzoz Emisyon Denetimlerinin yapıldığını ve yapılan denetimlerde standartlara uygun olmayan araç sürücülerine ise 3.791 Lira para cezası uygulanıyor.

Niğde Çevre ve şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk; “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü araç egzozlarından çıkan zararlı gaz Emisyon Ölçüm Denetimlerini tüm hızıyla devam ettiriyor. Egzoz gazı emisyon denetimleri, Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır. Burada amaç, trafikte seyreden motorlu kara taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak, ölçümler yaparak kontrol etmektir. Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliğine göre Araçlarda ölçüm periyodu, Hususi ve resmi otomobillerde ilk 3 yaş sonunda ve takip eden her 2 yılda bir, diğer Motorlu araçlarda 1. Yaş sonunda ve takip eden her yıl olarak belirlenmiştir” dedi.

Standartlara uygun olmayan araç sürücülerine ise 3.791 Lira para cezası uygulandığını ifade eden Gençtürk; “Sınır değerlere aykırı emisyona sebep olduğunun tespiti halinde; 3.791 TL, Egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ibraz edilememesi durumunda; 1.895 TL ceza uygulanıyor. 2020 yılı Egzoz Gazı Emisyon ölçümü 2020 yılı için KDV dahil 80 TL'dir. Egzoz Gazı Emisyon ölçümleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince düzenlenmiş egzoz gazı emisyon ölçüm yetki belgesine sahip yetkilendirilmiş istasyonlarda yapılmakta olduğunu ifade etti.

Gençtürk “Vatandaşlarımızın yapılacak denetimlerde mağdur olmamaları için egzoz emisyon ölçümlerini zamanında yaptırmaları önem arz etmektedir. Ayrıca egzoz emisyon ölçümünü zamanında yaptırmak, araçların egzoz sistemlerinin sürekli sağlıklı çalışmasını sağlamak hava kirliliği ile mücadelede üzerimize düşen en önemli vatandaşlık görevlerimizden biridir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim